VAN MİLLETVEKİLİ VAN YYÜ SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI

TAKİP ET

Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin sorunlarını meclise sundu.

Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, tarafından E- Postaya gönderilen habere göre; Van YYÜ sorunlarını TBMM'ye taşıdığını açıkladı.

Gönderilen dilekçe ve sorunlar;

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN YAŞADIĞI BAZI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ RAPORU

25 bin üzerindeki öğrenci sayısı, akademik ve idari personelleri ve araştırma hastanesinin etkisi nedeniyle her gün 40 binin üzerinde yurttaşın gidip geldiği “Üniversite Kampüsünün” çözüm bekleyen bazı sorunları mevcuttur. 

Bu sorunların belirli bir planlama ve süreç içerisinde, ilgili kurum ve kuruluşlarca görüşülerek çözümü öğrenci, personel ve diğer vatandaşların sağlık ve yaşam hakları ile doğrudan ilgilidir. 

Bu raporda sadece öğrencilerin Kovid sonrası başlanan yüz yüze eğitimden kaynaklı, yurt, yemekhane, çamaşırhane, ulaşım, kampüs içi güvenlik ve ilgili bazı sorunlar ve çözüm önerileri sunulmuştur. 

Üniversite gençliğine sunulan destekler toplumların bilinçli geleceği açısından çok büyük önem arz etmektedir. Bilime, teknolojiye ve akademik üretime erişimde hiçbir aksaklık yaşatılmaması gereken üniversite öğrencilerinin, en temel ihtiyaçlarının karşılanmaması çok büyük bir haksızlık ve zararlı bir toplumsal durumdur. Ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk ve siyasal kutuplaşma iklimi içerisinde üniversite gençliğinin bilimsel bir çaba içinde olması ve bu sorunlarla uğraştırılmaması gereklidir. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencilerinin yurt, barınma, beslenme, ulaşım ve eğitime ilişkin bazı sorunları yıllardır çözülemediği gibi öğrencilerin bu yöndeki talepleri dikkate alınmamaktadır. 

Üniversite ortamında özel güvenlik görevlilerinin, güvenlik güçlerinin ve diğer idarecilerin öğrencilere yönelik darp, tehdit, kayıt alma ve benzeri davranışları derhal soruşturulmalı ve ilgili kişiler hakkında gerekli işlemler yapılmalıdır. Anne – babalarının emanet bıraktığı bu gençliğe yönelik, hiçbir saldırı yaptırımsız bırakılmamalıdır. Bu yöndeki iddiaların gündeme taşınıp soruşturulması amacıyla bizler de işin takipçisi olacağız. 
Dönem başından bu yana Van YYÜ öğrencileri kampüste yaşanan ve çözülmeyen sorunlara karşı, demokratik bir şekilde ve kitlesel yürüyüşlerle sorunları üniversite idaresine aktarmaya çalışmaktadır. Ancak geçici ve kısmi önlemlerle çözülmeyen sorunlar devam etmektedir. Yasal haklarını arayan öğrenciler hem kurum müdürleri hem  de güvenlik gücü olduğunu iddia eden kişilerce provokatörlükle itham edilmektedir. Söz konusu öğrenciler medeni bir şekilde, herhangi bir şiddete başvurmadan anayasanın ve yasaların tanıdığı haklarını uygulamaktadır. Öğrencileri dinleyip sorunları çözmesi gerekenler öğrencilere yönelik sindirme ve tehdit faaliyetlerine seyirci kalmaktadır. 
Bu bağlamda üniversite öğrencilerinin çözüm bekleyen acil sorunları aşağıda listelenmiştir. 

