Van'ın bu saklı cennetinde önce dua edildi, sonra ikramlar dağıtıldı

TAKİP ET

Van'ın saklı cennetlerine sizleri konuk edeceğiz. Sabahın ilk saatlerinde Van'da hiç görülmemiş ama yöre halkının sürekli uğradığı bir saklı cennete sizleri götüreceğiz. Bediüzzaman'ın bir aralar izdivaya çekildiği ve Bediüzzaman'ın talebesinin yanında bulunduğu türbeye ve tarihi yere götüreceğiz. Yer; Van, İpekyolu ilçesi Çoravanis mahalesi. Mekan; Bediüzzaman'ın izdivaya çekildiği ve talebenin türbesi.

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - HİKMETULLAH YETKİN - Van'ın Geziyoruz - 0544 409 03 28

Söylenenlere göre; orada bulunan yerde Ermeniler yaşarmış. Daha sonra savaş esnasında orada bulunan ermeni ve Rumlar orayı terk ettikten sonra, Müslümanlar yer almaya başlamış. Bizlerde araştırıp sizlere konuyu daha iyi anlatmaya çalışacağız.

Not: Bu yazımızda, gezi yazısı, makale ve haber yer almaktadır.

Sabahın ilk saatlerine geri dönelim. Altı arkadaş ile yola çıktığımız  bu yerde bizleri neler beklediğini inanın bizlerde bilmiyoruz.

Yer; Van, İpekyolu ilçesi Çoravanis mahalesi.
Mekan; Bediüzzaman’ın izdivaya çekildiği ve talebenin türbesi.

 
Bismillahirahmanirahim, diyerek altı arkadaşla keşfe doğru yol almaya başlıyoruz. Van'ın tarihi yerinin olmasının yanı sıra, bu kadar güzel piknik alanlarının olması, manevi duyguların bu denli dolu olması da gözlerimizden kaçmadı. İki araç ve ekipmanlarımızla yola koyularak merakla beklenilecek yere gidiyoruz. Öncesinde Van'da bir köy olarak bilinen, daha sonra büyükşehir unvanını aldıktan sonra İpekyolu ilçesinin bir mahallesi olarak değişen Çoravanis, tarihe ve kazılmasını bekleyen kaleleri olduğu söylenmektedir. Tertemiz doğası, el değmemiş yolları ve yemyeşil yaylalarıyla karşımıza çıkıyor... Uzaktan büyük bir vadi olarak görünen ama üç dağın ortasında yer alan Bediüzzaman’ın izdivaya çekildiği ve talebenin türbesine konuk oluyoruz. Araştırma ve sohbetlerimize geçmeden önce arkadaşlarla 15 dakikalık tepeye çıkarak, doğanın başkentini soluyoruz. Bu saklı cenneti bilen çok az insanın olmasına rağmen, duaların edilmesi ve ikramların eksik olmadığına da şahit olduk. Sizlere çok söz ederek vaktinizi çalmak istemiyorum. Bu yere gelip gördükten sonra huzur, mutluluk ve bereket ile geri döneceksiniz.


Bediüzzaman’ın talebesi Ali Çavuş kimdir?

Aziz Üstad’la babamın beraberliği, daha Rusların Van’ı ve Bitlis’i işgal hareketlerinden önce Horhor’da başlamıştır. Babam Horhor Medresesinde talebe olmuş, ondan ders almıştır. Üstad’a o zamanlardan beri gönül vermiş, yanında kalmış, okumuştur. Babam Üstadın gönüllü fedailerindendi. Bitlis’in muhasarasında Üstadla bizzat birlikte çarpışmış Ruslara karşı.

Bediüzzaman’ın uzun yıllar Van’da hizmetinde bulunan talebesi Ali Aras, nâm-ı diğer Ali Çavuş aynı zamanda Bediüzzaman Hazretlerinin harp arkadaşlığını da yapmıştır.

Aslen Van’da Erek Dağı eteklerinde bulunan Çoravanis Köyünden olan Ali Çavuş 12.12.1965 tarihinde Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur, mezarı Çoravanis Köyündedir.

Hazret-i Üstad’a Erek Dağı’nda kaldığı yıllarda Birinci Dünya Harbinden önce hizmet eden Ali Çavuş, Üstad’ın Rus esareti akabinde Van’da kaldığı yıllarda da sadakatle hizmet etmiştir. Mazhar olduğu hususiyetlerine çok yakından şahit olan oğlu Fevzi Aras hâlen hayattadır. 1942 doğumlu olan Fevzi Aras tam yirmi üç yıl babası ile birlikte yaşamıştır. Onun Üstad Hazretleriyle olan alâkadarlığını en yakın bilenlerdendir.

Van’da müteaddit defa görüştüğümüz Fevzi Aras’la en son 2011 yılı Kasım ayının sonunda Ankara’da iken uzun telefon görüşmelerinde bulundum.

Merhum babasının Üstadla alâkalı hatıralarını yâd ederek, ayrıca gazetemizde yayınlanmak üzere müsaadelerini talep etmiştim. O da nezaket buyurup paylaşmıştı.

Ali Çavuş’un vefatının 46. sene-i devriyesi münasebetiyle rahmete vesile olması dileğiyle arz ediyorum.

Fevzi bey, babanızın rahmetli Üstad Hazretleriyle alâkadarlığı nedir? İlk defa nasıl münasebetleri olmuştur? Bu konudaki bildiklerinizi anlatır mısınız?

Aziz Üstad’la babamın beraberliği, daha Rusların Van’ı ve Bitlis’i işgal hareketlerinden önce Horhor’da başlamıştır. Babam Horhor Medresesinde talebe olmuş, ondan ders almıştır. Üstad’a o zamanlardan beri gönül vermiş, yanında kalmış, okumuştur.
 
Sizlerinde bu keşfedilmemiş ve memleketin saklı cennetine gelmenizi tavsiye ediyoruz.

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - 0544 409 0328 -  van haber, van turizmi, van saklı cennet,
 
















van haber van turizmi van saklı cennet bediüzzaman Çoravanis mahalesi vanın tarihi yerleri Çoravanis talebe van ali Çavuş