Van'daysanız, bu yazıyı mutlaka okuyun!

TAKİP ET

Van'da esrarengiz yerler, muazzam manzaralar ve sımsıcak insanlarla dolu bir şehir. Kimilerine göre, Paris. Kimilerine köre korkulu mekan. Kimine göre ise; zaman geçirme…

Van’da esrarengiz yerler, muazzam manzaralar ve sımsıcak insanlarla dolu bir şehir. Kimilerine göre, Paris. Kimilerine köre korkulu mekan. Kimine göre ise; zaman geçirme…

Burası Van! Sevgiye, saygıya , hürmete ve tarihe konukluk eden bir şehir. Bu şehrin 100 kilo metre ilerisinde saklamış ve pek gün yüzüne getirilmemiş ada var. Orası bir aşk hikayesinin başlangıcı. Padişahların, Kralların ve birçok kişinin mekanı. Kimilerin Aşk yuvası , kimilerin esir merkezi.
 
 
Çarpanak Adası, yani Akdamar Adasının evladı. Burada büyük hikayelerinden birde Ktouts Manastırıdır. Kutsal Haç, Saint Hripsime, Saint Gragorie, Saint Jean'dan oluşan kutsal dörtlü adına yaptırılmıştır. Manastırın 1700'lü yıllardan kalma yazıtındaki bilgiler dışında bu yapıya ilişkin bir bilgi yoktur. Kilisenin 1462 yılında Etyen adında bir usta tarafından büyük ölçüde yenilendiği söylenmektedir. Bu manastır, büyük hikayelere ve aşklara yer verilmiştir.
 
Van kültür ve turizm il müdürlüğünün resmi sayfasından alınan bilgilere göre; Çarpanak Adası Van Gölü'nün kuzeydoğu bölgesinde, Van ilinin merkeze bağlı Çitören Köyü mevkiinde bulunan bir adadır.
Çarpanak Adası Van Gölü'nün kuzeydoğu bölgesinde, Van ilinin merkeze bağlı Çitören Köyü mevkiinde bulunan bir adadır. Köyün iskelesinden teknelerle ulaşımın sağlanabildiği ada, üstündeki doğal yaşamın bozulma tehlikesine karşı turizme kapalı tutulmaktadır. Adanın üzerinde IX. ya da XI. yüzyılda yapılmış olduğu sanılan, Saint Jean'a adanmış bir de manastır vardır. Ktouts Manastırı adı ile anılan yapının bugün yalnızca kilise bölümü ayaktadır. Adada, Türkiye'nin başka bir yerinde bulunmayan pek çok tür bulunmaktadır.

       100 yıl öncesine kadar aslında bir yarımadanın parçası olduğu sanılan Çarpanak Adasının, Van Gölü'nün suyunun hızlı bir biçimde yükselmesi sonucu kara ile bağlantısının kesilip bir ada hâline geldiği söylenmektedir. Adaya ve üzerindeki manastıra ilişkin ilk yazılı belgeler 1414 yılından kalmıştır. Üzerindeki dinî yapılar nedeniyle savaşlardan pek etkilenmyen adada pek çok kez depremler yaşanmıştır. 1703 yılında gerçekleşen bir depremle büyük ölçüde yıkılan manastır 1712 ve 1720 yılları arasında Bitlisli Kaskaper Usta tarafından yeniden inşa edilmiştir. Bir Ermeni manastırı olan yapı, 1918 yılında bölgede yaşanan karışıklıklar nedeniyle boşaltılmıştır. O günden bu yana herhangi bir koruma altında bulunmayan yapı günümüzde yıkılmaya yüz tutmuş durumdadır.
 
       ADADAKİ MANASTIR

       Bugün ada olarak beliren bölümün üstünde 9. yüzyıla tarihlendirilen dinî yapılar vardır. Büyük bir manastır olarak inşa edilmiş olan yapının günümüzde yalnızca kilise bölümü ayaktadır. Ktouts Manastırı olarak kayıtlara geçen manastır adanın kuzey bölümünde bulunmaktadır. Manastırın şapel, vaaz salonları, kütüphane, konukevleri, yemek ve yatma odaları ile diğer oda bölümleri bugün mevcut değillerdir. Manastırın mezarlığı da bugün bütünüyle kaybolmuştur. Bu manastır, başka bir söylenceye göre ise göre Kutsal Haç, Saint Hripsime, Saint Gragorie, Saint Jean'dan oluşan kutsal dörtlü adına yaptırılmıştır. Manastırın 1700'lü yıllardan kalma yazıtındaki bilgiler dışında bu yapıya ilişkin bir bilgi yoktur. Kilisenin 1462 yılında Etyen adında bir usta tarafından büyük ölçüde yenilendiği söylenmektedir. 15. yüzyılda Adır Adası'ndaki manastırda yaşayan keşişler, bölgede uzun süre yapılan savaşlardan birinde başrahipleri Nerses ölünce Adır'daki manastırdan ayrılmış ve Çarpanak Manastırı'na yerleşmişlerdir.

Bu salgın bitince gidilecek yerlerden biride bu ada olmalıdır.

VAN GAZETESİ – 0544 409 0328
 

van’daysanız bu yazıyı mutlaka okuyun! van’daki aşk manastırı gün yüzüne çıktı çit ören çarpanak adası van tarihi yerler van turizm yerleri