Van Milletvekillinden VOTAŞ Açıklaması – O sert Açıklamalar Van haber'de

TAKİP ET

HDP Van Milletvekilli Muazzez ORHAN IŞIK,'Van'da oluşan VOTAŞ sorununu meclise taşıdık' dedi.

HDP Van Milletvekilli  Muazzez ORHAN IŞIK, VOTAŞ’ı  TBMM’ye taşıdı.

HDP Van Milletvekilli  Muazzez ORHAN IŞIK’ın açıklamalarına göre;“Van’da ortaya çıkan VOTAŞ ile Belediyeye ait bir büyük işletmenin siyasal iktidara yakın kişilere, satış bedelinin çok altında devredildiği, satış bedelinin tahsil edilmediği, aradan 3 yıldan fazla süre geçmiş olmasına rağmen herhangi bir takip, icra işlemi başlatılmadığı ve belediyenin zarara uğratıldığı açığa çıkmıştır. 

VOTAŞ (Van Organize Tarım İşletmeleri Anonim Şirketi) hisseleri karşılığı belediyeye borçlanan söz konusu şahısların, 3 yıldır ödemesi gereken taksitleri ödemedikleri halde haklarında şimdiye kadar bir işlem yapılmadığı ortaya çıkmıştır. Belediyeye ait olan VOTAŞ’ı, bu kişilerin ortağı olduğu başka bir şirkete çok uygun bir şekilde ve şeffaf olmayan bir süreçle devretmiş, borçlara karşılık 1 milyon 180 bin TL ipotek teminatı alınmış ama toplam 18 milyon olduğu iddia edilen borçlanma taksitleri ödenmemiştir.

Bu süreçte borçlarını ödemeyen kişilerin, zaten belediyeye ait olan VOTAŞ’ı yeniden belediyeye düşük bir hisse vererek bu borçları kapatma girişimi olmuştur. Bu seçenek de açık kamu zararı içerdiği için uygulanmamalıdır. Borçlarını ödemeyen kişilerin borçları karşılığında verdikleri senetlerin de borcu kapatmadığı görülmüştür. 

VOTAŞ’ın devri, halka arzı ve borçlarını ödemesine ilişkin kamuoyu denetiminde uzak şeffaf olmayan bir süreç işletildiği görülmektedir. 31 Mart 2019’da halkın sandıkla seçtiği HDP’li belediye yönetiminin VOTAŞ borçları konusunda belediye görevlileri ile bir girişim başlattığı ancak Ağustos 2019’da belediye başkan vekili atanması sonrasında bu sürecin sürdürülmediği açığa çıkmıştır. Ayrıca 2018-2019 yıllarında Sayıştay denetiminden geçen Van Büyükşehir Belediyesinin bu alacağının raporlanmadığı görülmektedir. 

VOTAŞ dahil 2016-2021 döneminde Van büyükşehir belediyesine ait taşınmazlar, işletmeler ve diğer girişimlerden yaptıkları devirleri, devir sözleşmelerinde siyasi nepotizm yapılıp yapılmadığı, kamunun zarara uğratılıp uğratılmadığının tespiti ve ilgili diğer süreçleri başlatmak amacıyla kapsamda gerekli tedbirlerin belirlenmesi ve önerilerin sunumu için Anayasanın 98. ve TBMM İç Tüzüğün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılması gereğini arz ve teklif ederim.”denildi.


VAN
NOT: Van Haber, Van Gazetesi e-posta adresine gönderilen habere göre yayınlanmıştır. 
 

muazzez orhan işik votaş hdp van van haber van gazetesi milletvekili votaş sorunu