VAN HALKINDAN TURİZM ELEŞTİRİSİ

TAKİP ET

Van ili sınırları içerisinde Van haber gazetesi tarafında yapılan sokak röportajında Vatandaşlar:' Van'ın turizm açısından potansiyeli büyük, daha fazla tanıtım yapılsın.' Dedi.

Van’ın İpekyolu ilçesi Cumhuriyet caddesinde öğle saatlerinde yapılan röportaj esnasında vatandaşlar turizm sorununu Tubittum News ve Van gazetesi aracılığıyla dile getirdi.

VAN GAZETESİ ÖZEL HABER - EBRU İŞGÖR, EVA ÇAPA

“Van ilinde birçok sorun ve sıkıntılarının giderilmemesi il dışından gelen veya ülke dışından gelen turistlerin en büyük sıkıntılarını halk tekrardan dile getirdi. 5 ay önce göreve yeni atanan Van Valisi ve Van büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı ile görüşme esnasında İranlı ve başka illerden gelen tatil severler hakkında Van gazetesi ailesi olarak bilgi aktartıldı. Van ilinin en büyük sorunlarından biri merkezi konumumda lavaboların olmaması ve turistlerin gidebilecek yön tabelaların olmamasını ifade ettik. Bunun üzerine Van Valisi Dr. Ozan Balcı, bu konuda yardımcı olacaklarını ve sorunu çözeceklerini ifade etti.

Van büyükşehir Başkan vekili Dr. Ozan Balcı, Van iline geldiğinden bugüne birçok hizmete imza atmış, birçok sorunu çözmüş ve Van’ı evladı gibi çaba sarfettiği bizzati görülmektedir. Van ili için önemli sorunları da çözeceğini umut ediyoruz.” Dedi.

Yapılan röportajda Van’ın turizm değeri hakkında bazı vatandaşlarımızın konuşmaları ise;

“TURİZME ÖNEM VERİN”
“Van’ın turizmini yeterli bulmuyorum ve turizmine daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Turizmin artması içinde bir zemin oluşturulması gerekiyor. Devlet desteği ile ilimize daha fazla özen gösterilmeli. Yeterli özen gösterilmediği için başka ülkelerin vatandaşları da gelmiyor… İranlılar geliyor ama bu yeterli değil. Van’ın her yeri çok güzel, Van denizimiz dünyada meşhur. Akdamar Adası ve kültürümüzle beraber birçok turistik yer var. En çok sevdiğim Van Kalesi ve Van denizidir.” dedi.

"Van'da birçok turistik yeri gezdim. Akdamar Adası ve Van Kalesi civarında kalıyorum ve bu bölgelerle ilgili çalışmalara katılıyorum. Şu anda kaldığım yerde de turistlerin konaklaması ve gezip görmesi için yeni parklar yapılıyor. Ancak daha iyi şeylerin yapılabileceğini düşünüyorum. Van, gezip görülmesi gereken çok güzel yerlere sahip. Ben birçoğunu gezme fırsatı bulamadım, örneğin Muradiye Şelalesi gibi. Van'daki mekanlar turistler için oldukça çekici. En çok keyif aldığım yer ise Edremit Sahil Bandı, Kale ve Akdamar Adası. Lisedeyken arkadaşlarımla birlikte Akdamar Adası'ndaki kiliseyi ziyaret etmiştik ve oradaki tarihi atmosferi deneyimleşmiştik. Neredeyse bir tarihi yolculuk yapmış gibiydik, çok güzel bir deneyimdi."

“VAN’IN POTANSİYELİ BÜYÜK”
"Van, turizm potansiyeli açısından oldukça zengin bir şehirdir. Ancak, son on yıl içinde yaşanan olaylar nedeniyle turizmde ciddi bir düşüş yaşandı ve tanıtım eksikliği sebebiyle Van, Avrupalı turistler için geri planda kalmış durumda. İranlı turistler ise tanıtım eksikliğine rağmen hala Van'ı tercih ediyorlar ve sokaklarda sıkça görmek mümkün. Ancak, bazı sorunlar da mevcut. Örneğin, bazı esnafların ürünlerini yüksek fiyatlara satmaları ve kontrol mekanizmalarının yetersiz olması gibi durumlar, turistlerin memnuniyetsizlik yaşamasına neden oluyor."

“VAN TURİZM AVANTAJLI BİR KONUMDA”

"Van, turizm açısından diğer illere göre avantajlı bir konumda bulunmaktadır. Sınır ticareti ve sınır bölgesi olması, Van'ı önemli bir turizm potansiyeline sahip kılıyor. Ancak, bu potansiyeli tam anlamıyla değerlendirebilmek için yeterli tanıtımın yapılması gerekmektedir. İranlı turistler olmasa bile Van, turistlerin ilgisini çekebilecek birçok turistik özelliğe sahiptir. Ancak, ulaşım olanaklarının iyileştirilmesi ve turizm olanaklarının daha etkin kullanılması gerekmektedir.

Van'ın kültürel turizm potansiyeli oldukça yüksektir. Tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra, Van Gölü gibi doğal güzelliklere de sahip olan şehir, turistler için çekici bir destinasyon olabilir. Ancak, turizm sektörünün gelişmesini engelleyen faktörlerin ele alınması önemlidir. Yeterli yatırımın yapılmaması ve standartlara uygun tesislerin eksikliği, turizm sektörünün büyümesini engellemektedir. Van Gölü kıyılarında tatil köyleri veya beş yıldızlı otellerin inşa edilmesi, günübirlik turların düzenlenmesi gibi adımlar, Van'ın turizm potansiyelini artırabilir.

Kültürel değerlerimizin tanıtılması ve yöresel lezzetlerin korunması da önemlidir. Van kahvaltısı gibi yerel lezzetlerin ve kültürel zenginliklerin ön plana çıkarılması, turistlere daha zengin bir deneyim sunabilir. Turizmin gelişmesi için bu değerlerin ve hizmetlerin standartlara uygun bir şekilde sunulması gerekmektedir."dedi.

Van Gazetesi - Van haber - vanhaber

Ozan Balcı Van van haber turizm Van Kalesi Van denizi Akdamar Adası