Van Sağlık il müdüründen beklenen açıklama!

TAKİP ET

Van İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, Van'ın sağlık koşulları hakkında düşüncelerini belirterek, Van'ın sağlığının daha iyiye gitmesi adına gerçekleştirilmesi beklenen projelerinden Tubittum News ve Van Haber Gazetesi'ne bahsetti.

Van İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun,“Yaklaşık bir yıldır Van'da görev yapıyorum. Geldiğimiz ilk günden itibaren belli bir ivmeyle ihtiyaçları belirleyerek sağlıkta daha iyi nereye gelebiliriz diye düşündük. Bizden önce çalışan müdürlerimiz ve idari amirlerimiz, Van sağlığını belli bir noktaya taşımışlardı. Biz de onların bize devrettiği günden sonra neler yapabiliriz, neyi geliştirebiliriz diye ekibimizle beraber düşündük ve  sahaya çıktık. İlk birkaç ayımız sahayı tanımakla geçti. Van coğrafya olarak büyük bir il, 13 tane ilçesi var ve  her ilçede de sağlık kurumlarımız var. Van'ı tanırken sadece merkez ilçleri değil perifer ilçeleri de tanımak gayretiyle çalıştık. Daha sonra ilimizin neyi eksik, daha ileri nasıl götürebiliriz buna baktık. Öncelikle en büyük sağlık tesisimiz olan Bölge Hastanesi'nin ihtiyaçlarını belirledik. Bölge Hastanesi'nin randevu sürelerini kısaltmak için daha kaliteli hizmet verebilmek için nelere ihtiyacımız var, hangi hekimlere ihtiyacımız var, hangi branşların sayısını artırmamız lazım ve eldeki imkanlarla daha iyisini nasıl yapabiliriz gayretiyle çalıştık. Bu çalışmalarımızı belli bir noktaya getirdiğimizi düşünüyoruz. Şu an elimizde günlük muayene bazında en fazla hastanın bakıldığı yatış sayısının en fazla, ameliyatın da en fazla olduğu hastane Bölge Hastanesidir. Tabi bu yatışla ilgili kapasitesinin 1.500 yataklı olması özel hastanelere oranla kapasitenin daha büyük olmasın da etkisi var. Bölge Hastanesi şu an acil ile birlikte yaklaşık 14.000 civarında muayene yapıyor. 3000-4000 arası acil servisle muayene yapılıyor. İlin 4 farklı bölümünde acil servis hizmeti veriyoruz. Bunun dışında poliklinikle yaklaşık 10.000 civarında muayene yapıyoruz ve iki farklı noktada da poliklinik hizmeti veriyoruz. 

Vanlıların tabiriyle ile eski İstanbul Hastanesi bizim de tabirimizde İpek Yolu  ek binasını daha aktif nasıl kullanabiliriz diye düşündük. Çünkü ilimizin ana ihtiyaçlarından biri nüfusun daha yoğun olduğu yerlerdeki hastane ihtiyacı.. Bunun için elimizdeki imkanlarla İstanbul Hastanesini daha aktif yapmaya çalışıyoruz. İstanbul Hastanesinin bir dönem acil servisi çalışmıyordu. İlk ayda açılışını yaptık. Bu hastaneye ortalama 1000-1500 civarında hasta giriyor ve bu zaman zaman bizi korkutuyor. Çünkü fiziksel imkansızlık var ve hastane ara bir sokakta hastaneyi büyütebileceğimiz alan yok. Elimizdeki imkanlarla günlük acile giren 1.500 hastaya poliklinikte muayene ediyoruz. Yani ortalama 3000 kişinin  bölge Hastanesine ya da diğer hastanelere gönderilmeden şehir merkezinde daha ulaşılabilir bir yerde muayeneleri gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında Fizik Tedavi bölümü daha ayrı bir yerdeydi. Daha rahat ulaşılabilsin diye Fizik tedavi servisimizi ve Fizik Tedavi ünitemizi tamamen merkeze topladık. Böylelikle elimizdeki fiziki imkanı maksimumun daha üstünde kullanmış olduk.

