Van Pastası mı yoksa Küresünniler Pastası mı lezzetli?

TAKİP ET

Van ilinde ikamet eden vatandaşlara sorduk. 'Van Pastası mı yoksa Küresünniler Pastası mı lezzetli?' Halkın cevabı ise; manidar…

Van ili kültür bakımından zengin olduğunu hemen herkes bilir ama gel görelim ki bazı Van lezzetleri bakımından daha farklı. Nasıl mı? Van’ın yerlisi olarak bilinen ve ilk Van iline yerleşim sağlandığı yönünde bilgiler içeren Küresünnilerin el lezzetleri diğer aşiretlere bakılırsa biraz daha farklı olarakta bilinir. Kimilerine göre Küresünniler, İran kökenli olduğunu… Kimi söylentiler ise; Van ilinin yerlisi olarak bilinen Küresünniler pasta bakımından diğer aşiretlerden daha farklı olduğu ifade edilmektedir.

Bizlere göre ise; her iki lezzette aynı ama içeriği bakımından farklı olduğunu kanaatindeyiz. Van Haber Gazetesinin Sokak röportajlarında “Van Pastası mı yoksa Küresünniler Pastası mı lezzetli?” sorusuna gelin beraber bakalım neler denildi?

Sokak röportajında ilk sorumuzu Van İpekyolu ilçesi Cumhuriyet caddesinde yürüyen bir hanımefendiye soruyoruz. İşte o hanım efendinin cevabı:” Van ilinde herkesin damak zevki farklıdır. Kimine göre Van pastası, kimine göre ise; Küresünniler Pastası daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Bizim için ikisi de aynı. İkisi de sonuçta Van ilini temsil ediyor… Ha Van Pastası, ha Küresünniler Pastası… Benim açımdan hiçbir fark yok. Sadece birinin hazırlanışında ceviz katarlar, diğerinde ise; sadece bir şekilde sunulur.”dedi.
Vatandaş,“Küresünniler Pastası Van ilinde ilk çıkan ve Van halkına armağan edilen bir pastadır. Van’da yaşayanlar çok iyi bilir. Van pastası ismini sonra aldığını biliyoruz. Sonuç itibariyle; Van ilinin pastasıdır. Ben bu yörenin bir evladı olarak Küresünniler Pastasının daha lezzetli olduğunu düşünüyorum.”dedi.

Vatandaş,”Van pastasını hiçbir pastaya değişmem. Çünkü; Van pastasının lezzeti ve içeriği bakımından diğerlerinden daha farklı ve biraz da yumuşaktır.”dedi.

Vatandaş;” Her ikisi de değil. Hakkari pastası daha lezzetli. Çünkü içeriğinde bol malzeme ve sunumları farklıdır. Ben bir Hakkarili olarak; kesinlikle Hakkari pastası söylüyorum.”dedi


İŞİN ASLINA GELİNİR İSE? İKİSİ DE VAN’IN PASTASI VE LEZZETLERİ AYNI…
NASIL MI? İŞTE SİZLERE VAN HALKININ PASTASI

Van Pastası Tarifi İçin Malzemeler

1 paket eritilmiş ve ılıtılmış margarin
1, 5 su bardağı yoğurt
4 tane yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat(karbonat yoksa iki tane kabartma tozu)
4 buçuk ya da 5 su bardağı un
Üzeri için ceviz ya da fındık (olmasa da olur) İsteyenler, hamuruna ceviz ya da farklı malzemeerde konabilir.

Van Pastası Tarifi Nasıl Yapılır?

Şeker ve yumurtayı iyice karıştırın. (bir yumurtanın sarısını üzeri için ayırın) Sonra eritilmiş ve ılıtılmış margarini azar azar ekleyip karıştırın. Yoğurt ekleyip karıştırın. Unu ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin, karbonatı da ekleyip bir kaç damla limon sıkın ve pürüzsüz olana kadar karıştırın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye (yuvarlak ve tercihen aluminyum olursa daha güzel olur. Yoksa cam fırın tepsi de olur. )iki kaşık alıp aralıklı olarak dizin. Üstüne yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin. Pişerken birbirine yapışacak sorun değil izleri belli oluyor aynı yerden kesebilirsiniz. Afiyet olsun.

Van Gazetesi olarak bizlerde sizlere soruyoruz.
Van Pastası mı yoksa Küresünniler Pastası mı lezzetli?
Cevabınızı aşağıda bulunan yoruma ekleye bilirsiniz.

 

Van Haber Van Van Pastası Küresünniler Pastası Van Gazetesi Pasta Pasta tarifi