•    Üniversite kampüsü içerisindeki kantin ve yemekhanelerde fiyatların öğrenci gelirine uygun olmadığı ifade edilmiştir. Birçoğunun tek geçim kaynağı olan burs ve kredileri ile söz konusu fiyatları karşılamaları mümkün olmayan öğrenciler için ücretsiz yemekhane imkanı sunulmalıdır. Kıt kanaat koşullarda üniversite kazanmış binlerce gence müşteri muamelesi yapılması anayasanın sosyal devlet ilkesi ile açıklanamaz. Üniversiteli gençler müşteri, yemekhaneler de ticarethane değildir.  Geliri kısıtlı olan öğrencilerin ticari bir kaygı ile sömürülmesinin önüne geçmek amacıyla hangi gerekli tedbirler alınmalıdır. Herhangi bir destek sunulmadan Van’da bir öğrencinin sabah, öğle ve akşam yemekleri için ödemek zorunda kalacağı minimum miktar bir öğrencinin gelirinin çok üzerindedir. Yemeklerin gramajının öğrenciler için yeterli olmadığı ve birçok defa ikinci porsiyon almak zorunda kaldıklarını ifade eden öğrenciler bir gencin doyabileceği gramajda yemek verilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.  Ayrıca kovid koşullarında yemekhanelerde uzun kuyrukların önüne geçmek zorunlu bir ihtiyaçtır. Gerekli sayıda ilave işçi alımı ile yemekhanelerde kuyruk ve hijyen sorunu çözülebilir. 

•    Fiyatları yoksul öğrenciler için fahiş olan yemekhanelerde yaşanan ve günlerdir ifade edilen başka bir sorunda yemeklerdeki hijyen sorunudur. Yemeklerin içerisinden taş, böcek, sinek, vb. kalıntıların sıklıkla çıktığı öğrencilerce ifade edilmekte ve görüntüleri kamuoyuna yansımaktadır. Ailelerinden emanet aldığımız gençlerin bu şekilde sağlıksız koşullardan tutulmaması ve kontrol önlemlerinin alınması gereklidir. Yemeklerin ham madde tedariki ve yapım süreçlerinde gerekli uzmanların kontrolü sağlanmalı söz konusu vakaların yaşanmasının önüne geçilmelidir. Üniversite öğrencilerinin temel ihtiyaçlarını ekonomik bir şekilde sağlayabilmesi amacıyla üniversite içerisinde erişilebilir ekonomik marketlerin açılması amacıyla bir çalışma yapılıp kantin ve büfelerde fahiş fiyat uygulamasının önüne geçilmelidir.

•    Üniversite gidiş gelişlerde yaşanan ulaşım sorunu halk sağlığını riske atacak düzeydedir. Sadece kovid riski değil araştırma hastanesi ile ortak ulaşım araçlarını kullanan on binlerce öğrencinin birçok hastalık riski altında toplu ulaşım araçlarını kullandığı ifade edilmiştir. Söz konusu araçların hat, sefer sayısı ve sıklığı yetersiz olduğundan 15 dakikalık olması gereken Van-Kampüs ulaşımının bazen bir saati geçtiği ve bu bekleyişe rağmen öğrencilerin tıka basa dolu araçlarla seyahat etmek zorunda kaldığı ifade edilmiştir. Bu sorun nedeniyle bazı öğrencilerin oto-stop çekerek evlerine gitmek zorunda kaldığı bu durumun da başka riskler içerdiği ifade edilmiştir. Bu ulaşım sorunun çözümü için hastaneye doğrudan seferlerin ayrıştırılması, öğrenci servislerinin il içi hareket noktalarının çoğaltılması, kampüs içi ücretsiz ring seferlerinin arttırılması gereklidir. Söz konusu ulaşım ihtiyaçlarının planlaması amacıyla büyükşehir belediyesiyle gerekli görüşmeler yapılıp ulaşım ve koordinasyon için gerekli kararların alınması ve seferlerin çoğaltılması gereklidir.

•    Öğrencilerin çok önemli bir bölümü bazı yurtlarda temizlik personeli sayısının yetersiz olduğunu, çamaşırhane/çamaşır makinesi sayısının yetersiz olduğunu, lavabo, banyo ve WC’lerde gerekli sıklıkta temizlik yapılamadığını ifade etmiştir. Kovid koşullarında çok önemli olan hijyen maddelerinin ve diğer ihtiyaçların geciktirilmeden sağlanması gereklidir. Hijyen malzemelerinin (sıvı sabun, el sabunu, tuvalet kağıdı, maske, dezenfektan, kolonya vb.) öğrenciler için sağlanması yüzyüze eğitimin devamı ve salgının önlenmesi için gereklidir.

