VAN MİLLETVEKİLLİNDEN SORU ÖNERGESİ-vanhaber

TAKİP ET

VANHABER/ VAN Milletvekili Tayyip Temel İdlib'te TSK birliklerine 27 Şubat'ta düzenlenen saldırı sonrası AKP Sözcüsü Ömer Çelik 'Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz.'


 Vanahber/ İdlib’te TSK birliklerine 27 Şubat’ta düzenlenen saldırı sonrası AKP Sözcüsü Ömer Çelik “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz.” şeklinde bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamanın ardından binlerce mültecinin Yunanistan’a geçmek için Edirne sınırına akın ettikleri bilgisi basına yansımıştır. Avrupa’ya geçmek için Yunanistan sınırına giden binlerce mülteci sınır kapısında beklemeye başlamıştır. 


Kış koşullarında herhangi bir gıda, barınma ve sağlık desteği almayan bu mültecilerin sınırdaki bekleyişleri devam etmektedir. İçerisinde kadın, yaşlı ve çocukların da olduğu mültecilerin bu durumu insani bir krize dönüşmüştür. Konuya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 01.03.2020 tarihinde: “Saat 19.40 itibarıyla Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan göçmen sayısı; 100.577” şeklinde bir açıklamada bulunmuştur.


Ayrıca, Pazarkule sınır kapısı önünde bekleyen mültecilere Yunanistan sınırı tarafından engelleme ve sert müdahaleler devam etmektedir. Zaman zaman Yunanistan sınır kapısına dayanan göçmen ve mültecileri engellemek için Yunanistan tarafından gaz ve ses bombaları atılmakta, gaza maruz kalan özellikle engelli, yaşlı ve çocuklar yaşanan arbedede ezilmekte ya da yaralanmaktadır. 


Öte yandan, yaşananları aktarmak için Edirne’ye bağlı Pazarkule ilçesinde bulunan Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılğan ve Naci Kaya ile Rudaw muhabiri ve kameramanı 29.02.2020 tarihinde “Yasaklı bölgede çekim yapmak” gerekçesi ile gözaltına alınmışlardır.


 İdris Sayılgan ve Naci Kaya’nın gözaltı süreleri uzatılmıştır. Aynı gün Sputnik'in Türkiye servisinde çalışan üç gazetecinin evlerine, 15-20 kişilik bir grup tarafından saldırı girişiminde bulunulmuş, ertesi gün 3 gazeteci yaptıkları haberler gerekçe gösterilerek gözaltına alınmıştır.


 Yakın Doğu Haber Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu da sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanmıştır.

Ayrıca, insan kaçakçılarının çekinmeden kaçakçılık yaptıklarını ve bazılarının  ''Yani bizim mesleğimiz bu, Reis izin verdi biz de yola çıktık'' söylemleri basında yer almıştır.

 

Son olarak, mültecilerin Avrupa’ya geçmek için sınırlara yığılmasından sonra birçok yerde mültecilere yönelik ırkçı saldırılar başlamıştır. Dün Maraş’ta Suriyelilere ait iş yeri ve evlere yönelik saldırılar meydana geldi. Türkiye’de milyonlarca mültecinin bulunduğu göz önünde bulundurulduğunda bu ırkçı saldırıların Türkiye toplumunu derin bir çatışmaya sürükleme gibi ciddi bir tehlike ile karşı karşıya bırakmaktadır. Hem sınırda hem de farklı illerde bulunan mültecilerin can güvenliğinden siyasi iktidar sorumludur ve siyasi iktidar bu krize son vermek bir an önce için harekete geçmelidir. 

Bu bağlamda;


1.Ömer Çelik’in “artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz.” açıklamasından sonra mültecilere ilişkin oluşabilecek insani krizi önlemek amacıyla herhangi bir tedbir aldınız mı? 


2.Sınırlara yığılan mültecilerin sınırlara transferleri nasıl sağlanmıştır? 

3.Türkiye sınırından çıkıp Avrupa’ya geçmek üzere sınırda bekleyen mülteci sayısı kaçtır? 



4.Sınırda bekleyen mültecilere gıda ve barınma desteği sağlamak amacıyla herhangi bir çalışmanız var mıdır? Bu yönlü bir çalışma yapmadıysanız bunun sebebi nedir? Sınır kapılarında sağlık desteğine ihtiyacı olan mültecilere herhangi bir sağlık desteği sundunuz mu? Bu yönlü bir destek sunmayı planlıyor musunuz? 


5.2 Mart itibarıyla, Avrupa’ya gitmek üzere Türkiye sınırlarından çıkan mülteci sayısı kaçtır?


6.Röportaj verebilecek kadar özgüven kazanmış insan kaçakçıları hakkındaki soruşturmalar hangi kapsamda yürütülmektedir? Kaçakçıların kimlerle işbirliği içinde olduklarına ilişkin soruşturma genişletilecek midir?


7.İnsan kaçakçılığı yaptığını belirten bazı kişilerin basında çok rahatlıkla “reis izin verdi biz de yola düştük” şeklindeki beyanları göz önünde bulundurulduğunda bu cesaretin siyasi iklimden kaynaklandığını düşünüyor musunuz? 

 

8.Hükümetiniz insani bir krize dönüşen mültecilerin bu durumuna son vermek ve onları güvenli bir biçimde sağlıklı ortamlara aktarmak için herhangi bir planı var mıdır? 

9.Dün Maraş’ta Suriyelilere ait iş yeri ve evlere yönelik saldırılara ilişkin herhangi bir tedbir aldınız mı? Buna benzer saldırıların yaşanmaması için herhangi bir planlamanız var mıdır? 


10.Pazarkule’de gözaltına alınana basın emekçilerinin gözaltı gerekçesi “Yasaklı bölgede çekim yapmak” iken yasaklı bölgede binlerce mültecinin bulunmasını nasıl açıklayacaksınız? 


11.Pazarkule’de kamusal görevlerini icra eden basın emekçilerinin gözaltına alınmalarının asıl gerekçesi nedir? 


12.Mezopotamya ajansı muhabirleri İdris Sayılğan ve Naci Kaya’nın gözaltı süreleri neden uzatılmıştır? Özgür basın çalışanları ne zaman serbest bırakılacaklardır?

13.Kamuoyunun,  mültecilerin yaşadıkları ile ilgili olarak haberdar olmasını istemediğiniz gerçek ya da gerçekler ne/nelerdir? 


14.Gazeteciler gözaltına alınarak ve tutuklanarak Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ihlal edilmiş olmuyor mu?


15.Sputnik'in Türkiye servisinde çalışan üç gazetecinin evlerine saldırı girişiminde bulunanların tespiti yapılmış mıdır? Tespit yapıldıysa saldırganlar hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?


vangazetesi

 


van milletveliki yakın doğu haber genel yayın yönetmeni alptekin dursunoğlu İdris sayılğan naci kaya’ .İnsan kaçakçılığı Ömer Çelik vanhaber vangazetesi