Van Erciş'te Yerli Lahana Üretimine Destek Talebi

TAKİP ET

Van ili Erciş ilçesinde yetişen yerli lahana satışlarında başladı. Yerli Lahana üreticileri üretime destek talebinde bulundu.

Erciş’li üreticiler ise; yerli lahana üreticilerinin büyümeleri için tüketici ile bir araya getirilmesi talebinde bulunuldu.

Van Erciş ilçesinde yetiştirilen yerli lahanaların dışında talep görmeye devam ediyor ama bu talepler istenilen seviyede olmadığını vurgulayan yerli üretici: “Bizler, üreticiyiz ama satış noktasında zorluk çekiyoruz. Üretimde zorluk çekiyoruz. Bu konuda yetkililerin yerli ürünlere destek verilmesini memlekete kazandırılmasını talep ediyoruz. Yerli lahananın sonu yerli patates gibi olmasını istemiyoruz.”denildi.

VAN GAZETESİ – ÖZEL HABER – EYŞAN YETKİN

Yerli Lahana Üreticisi Hamit Çevik,“Van ilinde üretilen ürünleri yurtdışı ve yurtiçine satılması bizler için büyük gururdur. Van ilinde lahana sezonu çok kısa devam etmektedir. Lahanalalar zamanında satışa sunulmadığında çürüme ve acımsı tat oluşmasına neden olur. Bu nedenle kısa sürede lahanaların satışı ve tüketimi olması gerekir. Erciş’te organik lahana üretimi zor. Neden mi? Çiftçi yer tohumda yetişme sürecinde baya zaman geçirir ama yabancı tohumda hemen yetişme süreçleri var. Yerli tohumlarda bakım ve zahmet gerektirdiği için çiftçiler fazla tercih etmezler. Üreticilerinde burada en büyük sıkıntıları ise; tedarikçileri yok. Satış noktasında ve alım noktasında zorluk çekiyoruz. Yerli lahana üretimini devam ettirmek istiyoruz ama bakımları çok olduğundan dolayı zorluk çekiyoruz. Yerli lahanayı sattığımızda çok ucuza veriyoruz. Bizim emeklerimize değmiyor. Bu sebeplerden dolayı yetkililerin üretilen yerli sebze ve meyvelerin üretiminin artırılması için teşvik paketlerinin çıkarılması, desteklenmesini istiyoruz.”dedi.

Van Gazetesi – Van haber – vanhaber 

Van lahana van haber vanhaber sebze üretici çiftçi