•    KYK yurtları ile kampüs içindeki diğer yurtlar arasında standart farkı olması, öğrenciler arasında ayrımcılık algısını pekiştirmektedir. Yurtlara ilişkin öğrencilerin şikayetlerini dinleyen yetkililerin sorunları çözmek yerine “beğenmiyorsanız ev kiralayın, özel yurtlara geçin, vb” minvalindeki açıklamaları kamu görevlisi ahlakı ile açıklanamaz. Ev kiralarının yüksekliği ve kovid belirsizliği nedeniyle zorunlu bir şekilde yurtlarda kalan öğrencilerin, gençlerin bir misafir ağırlama titizliği ile barınma ihtiyacı karşılanmalıdır. Kampüs içinde özellikle bazı yurtlarda barınma koşullarının, hijyenin, yemekhanelerin yeterli olmadığı ifade edilmiştir. Yurtlara ilişkin barınma ve beslenme koşullarının iyileştirilmesi dışında depreme karşı güvenlik, ısınma, yangın durumlarında acil eylem vb. başlıklarda öğrencilere yönelik bir bilgilendirme ihtiyacı olduğu yerinde gözlemle görülmüştür. Öğrencilerin bu yurtlarda tedirgin bir bekleyişle değil huzurla kalması için her türlü tedbir alınmalıdır. 

•    Kampüs içinin birçok açıdan güvenli olmadığı da öğrencilerce ifade edilen başka bir sorundur. Kampüste cinsel tacizi önleme birimlerinin geliştirilmesi ve bu durumlarda başvuruculara gerekli psikolojik ve hukuki desteğin sağlanması gerektiği görüşme yapılan öğrencilerce ifade edilmiştir. Özellikle öğrenci ve personel olmayan kişilerin geç vakitlerde kampüs içinde serbestçe dolaşabildiği, dönem dönem taciz vakalarının yaşandığı, üniversite içinden şehir içi bir yolun geçtiği ifade edilmiştir. Bu bağlamda her türlü tacizin önüne geçmek için ilgili birimin uzman personellerce desteklenmesi ve birime başvuru amacıyla duyuru çalışmalarının aktifleştirilmesi gereklidir. 

•    Kampüsün çevresindeki çevre kirliliği ve atıklar sorunu geciktirilmeden çözülmelidir. Bu konuda bir kampanya düzenlenmesi veya belediyelerden destek alınması hızlı ve kalıcı çözüm sağlayacaktır. Gidiş-gelişlerde bardakçı köyü kanalizasyonu ve arıtma tesisinden etrafa yayılan kötü kokuların önüne geçmek amacıyla acil bir çalışma yürütülmelidir. Üniversite kampüsü ve çevresinde atık çöp, kanalizasyon, lağım suyu ve diğer bazı nedenlerle çevreye yayılan kötü kokuların önlenmesi amacıyla Van büyükşehir belediyesi ile birlikte bir girişim başlatılmalıdır. 

•    Öğrencilerin kampüs içerisinde bazen toplu halde bulunan köpeklerin saldırısına maruz kaldıkları ifade edilmiştir. Söz hayvanlara yönelik bakım, aşılama ve barınma imkanlarının çok kısıtlı olduğu da ifade edilmektedir. Bu hayvanların kampüsten uzaklaştırılması değil uygun barınma ve yaşam koşullarının oluşturulması talep edilmektedir. 

Öğrencilere yönelik sunulan/sunulacak olan kamusal hizmetlerin sosyal devlet ilkesi gereği maliyet hesapları ile değil, kamu yararı gözetilerek yapılması gereklidir. 


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER  tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Muazzez ORHAN IŞIK
Van Milletvekili 


