Van halkı Nevruz Mitingini Yorumladı

TAKİP ET

Van ili İpekyolu ilçesi Van Kalesi eteklerinde kutlanan konser alanında yapılan Van Newruz mitingine yerli halk depremden dolayı tepki gösterdi.

Hava şartlarının olumsuz olmasına rağmen Van halkı Van ili İpekyolu ilçesi Van Kalesi arkası Newruz alanına akın etti.

Yaklaşık 5 bin kişinin üzerinde vatandaş nevruz alanına gitti. Nevruz alanına gitmeyen bir çok vatandaş ise; Türkiye'de yaşanan depremden dolayı miting alanına gitmedi.


HDP (Halkların Demokratik Partisi) tarafından organize edilen Van Newruzu sanatçılarla birlikte coşkuyla kutlandı.


HDP EŞ GENEL BAŞKANI NEWRUZ İÇİN NELER DEMİŞTİ?


Newruz Program öncesinde HDP'nin açıklamasında depremde hayatını kaybedenler için newruz kutlamalarının yas olarak kutlanacağını duyurmuştu.


10 Mart 2023 tarihinde yaptığı açıklamada: Sur ilçesindeki Dicle Fırat Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan,"Bu sene bunu bir bayram havasında değil belki de bir yas havasında ama halklarımızın ortak talebinin ifade edebileceği bir ortamı yaratmak adına gerçekleştireceğimizi ifade etmek istiyorum.Çok fazla bir yıkım var, büyük bir acı yaşıyoruz. Dolayısıyla dayanışmanın, birliğin, beraberliğin bu dönem çok daha fazla ifade edilmesi ve bunun yaratılmasının koşullarının sağlanması için bir araya gelmemiz bir o kadar da önemlidir. İşte böylesi bir süreçten geçiyoruz."denilmişti.

VAN MİTİNGİNDE İSE; DURUM HİÇ ÖYLE OLMADI


Van'da hem sanatçılara yer verildi hem de halay çekildi. Nevruza akın eden vatandaşlar ise; depremi bir an unuttu ve halaya daldı. Vatandaşlar ise; Van ili depremi yaşamasına rağmen bu denli eğlenmenin doğru olmadığını vurguladı.


M. Adında bir vatandaş,"Bu kadar insan en kaz altında ölmüşken, bu kutlama hiç olmadı. Hem de depremi en çok yaşayan biz Vanlılar olarak bize yakışmadı."dedi.


V. Adından bir vatandaş,"Ülkemizde yaşanan bir deprem oldu, sel oldu ama baharın gelişini kutlamak ve o güne özel ağıtlar yakmak güzel. Bulunduğumuz ilde halay olmadı. Sadece seçim konuşuldu ve ağıtlar söylendi."dedi.

H. Adında bir vatandaş,"Van ili 11 yılında depremi yaşadı. Van iline Türkiye seferber oldu ama ne yazık ki bugün gittiğim mitingde halay ve oyunların olması bizleri derinden üzdü. Newruz kutlanır ama sanatçılar getirerek halay çekilmez. Önümüz seçim ve bu seçimde neler olacak belli değil."dedi.

E. Adında bir şahıs,"Öncelikle Nevruzumuz kutlu olsun. Newruzun asıl geliş noktasını anlatırsam baya zaman geçecek. Van ilinde bugün nevruz vardı ama gel görelim ki ülkemizin yaraları sarılmadan halay çekilmesi, sanatçılar çağrılması ve miting alanına dönüştü. Van Newruzdan çok seçim konuşuldu ve sanatçılar çıkınca halaylı eğlence halinde devam etmesi bizleri derinden üzdü. Van'da farklı renklerin olmasında sıkıntı olmaz ama bu kadar acımızın içinde bunların olması bizleri üzdü."dedi.

........
Van Gazetesi - Halkın sesinden nağmeler , Van Haber
 

Van haber van newruz Nevruz Van HDP