Van Gölü suyundan üretilen sabunlar, Avrupa ülkelerine pazarlanıyor

TAKİP ET

​​​​​​​Van'da yaşayan Murat Said Yaşar (62), kuraklığa bağlı olarak gölde meydana gelen su çekilmesine dikkat çekmek amacıyla göl suyunun özelliklerinden faydalanarak sabun üretti.

Van Haber - VAN'da yağışların azalmasıyla son yılların en geniş alanlı çekilmesinin meydana geldiği Van Gölü suyunda üretilen sabunlar Fransa ve yurt içinden de bir çok ile pazarlanıyor.

Marka tescili olan ve cilt hastalığına iyi geldiği belirtilen sabuna yurtiçi ve yurt dışından yoğun tabep var. Van Gölü Suyu'dan yapılan sabuna yoğun talep olduğunu anlatan Yaşar," Göl suyu sabunun kalitesini arttırıyor.

Almanya ve Belçika'dan görüştüğümü firmalar var. Fransa'ya bir posta sabun gönderdik. El yapımı olduğu için gelen talepleri kısa sürede karşılayamıyoruz. Yurt içinden de internet üzerinden yoğun siparişler var. Van Gölü sabununu alan müşteriler, memnuniyetlerini teşekkürle bize iletiyor. Bu da bizi memnun ediyor.'dedi. 



SABUNUN VAN’DAKİ SERÜVENİ

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan, 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanıyla da Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde, yağışların azalmasıyla son yılların en geniş alanlı çekilmesi meydana geldi.

İnci kefali balığının yaşam alanı olan Van Gölü'nün üretimi yapılan sabunlar Fransa ve yurt içinde bir çok ile pazarlanıyor.

Kentte Sabun Evi işleten 4 çocuk babası Murat Said Yaşar, Van Gölü'nü tanıtmak, göldeki su çekilmesine dikkat çekmek amacıyla, 9 yıl önce gölün tuzlu ve sodalı suyundan sabun üretimine başlamak için proje çalışmalarına başladı. Göl sulunda ilk etapta farklı markalarda sabun üretimi yapan Yaşar, daha sonra Van Gölü isimli sabunları üretmeye başladı.



Hiç bir teknolojik alet kullanılmadan insan gücüyle üretimi yapılan Van Gölü' sabununa talep giderek artama başladı. Özellikle pandemi sürecinde egzama ve cilt sorunu olanlar, bu sabunu tercih etti. Yurt dışından Fransa ve Yurt içinden birçok ildeki firmalardan göl suyu ile üretilen sabuna talep geldi. 

Yaşar, talepleri yetiştirmek için günde bin sabun üretimi yaptıklarını, Fransa'nın dışında Almanya'dan bazı firmalarla da görüştüklerini söyledi.

VAN GÖLÜ SUYU, SABUNA BÜYÜK BİR KALİTE KATTI'

Bölgede yetişen bitki türleri ve otlardan 12 çeşit sabun üreten Yaşar, sodyum klorür (tuz) ve sodyum karbonat (soda) bulunan Van Gölü suyu ile az miktarda sodyum hidroksit (kostik) ile zeytinyağı kullanarak sabun ürettiğini belirtti. 



Yaşar, " Uzun yıllardan beri dedemden kalan doğal sabunculuk işini devam ettirmeye çalışıyorum. Tabi bu arada son zamanlarda pandemi ile beraber doğal sabun ihtiyaçları ve satışları daha da çok fazlalaştı. Biz de buna binaen uzun yıllardan beri çalışmış olduğumuz Van Gölü'nden sabun üretme işini aşağı yukarı tamamladık.

Van Gölü suyu egzama, kaşıntı, kronik bel ağrılarına şifalı geldiği belirtiliyor. Dolayısıyla denizin suyundan da egzame, sedef hastalığı, cilt ve sivilce gibi prombemleri Van Gölü suyu zaten hallediyordu. Bu yüzyıllardan beri süregelen bir gelenek.

Hatta Evliya Çelebi'nin marifetnamesinde Hz. Ali ile ilgili bir menkıbe de var. Derlerki, Hz. Ali Süphan Dağına gelir. Burada bir canavarı öldürür ve göle girerek yıkanmak ister. Atının heybesindeki sabunu çıkarırken, bu sabun denize düşer ve derki ya rabbi burada yıkananların hem kendilerini, hem  kıyafetlerini kıyamete kadar temiz eyle.



