JAPONYA'DAN EDREMİT BELEDİYESİNE DESTEK

TAKİP ET

Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında "Edremit Belediyesi Arama Kurtarma Aracı " projesinde Edremit Belediyesinde imza protokol töreni düzenlendi.

Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında "Edremit Belediyesi Arama Kurtarma Aracı " projesinde Edremit Belediyesi hibe projeyi almaya hak kazanmış olup, 25 Ocak 2023 tarihinde Japonya Büyükelçiliği heyeti (Aoyama Takero Misyon Şefi Yardımcısı, Doma Akifumi Ekonomi Bölümü 2. Katip, Şule Acaruygun Yerel Projelere Hibe Programı Danışmanı) belediyemizi ziyaret ederek imza protokol töreni düzenlendi.

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ise Van'da 9 Kasım 2011 yılında meydana gelen depremde hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Dr. Atsushi Miyazaki ile Türkiye ve Japonya arasındaki dostluğun yeni bir ivme kazandığını ifade eden Başkan Say, “İnşallah bu dostluk yüzyıllar boyunca devam edecek. Özellikle Miyazaki'nin bu vefa örneğine karşılık olarak hemen vefat ettiği hastanenin yanında bulunan parkı restore ederek bir Miyazaki Koru parkı haline getirdik. İçinde Miyazaki’nin heykelinin de olduğu, Türk-Japon dostluğunun ilelebet inşallah devam edeceği bir park yaptık” diye konuştu.
Edremit Belediyesi ile dostluklarını derinleştirecek yeni bir işbirliği projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Japonya Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Aoyama Takero da "Edremit Belediyesinin Van depreminde hayatını kaybeden Japon sivil toplum örgütü çalışanı Atsushi Miyazaki onuruna yaptığı Miyazaki Koru Parkının açılış törenine de katılmıştım. Afetlerin hiç olmamasının arzu edildiğini söylemeye gerek yok, ancak bir afetin meydana gelmesi durumunda hazırlıklı olmak aynı derecede önemlidir. Bu proje ile sağlanan araç ve ekipmanların acil bir durumda olabildiğince çok canın kurtarılmasına katkı sağlamasını dilerim. Bu projenin Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkisinin derinleşmesine vesile olmasını dilerim” şeklinde konuştu.

Van’ın Edremit Belediyesi ile Japonya Büyükelçiliği arasında "Arama Kurtarma Aracı" hibe projesinin imza töreni gerçekleşti.Edremit Belediyesinin "Arama Kurtarma Aracı" projesi Japonya Büyükelçiliği tarafından hibe almaya hak kazandı. Proje çerçevesinde Edremit Belediyesi ile Japonya Büyükelçiliği arasında protokol imzalandı.Belediyenin toplantı salonunda düzenlenen programda konuşan Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, Türkiye ile Japonya arasındaki işbirliğinin yüzyıllar ötesine dayandığını belirtti. Kaymakam Erdem, "Bu yılın Türkiye ile Japonya arasında siyasi iş birliği ve ilişkilerinin kutlanacağı 100 yılı olarak kutlanmasını temenni ediyorum. Afetlerden en çok etkilenen ülkeler arasındayız. Ülkemizde bu yüzden AFAD gibi bir kurum kuruldu. Ülkemizde Van depreminde afetlerin yönetiminin merkezi ve organize bir yapıda yönetilmesi kararı alındı. AFAD Van depreminden sonra ülkemizde çok büyük işler yaptı, çok yol katetti. Japonya'dan Van'a gelip hemşerilerimiz için mücadele ederken hayat kaybeden Japon yardım gönüllüsü Dr. Miyazaki Atsushi'yi saygıyla anıyorum” dedi.

Aoyama Takero Misyon Şefi Yardımcısı, Ne yazık ki bugün sayın büyükelçi törene katılamadı. Bu yüzden onun yerine sayın büyükelçinin mesajını sizlere ileteceğiz. Yerel projelere girme programı, yerel projelerin ihtiyaçlarına ve dikkatli bir şekilde karşılık vermeyi amaçlayan bir programdır. Japonya Büyükelçiliği Türkiye'yle bunun dostlarlı yıllara dayanan çerçevesinde Türkiye'de aktif bir şekilde yerel projelere hibe desteği sağlamakta olup, iki bin bir yılından bu yana afet önceme sağlık, kadın ve eğitim alanlarında toplam seksen üç projeye altı nokta yirmi iki milyon Amerikan doları hibe desteği vermiştir. Bu yıl hayata geçirilecek projelerle ilgili olarak yaklaşık iki yüz seksen adet başvuru gerçekleşti. Birlikte tüm başvuruların titizlikle incelenmesi sonucunda Edremit Belediyesi'nin başvuruda bulunduğu Arama kurtarma aracı sağlanması konulu proje planını destekleme kararı aldık. Biraz önce belediye başkanımızın ve kaygılarımızın da bahsettiği gibi Edirne Belediyesi'nin Maltepe'de hayatını kaybeden Japon sivil toplum örgütü çalışanı yanındaki Parkında oluşturması gibi Japonya'yla derin bir bağı vardır. Van depreminin onuncu yılı münasebetiyle açılış törenine katıldım. Edremit Belediyesi ile dostluğumuzu derinleştirecek Yeni bir işbirliği projesini hayata geçirebildiğim için çok mutluyum. Aslında herkesin aynı şekilde hissettiğini düşünüyorum ama afetlerin hiç olmamasını arzu ettiğini söylemeye gerek yok Ancak bir afetin meydana gelmesi durumunda hazırlıklı olmak da ayrı derece önemli. Bu projeyle sağlanan araç ve ekipmanların acil bir durumda olabildiğince çok çabuk kurtarılmasına katkı sağlamasını dileriz Bu projelerin hedefi ile Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkisinin zamanla derinleşmesi isterim. Ayrıca bir resim yapmak isterim. Önümüzdeki yıl iki bin yirmi dört yılı Türkiye ve Japonya arasında dış ilişkilerinin, dostluk ilişkilerinin geliştirilmesinin yüzüncü yılı olarak kullanılacaktır. Daha iyi ilişkiler çerçevesinde sürdürmeyi temenni ederim."dedi.

Van Gazetesi - Özel haber

Van Japonya Edremit