Üniversite gençliğine sunulan destekler toplumların bilinçli geleceği açısından çok büyük önem arz etmektedir. Bilime, teknolojiye ve akademik üretime erişimde hiçbir aksaklık yaşatılmaması gereken üniversite öğrencilerinin temel ihtiyaçlarının karşılanmaması çok büyük bir haksızlık ve zararlı bir toplumsal durumdur. Ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk ve siyasal kutuplaşma iklimi içerisinde üniversite gençliğinin bilimsel bir çaba içinde olması birçok açıdan engellenmiş görünmektedir. Tam tersine bu sorunları gençlik için azaltan politikaların çoğaltılması gereklidir. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencilerinin yurt, barınma, beslenme, ulaşım ve eğitime ilişkin bazı sorunları yıllardır çözülemediği gibi öğrencilerin bu yöndeki talepleri dikkate alınmamaktadır. Geçen hafta YYÜ öğrencileri kampüste yaşanan ve çözülmeyen sorunlara karşı, kitlesel bir yürüyüşle sorunları üniversite idaresine ve rektörlüğe aktarmaya çalıştı. Üniversite gidiş gelişlerde yaşanan ulaşım sorunu, kampüs çevresindeki çevre kirliliği ve atıklar sorunu, yurt, barınma ve beslenme dışında bir çoğu ekonomik geçim sorunu ile uğraşan öğrencilerin bu sorunlara somut çözüm bekledikleri kamuoyuna yansımıştır. Haklarını arayan öğrencilere güvenlik güçlerinin orantısız bir şekilde saldırdığı, tehdit ettiği, fişlediği, kamera kaydı ve parmak izlerinin alındığı ifade edilmektedir. Öte yandan öğrencilerin kampüs içerisinde toplu halde bulunan köpeklerin saldırısına dönem dönem maruz kaldıkları ve bu hayvanlara yönelik bakım, aşılama ve barınma imkanlarının çok kısıtlı olduğu da ifade edilmektedir. 

Bu bağlamda:
1) 
   YYÜ öğrenci yurtlarında odalarda ortalama kaç kişi kalmaktadır? Kovid salgını koşulları nedeniyle yurtlarda alınan önlemler nelerdir? Hijyen malzemelerinin (sıvı sabun, el sabunu, tuvalet kağıdı, maske, dezenfektan, kolonya vb.) öğrenciler için sağlanması amacıyla bir  çalışma planlıyor musunuz?
2)    2021-22 Eğitim öğretim yılında bir öğrencinin yurt ve barınma için ödemek zorunda kaldığı miktar ne kadardır? Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin yurt ve barınma ortamlarında iyileştirme çalışmaları planlanmakta mıdır?
3)    Üniversite ve yurt yemekhanelerinde yemek fiyatları nasıl belirlenmektedir? Geliri kısıtlı olan öğrencilerin ticari bir kaygı ile sömürülmesinin önüne geçmek amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır? Van’da bir öğrencinin sabah, öğle ve akşam yemekleri için ödemek zorunda kaldığı minimum miktar ne kadardır? Yemekhanelerde uzun kuyrukların önüne geçmek amacıyla hangi tedbirler alınacaktır?
4)    Gençlerin üniversiteye ulaşım sorununun çözülmesi amacıyla Van Büyükşehir belediyesi ile birlikte bir çalışma başlatacak mısınız? İl içinden üniversiteye var olan hat,  araç ve sefer  sayısı ne kadar arttırılacaktır? 2021 yılında Van’da üniversite öğrencilerinin ulaşım ücretleri için ödediği miktar ne kadardır?
5)    Üniversite gençliğinin mustarip olduğu kampüs içindeki köpeklerin bakımı, beslenmesi ve barınması için Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir girişim başlatılacak mıdır?
6)    Üniversite kampüsü ve çevresinde atık çöp, kanalizasyon, lağım suyu ve diğer bazı nedenlerle çevreye yayılan kötü kokuların önlenmesi amacıyla Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir girişim başlatılacak mıdır?
7)    Üniversite öğrencilerinin temel ihtiyaçlarını ekonomik bir şekilde sağlayabilmesi amacıyla üniversite içerisinde erişilebilir ekonomik marketlerin açılması amacıyla bir çalışma başlatacak mısınız? Kantin ve büfelerde fahiş fiyat uygulamasının önüne geçecek misiniz?


