Van esnafı ne yapsın? Van'da esnafların ve büyük firmaların çoğu iflas etti

TAKİP ET

Koronavirüs Covit-19 salgının çıkması ardından, kiralarını ve borçlarını ödeyemeyen Vanlı esnafların çoğu kepenk kapattı.

Van’da bulunan Büyük firmalar, Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi, İskele Caddesi ve çevre ilçelerde bulunan işletme sahipleri ve küçük esnafların ekonomik nedenlerden dolayı ya iflas etti ya da kepenk kapattı.

 Haber: Hikmetullah Yetkin

Van’da Koronavirüs nedeniyle işlerinin olmaması ve iş yerlerinin kapalı olmasından dolayı mülkiyet sahiplerinin çoğu kiralarını işletme sahiplerinden istenmesi durumunda, kiralarını ödeyemeyen vatandaşlar çareyi kapatmakta buldu.

Van’ın köklü işletmelerinden bir kaçının çeklerini gününde ödeyemedi, kiralarını yatıramadı, işçi parasını denk getiremediği için çareyi kapatmakta buldu.

Van’ın en saygın esnaflardan birinin konuşması böyle kayda geçti.

İflas eden esnaf; “ Ben uzun yıllardır Van bölgesine hizmet veriyorum. Devletimizin imkânları beni kapsamadı. Kapsamamasının nedeni ise, bir çekimin yazılması ve bu durumdan dolayı Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalanan destek kredisi bana verilmedi. Benim iş yerimin aylık kirası 30 bin liradır. Personel maaşları aylık 20 bin lirayı geçiyor ve işletmemin zaruri ihtiyaçlarını da dâhil ettiğimizde aylık 70 bin lira bir giderim oluyor. Bunları ödeye bilmek için iş yerimin açık olması ve müşterilerin gelmesi gerekir. Ülkemizde bu salgın virüsün olmasından dolayı ne müşteri gelebildi ne de ben ödemelerimi ödeye bildim. Bunun için iş yerimi kapatmam en iyisi olacağın düşündüm. İş yerimi bir gecede kapatmak zorunda kaldım. Benim gibi binlerce kişi var. Bunun üstesinden geleceğimizi umut ediyorum. Başımdan geçen kısa bir anekdot anlatmak istiyorum. İş yerimin mülkiyet sahibini aradım ve kiramı ertelemesini istedim. O ise; ‘ Sen kar ettiğin zaman, dedim mi bana fazla para ver? Şuan neden öyle bir şey istiyorsun? Bende geçimimi bu işletmenin kirası ile yapıyorum.’ İfadesini bana kullandı. Bankalara giderek bugüne kadar sicilimin bozulmadığını ve sadece bir aylık çekimin gecikmesinden dolayı yazıldığını ifade ettim. Onlarda; ‘kusura bakmayın, sizlere kredi veremeyiz’ dediler. Doğalgaz, Elektrik ve diğer abonelere gittim, birkaç ay almayın dedim. Onlarda aynı tepkiyi verdi. En önemlisi de personellerime dedim. ‘Beni birkaç ay idare edin, maaşınızın yarısını vereyim ve size aralıklı izin vereyim.’dedim. Onlar ise; beni mahkemeye vererek tazminat istedi. Siz söyleyin bana. Siz olsanız ne yapardınız?”dedi.
 
Esnafların zorlu süreçte geçtikleri bu süreçte ülkemizin bir iyileştirme yapılmasını, Van iş adamlarının ve Van’ın yerli esnaflarına yetkili mercilerden bir destek verilmesini temenni ediyoruz.
Umarız, yetkililer bu haberi okuyarak, seslerine ses olurlar…

Kaynak: Van Gazetesi – Özel Haber – 0544 409 0328
 

van esnafı ne yapsın? van güncel haber son dakika esnaf iflas van’da esnafların ve büyük firmaların çoğu iflas etti işçi maaşları koronavirüs covit-19