Van Nevruzu 2023 - Canlı Yayın!

TAKİP ET

Van Kalesi eteklerinde kutlanacak Van Newrozu'na yağışlı havaya rağmen halk geldi. 

Van ilinde 19.03.2023 tarihinde HDP Tarafından düzenlenen Van Newruz programı başladı.

(Hava şartlarından dolayı canlı yayın durduruldu. İnstagram hesabımız olan @wangazetesi adresini tıklayarak izleye bilirsiniz. )

Kentin birçok mahallesinden özel ve toplu taşıma araçlarıyla alana gelen kitle 4 arama noktasından geçerek alana giriyor. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamalarının adreslerinden biri olan

Van’da kale parkına girişler başladı.

Her yıl kitlesel kutlamalara tanıklık eden Van Kalesi eteklerinde bu yıl da yağmurlu havaya rağmen katılım gözleniyor. Tuşba ilçesine bağlı Kale Yolu’ndan ana girişlerin yapıldığı alana gelen kitle sık sık sloganları atıyor.

Her yıl tertip komitesinin planlaması dışında alana gelen davul-zurna ekipleri ise bu yıl 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ili etkileyen Maraş depreminden dolayı alana alınmadı. Newroz katılımcılarının birçoğunun kiras û fîstan ve şal û şapik gibi kıyafetler giyerek alana gelmesi renkli görüntülere sahne olsa da Maraş depreminde çok sayıda insanın hayatını yitirmesinden kaynaklı platformdan coşkulu şarkılar yerine newroz ile özdeşleşen sembol şarkılar çalınıyor.

Devamında HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, MED TUHAD-FED yöneticisi Yusuf Çakas, HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Yeşiller Sol Partisi MYK üyesi Cahit Kırkızak, HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in yer aldı.


Newroz’da aynı zamanda Aryen Kom, Koma Sorjiyan ve Bajar müzik grupları da sahnede...

Van Kalesi eteklerinde kutlanan Newroz sabahın erken saatlerinde yoğun yağışa rağmen Van halkının alana gelmesiyle başladı. Yapılan konuşmalarda depremde yaşamını yitirenler anılırken, yıkılan şehirlerin el birliğiyle yeniden inşa edileceği vurgulandı.

Van’da bu yıl kutlanan Newroz’da Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamaları Kale Parkı’nda başladı.

Van’da kutlanan Newroz programı depremde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi Başkanları Edibe Babur ve Sedat Düşünmez’in konuşmaları ile başladı.

Edibe Babur, konuşmasında, depremde hayatını kaybedenleri andı ve Van halkının Newroz’unu kutladı.

Sedat Düşünmez ise, depremde hayatını kaybedenleri anarak bu yıl Newroz alanını siyahlara bürüdüklerini söyledi. Depremden etkilenenlerle dayanışmayı büyüteceklerini söyleyen Düşünmez, “Şehirlerimizi yeniden ve hep beraber kuracağız” dedi.


HPD Van İl Eş Başkanı Handan Karakoyun da, “2023 Newroz’u barışa ve özgürlüğe vesile olacaktır. Bu yıl bütün ezilen halkların özgürlük yılı olacaktır” diye vurguladı.

Serhat News , Van Haber , van newroz , wan nevruz , newruz canlı , nevruz canlı yayın , van nevruzu olayları

kiras û fîstan şal û şapik van newroz wan nevruz Van Haber Van HDP DBP nevruz canlı newruz canlı yayın van nevruzu olayları