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet M. Kasapoğlu tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Muazzez ORHAN IŞIK
Van Milletvekili 


Üniversite gençliğine sunulan destekler toplumların bilinçli geleceği açısından çok büyük önem arz etmektedir. Bilime, teknolojiye ve akademik üretime erişimde hiçbir aksaklık yaşatılmaması gereken üniversite öğrencilerinin temel ihtiyaçlarının karşılanmaması çok büyük bir haksızlık ve zararlı bir toplumsal durumdur. Ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk ve siyasal kutuplaşma iklimi içerisinde üniversite gençliğinin bilimsel bir çaba içinde olması birçok açıdan engellenmiş görünmektedir. Tam tersine bu sorunları gençlik için azaltan politikaların çoğaltılması gereklidir. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencilerinin yurt, barınma, beslenme, ulaşım ve eğitime ilişkin bazı sorunları yıllardır çözülemediği gibi öğrencilerin bu yöndeki talepleri dikkate alınmamaktadır. Geçen hafta YYÜ öğrencileri kampüste yaşanan ve çözülmeyen sorunlara karşı, kitlesel bir yürüyüşle sorunları üniversite idaresine ve rektörlüğe aktarmaya çalıştı. Üniversite gidiş gelişlerde yaşanan ulaşım sorunu, kampüs çevresindeki çevre kirliliği ve atıklar sorunu, yurt, barınma ve beslenme dışında bir çoğu ekonomik geçim sorunu ile uğraşan öğrencilerin bu sorunlara somut çözüm bekledikleri kamuoyuna yansımıştır. Haklarını arayan öğrencilere güvenlik güçlerinin orantısız bir şekilde saldırdığı, tehdit ettiği, fişlediği, kamera kaydı ve parmak izlerinin alındığı ifade edilmektedir. Öte yandan öğrencilerin kampüs içerisinde toplu halde bulunan köpeklerin saldırısına dönem dönem maruz kaldıkları ve bu hayvanlara yönelik bakım, aşılama ve barınma imkanlarının çok kısıtlı olduğu da ifade edilmektedir. 

Bu bağlamda:
8) 
   YYÜ öğrenci yurtlarında odalarda ortalama kaç kişi kalmaktadır? Kovid salgını koşulları nedeniyle yurtlarda alınan önlemler nelerdir? Hijyen malzemelerinin (sıvı sabun, el sabunu, tuvalet kağıdı, maske, dezenfektan, kolonya vb.) öğrenciler için sağlanması amacıyla bir  çalışma planlıyor musunuz?
9)    2021-22 Eğitim öğretim yılında bir öğrencinin yurt ve barınma için ödemek zorunda kaldığı miktar ne kadardır? Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin yurt ve barınma ortamlarında iyileştirme çalışmaları planlanmakta mıdır?
10)    Üniversite ve yurt yemekhanelerinde yemek fiyatları nasıl belirlenmektedir? Geliri kısıtlı olan öğrencilerin ticari bir kaygı ile sömürülmesinin önüne geçmek amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır? Van’da bir öğrencinin sabah, öğle ve akşam yemekleri için ödemek zorunda kaldığı minimum miktar ne kadardır? Yemekhanelerde uzun kuyrukların önüne geçmek amacıyla hangi tedbirler alınacaktır?
11)    Gençlerin üniversiteye ulaşım sorununun çözülmesi amacıyla Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir çalışma başlatacak mısınız? İl içinden üniversiteye var olan hat,  araç ve sefer  sayısı ne kadar arttırılacaktır? 2021 yılında Van’da üniversite öğrencilerinin ulaşım ücretleri için ödediği miktar ne kadardır?
12)    Üniversite gençliğinin mustarip olduğu kampüs içindeki köpeklerin bakımı, beslenmesi ve barınması için Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir girişim başlatılacak mıdır?
13)    Üniversite kampüsü ve çevresinde atık çöp, kanalizasyon, lağım suyu ve diğer bazı nedenlerle çevreye yayılan kötü kokuların önlenmesi amacıyla Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir girişim başlatılacak mıdır?
14)    Üniversite öğrencilerinin temel ihtiyaçlarını ekonomik bir şekilde sağlayabilmesi amacıyla üniversite içerisinde erişilebilir ekonomik marketlerin açılması amacıyla bir çalışma başlatacak mısınız? Kantin ve büfelerde fahiş fiyat uygulamasının önüne geçecek misiniz?

E - POSTA - vangazetesi adresine Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık tarafından gönderilerek yayına alınmıştır. Herhangi bir değişim yapılmadan olduğu gibi yayına alınmıştır.
 

taciz yyü haber muazzez orhan milletvekili van