Van'da yürekleri dağlayan sel felaketi detayları

TAKİP ET

VANHABER! Van ili Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesinde yürekleri dağlayan sel felaketi meydana geldi. Sel felaketi sonrası detaylar ortaya çıktı.

VAN GAZETESİ HABER! Olay, 31.07.2021 tarihinde Van Başkale ilçesi Esenyamaç mahallesinde öğlen saatlerinde meydana geldi. Selin gelmesiyle birlikte birçok evin yıkılmasına ve birçok hayvanın telef olmasına neden oldu. Öğlen saatlerinde selin akıntısına kapılan bir kişi yetkililer tarafından kurtarıldı.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez öğlen saatlerinde etkili olan sağanak sonrası sel yaşanan Başkale İlçesinin Esenyamaç Mahallesini ziyaret etti. 
Başkale ilçesinde bugün de etkili olan yağışlar bu kez Esenyamaç Mahallesinde hasara yol açtı. 

Vali Mehmet Emin Bilmez, beraberindeki Ak Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Başkale Kaymakamı Asım Solak Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ile birlikte selin etkili olduğu Esenyamaç Mahallesine gitti.

Selin hasara yol açtığı bölgede inceleme yapan Vali Bilmez, “İki gündür ilçede farklı yerlerde etkili olan ve hasara yol açan bir sel var. İncelemeler yaptık. Meteoroloji yağışların birkaç gün daha etkili olacağını bize bildirdi bizde mahallelilerimizi uyardık. Özellikle dere yataklarından uzak duralım diye. Bugün öğlen saatlerinden Esenyamaç Mahallemizde ciddi bir selin meydana geldiğini öğrendik. Evlere zarar verdiğini öğrenir öğrenmez, birçok kurumumuzdan araçlar bölgeye sevk edildi. Çevre şehircilik ve AFAD ekipleri inceleme yaptı. Bazı evlerin kullanılmayacak halde, bazılarının da hasarlı olduğunu tespit etti. Yarın Çevre Şehircilik, AFAD, ve Tarım Orman Müdürlüğü ekipleri detaylı bir hasar tespiti yapacak. Bu mahallenin acısı bizim acımızdır. Başkale’de selin yaralarını en kısa sürede saracağız. Evi zarar görenler için barınma yeri ayarlandı. Bakanlıklarımız da ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi. Bizde bütün ekiplerimizle buradayız. Bir vatandaşımız sele kapılmış. İlk müdahaleyi muhtarımız yapmış. Hastanede şu anda ve sağlık durumu iyi. Yağışlar sürecek dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle hayvanlarımızı dere yataklarında otlatmayalım” dedi.

 Ak Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, selin olmasından hemen sonra bütün ekiplerin bölgeye geldiğini ve gereğinin yapılacağını ifade etti.

Muhtar Ayhan Korkmaz ise, Kaymakam Asım Solak’ın kendilerini sel konusunda uyardığını ve bu uyarılar doğrultusunda muhtar olarak camiden de anons yapıp vatandaşları bilgilendirdiğini belirterek, “Böylece büyük bir facia önlenmiş oldu. Selden hemen sonra devletimiz tüm imkanlarıyla burada oldu. Ekipler çalışmalara başladı. Allah devletimize zeval vermesin. Biz birlikte güçlüyüz” dedi.

VAN VALİLİĞİNDEN GELEN AÇIKLAMAYA GÖRE; 
Başkale İlçemizde Devam Eden Sel Felaketi ile ilgili Basın Açıklaması


28 Temmuz Çarşamba gününden bu yana Başkale ilçemizde meydana gelen sağanak yağış ve sel felaketi bugün ( 31 Temmuz Cumartesi ) etkisini artırarak Esenyamaç Mahallesi ile Onikidere mezrasında bazı evlerde maddi hasara yol açmıştır.

Yaşanan sel felaketinde herhangi bir can kaybı olmazken, sel sularına kapılan bir kadın vatandaşımız kurtarılmış ve hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

Bölgede Kara Yolları Bölge Müdürlüğü, AFAD, UMKE, DSİ ve Van Büyükşehir Belediyesi ile Başkale Belediyesine ait ekipler koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütmektedir.
Özellikle dere yataklarının bulunduğu bölgelerde vatandaşlarımızın hayvan otlatmamaları istirhamımızdır.

Sel felaketinin yaşandığı bölgede hasar tespiti yapan ekiplerimiz gerekli hassasiyeti göstererek çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir.

Bölgede yaşanan sel felaketinin ardından mahallelerimizde hayatın normale dönmesi için ekiplerimiz çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi, Başkale ilçesinde etkili olan sağanak yağış ve sel bölgesinde 60 personel ve 32 araç ile çalışma yürütüyor. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez sel bölgesine gitti.

Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi ve Onikidere mezrasında maddi hasara neden olan sel felaketinin ilk dakikalarından itibaren vatandaşların yardımına koşan Büyükşehir Belediyesi vatandaşların yaralarını sarmak için var gücüyle çalışıyor. Bu kapsamda Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ile İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı 60 personel, 30 iş makinası ve 2 itfaiye aracıyla yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. İtfaiye ekipleri sel bölgesinde arama kurtarma ve tahliye çalışması yürütürken Fen İşleri Daire Başkanlığına bağlı ekipler ise yerleşim yerlerinde çamur temizliği, enkaz kaldırma ve tahrip olan yolların onarımı için aralıksız bir şekilde çalışıyor.  

Van Gazetesi - Haber
 

vanhaber sel felaketi van