VAN MİLLETVEKİLİ ORHAN, "HALKA KÖMÜR YERİNE TAŞ DAĞITTILAR"

TAKİP ET

Van milletvekili muazzez Orhan, meclise soru önergesi yöneltti. Yazılı konuşmalarında şunları aktardı:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
 
Muazzez ORHAN
Van Milletvekili

"Türkiye’de 15 yaş üzeri 61 milyon nüfusun sadece 18 milyonu sigortalı bir işte çalışmakta ve bunların yarısına yakını da asgari ücretle çalışmaktadır. Ücret düzeyleri açlık sınırının altında olan milyonlarca yurttaş, soğuk havalara rağmen artan doğalgaz, elektrik, kömür ve yakıt fiyatları nedeniyle henüz ısınma ihtiyacını karşılamak amacıyla kasım ayında olmamıza rağmen soba, kombi veya kaloriferleri yakmamıştır.  Ülke geneline göre iklim koşulları daha soğuk olan Doğu Anadolu illerinin ekonomik anlamda da en geri bıraktırılmış yerlerden olması; ısınma ve barınma ihtiyacının karşılanmasını daha da güçleştirmektedir. Bu nedenlerle yoksulluk ve işsizliğin milyonlarca haneyi sardığı soğuk kış günlerinde devletin dağıttığı kömürler birçok hanenin ısınmasına imkan sağlamaktadır. Devletin dağıttığı kömürün düşük kaliteli olduğuna, kömür yakılmayan  doğalgaz olan bölgelerde de kömür dağıtıldığına, kömür dağıtımının siyasi amaçlara alet edildiğine dair yaygın bir görüş kamuoyunda zaten biliniyordu. Ancak bu yıl özellikle Doğu Anadolu’da Sosyal Yardımlaşma Vakıflarının dağıttıkları kömürlerin çoğu yerde kömür olmadığına, birçok yerde de kömürün içerisinde yoğun miktarda taş olduğuna dair haberler her geçen gün kamuoyuna yansımaktadır. Vatandaşların yoksulluk durumunun suiistimali bir yana kamu kaynaklarının da israfına yol açan bu uygulamada kimlerin, hangi şirketlerin rant elde ettiği konusu da kamuoyuna açıklanmalıdır.

Bu bağlamda:

    Türkiye genelinde 2017-2018 ve 2019 yıllarında kaç ton kömür, kaç haneye dağıtılmıştır?

    Hanelerin belirlenme esasları hangi mevzuata dayanılarak nasıl belirlenmektedir?

    Dağıtılan kömürlerin temin yöntemi hangi esaslara göre yapılmaktadır? Kömür temini özel firmalardan sağlanıyorsa kamu ihale kanunu uygulanıyor mu?

    2019 yılı kömür dağıtım ihalelerinin bedeli ne kadardır?

    Hakkari ve Van illeri kömür dağıtımı ihalesini hangi firma veya firmalar almıştır? Bu firmalara bu iş için ödenen toplam miktar 2019 yılı için ne kadardır?

    Hakkari ve Van illeri kömür dağıtımı ihalesinde usulsüzlük yapıldığına dair başlatılan her hangi bir soruşturma mevcut mudur?

    Halkın, rant sağlamak amacıyla kandırılması durumu ile karşı karşıya kaldığımız Hakkari’de, halka kömür diye taş dağıtılmasına dair bir soruşturma başlatacak mısınız? "

 
Haber: E- Posta / Muazzez Orhan Basını tarafından gönderilmiştir.
 

van mİlletvekİlİ orhan halka kÖmÜr yerİne taŞ daĞittilar van gazetesi van haberleri