Bu menkıbe 1400 yıldan beri süregelen bir menkıbedir. Hz. Ali'nin seyahatnamesinde de bulunmaktadır. Biz de buna binaen Van Gölü suyunu sadece bir kaç çeşit sabunda kullanıyorduk. Şimdi bütün sabunlarımızda kullanıyoruz. Gölün temiz olan yerlerinden suyu alıyoruz. Normalde arıtılmış su kullanmamız gerekirken, Van Gölü suyunu kullanıyoruz.Bu su sabuna da büyük bir kalite katıyor.Göl suyu ile her sabunun kalitesi oldukça arttı. Sattıklarımız sabunlardan insanlar çok memnunlar.  Daha önce 'Bıttım ve Defne' sabunları yapıyorduk göl suyundan. Şimdi göl suyundan bütün sabunlarımızı yapmaya başladık.

Hatta bu yıl kuraklığa bağlı olarak Van Gölü 2 bin metre geri çekildi. Biz de buna dikkat çekmek için şimdi de 'Van Gölü' isimli sabunu üretmeye başladık. Paket ve ambalajlarını hazırladık. Paketlerin arkasına Van Gölü Suyu'nun faydalarını, içerisine de tarihçesini, Hz. Ali menkıbesini ve Van'da sabunculuğu anlatmaya çalıştık."dedi.

SABUNLARI ALANLAR MEMNUNİYETLERİNİ TEŞEKKÜRLE DİLE GETİRİYOR

1040 yılında Van'da sabunculuğun yapıldığını anlatan Yaşar," O dönemde de Van Gölü'nden alınan suları buharlaştırıp, altında kalan biz halk arasında 'perenk' deriz. O kısmı sabunlara atıp kaliteli hala getiriliyordu.

Hatta o zaman yapılan araştırmalarda 20 ton civarında sabun üretimi yapılıyor, bu sabunlar zenginlere satılıyor ve fakirlere bedava dağıtılıyordu. Artan kısmı da İstanbul, Erzurum ve İran'ın Hoy, Tebriz gibi kentlerine ihraç ediliyordu. Van'da sabunculuk çok eski bir gelenek. Biz de bu geleneği devam ettirmeye çalışıyoruz. 1906 yılında dedem Mehmet efendi eski Van'da sabunculuğa başlıyor. Fakat 1915 yılındaki göçten dolayı bırakmak mecburiyetinde kalıp, Van'dan göç edip tekrar dönüyor ve yeniden sabunculuk yapmaya başlıyor. Biz de dedemizden kalan bu mesleği bayarıyla sürdürmeye çalışıyoruz. Van Gölü sabunu normalde zeytinyağından yapılan bir sabun. Suyunu da gölden katıyoruz. Bu sabunlar el yapımı olup, hiç bir makineden geçmiyor. İçinde de hiç bir kimyasal bulunmuyor. Bugün Avrupa ülkeleri, ABD heltbely dedikleri el yapımı ürünlerin çok kaliteli olduklarını biliyorlar. Türkiye'de de bu trend git gide yükseliyor. Yurt içinden de, yurt dışından da çeşitli talepler var. Almanya ve Belçikadan görüştüğümüz firmalar var. Sabunlarımızı son derece begendiler. Fransaya'da bir posta sabun göndermiştik, onlarla da görüşmelerimiz devam ediyor.



Türkiye'de de dolaylı ihracaat yapan firmalarla görüşüyoruz.Şu an internet üzerinde aldığımız siparişler üzerine çeşitli illere Van Gölü sabunları gönderiyoruz. Van Gölü sabunu çok tuttu. Sivilce egzama, kaşıntı gibi sorunları önlediği için talep çok oluyor. Bize teşekkürlerle geliyorlar, biz de bundan çok memnun oluyoruz. Van Gölü sabununu günde bin adet üretiyoruz. Tabi bunu elle yapıyoruz. Önce yapıyoruz, sonra kurutup belli bir zaman bekletildikten sonra sabuna dönüşüyor. Çok büyük siparişler geliyor. Fakat biz bunları veremeyeceğimizi söylüyoruz. Çünkü elle bu üretimi yapıyoruz. Çok uzun süre verebileceğimizi söylüyoruz."diye konuştu.

12 çeşit sabun ürettiklerini söyleyen Yaşar, üretilen sabunların Sağlık Bakanlığı tescilli olduğunu, bu anlamda da 'Jinda ve Semiramis' diye iki markalarının olduğunu ifade etti.

Sanatçılık kimliğiyle de tanınan Yaşar, yer aldığı müzik grubunda Van ve çeşitli illerde düzenlenen sıra gecelerinde sahne alıyor. Ud müzik aletini çalarak şarkı söyleyen Yaşar, hayranları tarafından yoğun ilgi görüyor.

Van Gazetesi Özel Haber – 2021 VAN – B.D.

Murat Said Yaşar vanhaber sabun