Van esnaflarını yazsak bir dert, yazmazsak bin dert | Esnaflarımıza Destek Verelim

TAKİP ET

Van'ın esnafları en zor günleri geçirmeye devam ediyor… Bir yandan pandemi, bir yandan sınır kapısı ve en önemlisi Ramazan Ayında kısıtlama.

Bugün sizlere Van’ın esnaflarından bahsetmek istiyorum. Her yıl olduğu gibi desem, yalan olacağını biliyorum ama her yıldan daha zor günleri geçiriyoruz.

ESNAFLARIN DİLİNDEN…

Van’ın sokaklarını gezerken, bir esnafın iş yerinin kapısına bir sandalye bırakarak, oturduğunu gördüm. Bende tanımadığım halde esnafın derdini dinlemek istedim. Oraya doğru gittim.

-    Merhaba! Dedim. 

Oda...

-    Merhaba dedi. 

Sonra sohbet etmek istediğimi ve neden sessiz bir şekilde oturduğunu anlamak istedim. Önce kuşkulu ve istemsiz bir şekilde irkildi.

-    Sen kimsin? Size ne benim derdimden? Dedi.

Bende canım sıkıldığını ve sizin gibi değerli bir adamın yanına gelip sohbet etmek istediğimi söyleyince… İşin aslı değişmeye başladı ve yüzünde azıcıkta olsa tebessüm oluştu.

-    Ben, Hikmetullah Yetkin. Vanlıyım ve sadece Van halkının dertlerini dinliyorum. Dedim.

Oda.

-    Benim derdim büyük kardeşim. 

Ben ise; sakin bir tavırla… 

-    Siz derdinizi bana anlatın da… O zaman bakalım, kimin derdi büyük? Dedim.

Uzun boylu, esmer tenli, hafif tombul ve yıllarını ticarete adamış davranışıyla gözaltında oluşan morluklarla bana bakarak;

-    Evlat. Herkesin derdi kendisine büyük ama benim derdim daha büyüktür. Devletime ve milletime isyan etmiyorum ama şuan ki durumu değerlendiriyorum. 1999 yılında ticarete atıldım. O zamanlar, ticaret çok iyiydi. Her şey çok ucuz ve isteyen istediğini alabiliyordu. Şuan ise; bir çorabı 1 liraya alırken, çorabı 5 liraya bile alamıyoruz. Bunun nedenlerinden biri ise; Gelin yeni nesil ve hazır tüketimdir. Bizler, üretimden kaçarak, toplu tüketime yöneldik ve bunun sonucu ise hüsran oldu. Burada bir müşteri gelsin diye dua ediyoruz. Van’ın birçok esnafı sıkıntılar içinde ve kiralarını bile ödeyemeyecek durumdalar…

Sınır kapısı ayrı bir dert... Pandemi ayrı bir dert. Kısıtlama ayrı bir dert. Devletimiz, kredilerden çok vergilere indirim uygularsa belki daha iyi olacağını düşünüyorum. Yoksa gerçekten durum vahim... Evimize ekmek bile götüremiyoruz desem inanır mısınız? Bu ayın kirasını kara kara düşünüyorum. Acaba nasıl ödeyeceğim. Alacaklılar kapıya dayanmasın diye sürekli tanıtımlar yapıyorum ama nafile. Ne buraya gelen var. Nede paramız var. Bu nedenle evladım. Sadece bunlarla da bitmiyor… Kira, elektrik, su, doğalgaz, eleman maaşları, sigorta ve say say bitmez. Size soruyorum. Siz olsanız ne yapardınız? Kapatmak mı? Yoksa bir ekmekte olsa kapıda bir müşteriyi beklemek mi?”dedi.

Konuşmaları arttıkça, göz bebeklerinde oluşan ıslaklığı hissetmeye başladım. Hemen araya girerek… Bugünlerde geçecek, merak etmeyin! Önümüz bahar... Çiçekler açmaya başladı ve güzel noktalara imza atılacak… Sizden tek ricam! Azıcık sabır edin. İnanın eskisinden daha güzel olacak. Dedim ve oradan ayrıldım.

Anlayacağımız, esnafların derdi büyük. Bu derdi gelin beraber çözelim. Yerli esnaflardan alışveriş yapalım. Onlara Van halkı olarak bizde destek verelim.

Sınır kapısı elbet açılacaktır, iş olanakları artacaktır… Yeter ki bu süreçte her şeyi devletten beklemeyelim. 

“Azıcıkta biz ne yapabiliriz?” 

Sorusuna yanıt bulalım.

Başka bir yazıda görüşmek ümidiyle kalın sağlıcakla…

Not: İçerik uzun olduğundan dolayı devamını Ekonomi Devleri adlı kitabına bıraktık.

VAN GAZETESİ HABER – ÖZEL

Haberi okumuşsanız, lütfen esnaflara destek için aşağıda yorum yapar mısınız?

Van haber, haberler, van, son dakika, haberler,

van esnaf sınır kapısı van esnaflar güncel son dakika van haber haberler