Van Milletvekili Kaçmaz, Ulaşım Sorununu TBMM'ye iletti

TAKİP ET

Van Milletvekili Kaçmaz, Van YYÜ kampüsü ulaşım sorununu İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA'ya önergesini iletti.

Van Milletvekili Gülcan KAÇMAZ SAYYİĞİT, Van YYÜ kampüsü ulaşım sorununu İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA’ya önergesini iletti.

Van Milletvekili Gülcan KAÇMAZ SAYYİĞİT’in açıklamasında: 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Van’da yaşanan ulaşım sorunu toplumun tüm kesimlerini etkileyen ciddi bir konu haline gelmiştir. Şehir merkezinde trafik yoğunluğu yurttaşın günlük yaşamını olumsuz etkilerken bir yerden bir yere ulaşımı sağlayacak toplu taşıma araçları yetersiz kalmaktadır. Özellikle üniversite öğrencilerinin ciddi bir mağduriyet yaşadığı sıklıkla kamuoyuna yansımaktadır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencileri, eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla sorunlarını sosyal medya üzerinden paylaşırken şikayetlerini doğrudan tarafımıza da iletmektedirler. Çünkü binlerce öğrencinin eğitim gördüğü kampüse ulaşmak ciddi bir çileye dönüşmüş durumdadır. YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne giden hasta ve hasta yakınları da düşünüldüğünde söz konusu güzergahta yaşanan zorluklar katlanmaktadır. Dolayısıyla kampüs – kent merkezi ulaşımı da kronikleşmiş ciddi bir toplu taşıma sorunudur. Van’da sabah ve akşam saatlerinde otobüs duraklarında görülen onlarca metrelik kuyruklar ile soğukta beklemek zorunda kalan yurttaşlar düşünüldüğünde yaşanan eziyet de anlaşılmaktadır. Yine kampüs güzergahında yaşanan servis yetersizliğinden dolayı tıka basa dolan araçlar can güvenliği açısından da ciddi riskler taşımaktadır. 

Öğrenci ve yurttaşların ulaşım sorunu ve merkez-kampüs hattında can güvenliği riskine rağmen icra makamlarınca herhangi bir adım atılmadığı görülmektedir. Oysaki kış mevsiminin soğuk ve uzun geçtiği aylarda yetkililerin derhal harekete geçmesi gerekmektedir. Bunun için üniversite hattında alternatif ulaşım olanaklarının geliştirilmesi, servis sayısının arttırılması vb. çözümler bulunabilir. Bunun yanında servis sayısı, öğrencilerin ders yoğunluğuna göre arttırılabileceği gibi servis saatleri de ders saatlerine göre ayarlanabilir. Çünkü ulaşım sorunu öğrencilerin derslerine erişimini de zorlaştırırken yollarda ciddi can güvenliği tehlikesi de oluşturmaktadır. 

Bu bağlamda;
1-    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencilerinin ulaşım sorunu hakkında bilginiz var mıdır? Talep ve şikayetlerden haberdar mısınız?
2-    Van YYÜ kampüsü ile kent merkezi güzergahında yaşanan ulaşım sorununa yönelik herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? 
3-    Van YYÜ kampüsü ile kent merkezi hattında öğrencilerin yaşadıkları ulaşım eziyeti neden ortadan kaldırılmamaktadır? 
4-    Van YYÜ kampüsü ile kent merkezi hattında ulaşım imkanlarının çeşitlendirilmesi ile araç ve sefer sayılarının arttırılmasına yönelik bir çalışma başlatılacak mıdır?
5-    Van YYÜ ile kent merkezi hattını günlük kullanan yurttaş sayısı belirlenmiş midir? Bu güzergahta hizmet veren toplu taşıma araç sayısı kaçtır? Servisler hangi saatler arasında çalışmaktadır?
6-    Van’da üniversite öğrencilerinin kamuoyuna yansıyan şikâyet ve talepleri üzerine önerge tarihine kadar yapılan çalışmalar nelerdir? Hızlı ve kaliteli ulaşım imkanlarının sağlanması için planlanan herhangi bir çalışma var mıdır?

Van Gazetesi – Van Haber - vanhaber
 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi vanhaber Gülcan Milletvekili