Van iş adamı İsmail Aktaş'tan önemli açıklama - İran Türkiye sınırı

TAKİP ET

İş adamı İsmail Aktaş, 'Van'ın iş sahasına çok ihtiyacı var. Gençlerimiz akşama kadar kafelerde ve mutsuzlar. Yani bunlar hep işsizlikten, maddi durumun kötülüğünden kaynaklanıyor' diyerek iş sahasının genişletilmesinin gerekliliğini belirterek Van'ın genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İş adamı İsmail Aktaş, “Dört senemi Rusya, üç senemi Ukrayna, Kazakistan, Sırbistan’da ve son beş senemi de İran’da geçirdim. Yurt dışında çalışmak gerçekten zor. Son olarak da memleketime bir şeyler katmak amacıyla Van’a geldim. Van’ a baktığımız zaman işsizliğin çok yüksek olduğunu görürüz.

“Van İçin Büyük Kayıp”

Bu konuyu valilikle görüştüm ve valilik bana 2400 metrekarelik bir yer verdi. Bana verilen bu yeri, tekstil olarak kullanmak istiyordum. Fakat bir türlü nasip olmadı. Bu projemi, pandemiden dolayı durdurmak zorunda kaldık. Bunun dışında İran ile Türkiye arasında ithalat ve ihracat yapıyorum. Ama sınır kapılarının kapalı olmasından dolayı sıkıntı yaşıyorum. Şu anda sınır kapılarının kapalı olması Van için çok büyük problem oluşturuyor” dedi. 

“İnsanların Çoğu İşsizlik Yüzünden Mutsuz”

Aktaş, “ İran’da turizmle ilgileniyordum, beş yıldızlı bir otelde işletme müdürlüğü yaptım. Bir yerden sonra kendi işimi yapmak istedim. İstanbul’dan Avrupa’ya, Amerika’ya, İngiltere’ye ve Fransa’ya 17 yıl boyunca ithalat ihracat yaptım. 1992’de çok büyük bir yatırım yaptık fakat paramız gelmediği için iflas ettik. Böyle olunca tekstili bırakıp turizme yöneldim. Üç dört sene sonra işletme müdürlüğü ve genel müdür yardımcılığı yaptım. En sonunda da İran Tebriz’de Kaya Lale Park otelde beş senelik işletme müdürlüğü yaptım. Sözleşmem dolduktan sonra bıraktım. Memleketime gelip kendi insanıma bir şeyler katmak istedim. 
Maalesef küresel olan bu hastalıktan dolayı bir şeyler yapamıyoruz. Van’ın iş sahasına çok ihtiyacı var. Gençlerimiz akşama kadar kafelerde ve mutsuzlar. Yani bunlar hep işsizlikten, maddi durumun kötülüğünden kaynaklanıyor. Ben buna çok üzülüyorum” dedi. 

“Tek Umudumuz Sınır Kapıları”

Aktaş, “Van’da tekstil kuracaktık, bu tekstilde 250-300 kişi çalışabilirdi ama pandemiden dolayı durdurmak zorunda kaldık. Sayın valimiz bu konuda çok yardımcı oldu. Fakat yatırım yapmaya korkuyoruz. Şu an İran Türkiye arası ithalat yapıyorum. Müşterimiz ne isterse onu getiriyoruz. Ham plastik maddesi, mermer ve inşaat malzemesi getiriyoruz. Fakat sınır kapısı kapalı olduğu için İran’a giriş çıkış çok zor oluyor. Bir şeyler alıyorsam parasını yatırıp sözleşmemi yapmam gerekiyor. Ama içeri giremiyoruz. İstanbul’dan İran’a gitmek zor oluyor. Tek umudumuz sınır kapılarının açılması” dedi.

VAN GAZETESİ - İRAN - 2021
HABER: SEVDA YETKİN
SES ÇÖZÜMÜ: SEVDA UZUNYOL
TASARIM: HİKMETULLAH YETKİN

 

i̇smail aktaş ismail aktaş ticaret gümrük van güncel son dakika iran