Van Haber Gazetesi  - Özel Van Haberleri 

Bölge Hastanesinde bazı branşlarda hekim sayımızı arttırmaya ihtiyacımız vardı. Bununla ilgili bakanlıkla görüşmemiz neticesinde yaklaşık bir yılda ilimizdeki uzman hekim sayısını 60-80 adet arttırdık. Zaman zaman ilden hekimler de gidiyor. Çünkü insanların yaşamak istediği yerler ve kariyer planları farklı olabiliyor. İnsanlar kendi memleketlerinde hizmet vermek istiyor. Ondan dolayı bazı hekimler ilimizden ayrılıyor ve bu her yerde geçerli olan bir durum. Bizim amacımız hekimlerimizi burada daha fazla tutabilelim ve kendi özel durumlarından dolayı gitme ihtiyacı olan hekimlerin yerini kısa vadede dolduralım. Geçen gün bir çalışma yaptık bir yıl içerisinde ortalama 60-80 adet uzman hekim artışımız mevcut. Bu gerek merkezde gerekirse ilçe hastanelerinde ilin toplam uzman hekim kadrosu. Bu artınca hekimlerimizin çalışma düzenini MHRS problemlerini bir nebze olsun da çözdük. Belli başlı branşlardan MHRS'de hala problemler var. Özellikle yan dallar, bu yan dallar zaten bizim şu andaki ana problemlerimizden bir tanesidir.  Yandal hekimlerimizin üzerindeki muayene yükünü azaltabilmek daha kaliteli hizmet verilmesini sağlamak için halkımızı önce ana dal branşlarda muayene olmaya ihtiyaç halinde uzman hekimlerimizin yönlendirmeleri ile yan dal uzmanlarına başvurmalarını öneriyoruz. Örneğin hastalarımız  önce çocuk doktoruna gözükmeliler Çocuk sağlığı ve hastalıkları umzn hekimlerimiz ihtiyaç görmesi halinde yandal muayenelerini talep etmeliyiz . Yan dal hekimlerimizi gerçekten ihtiyacı olan hastalarda kullanmak istiyoruz. Böyle olursa randevu problemleri de kalkacaktır. Hekimlerimizle toplantı yaptığımızda gerçekten ihtiyacı olan hasta sayısının kendilerine başvuran hasta sayısına oranla daha az olduğunu söylüyorlar. Baktıkları hastalıkların, çocuk hekimi ya da iç hastalıkları hekimi tarafından da tedavi edilebileceğini söylüyorlar. Böyle olursa hekimler, daha az iş yüküyle daha fazla insana hizmet eder. 

Van şehir Hastanesi'ne inşallah ilimize kazandırmış olacağız.İlin tüm paydaşları destek olduğu için bu yatırım daha çok hızlandı. İnşallah Nisam ayında ayından önce temelini atmayı planlıyoruz. Hastane binasi bölge hastanesinin yanına yapılacak. Orayı 2000-2250 arası yatak kapasitesi ile tekli oda sayısının daha fazla olduğu, otelcilik hizmetlerin daha kaliteli olduğu, yoğun bakımı sayısının çok fazla arttığı bir kampüse çevirmeyi düşünüyoruz.  Bu da kısa vadede İnşaat başladıktan sonra süreye göre 2-3 yıl içerisinde hizmete açılacaktır. Bu hastane yeni açılacak ama Bölge Hastanesine entegre edilecek. Bu hastane Bölge Hastanesinin yanında yapılacak ve 800 yataklı bir hastane olacak. 2250 civarı bir yatak kapasitesi ile bir Şehir Hastanesi statüsü kazandırılarak 3 ayrı binada hizmet verilecek. Acil servis hizmetini daha geniş bir alanda yapmış olacağız. Şu an erişkin ve çocuk acil aynı yerde. Yeni binanın altına tamamen erişkin acili, daha büyük bir alanda yapacağız. Şu anda erişkin ve çocuk acil olan yeri tamamen çocuk acil alanına çevireceğiz. Çocuk acil kapasitesi iki buçuk kat artacak. Şu an Bölge Hastanesinde 22 ameliyathane ile hizmet veriyoruz. Bunun üzerine yeni hastaneyle birlikte 40 ameliyathane daha inşa edilecek. Vakaların randevu gün sayısı azalmış olacak. Toplamda 96 yoğun bakım yatağıyla hizmet veriyoruz. 147 adet de yeni yoğun bakım yatağı yeni hastane ile birlikte geçecek. İlimizde şu an psikiyatri hastanesi yok o kampüste psikiyatri de olacak. Yani sağlık anlamında dışarıya herhangi bir hasta gönderme gereği duymadan Van tamamen kendi kendine yetecek. Fizik Tedavi alanınızı genişleteceğiz. Modern bir fizik tedavisi ve rehabilitasyon hizmeti vereceğiz. Fiziki, tıbbi cihaz açısından tam donanımlı daha ferah bir alanda fizik tedavisi alanı oluşturularak hizmet verilecek. Bölge Hastanesini geliştirirken halkın sağlığa daha rahat ulaşması için nerelere yatırım yapabiliriz diye düşünmeye devam ettik. İlk geldiğimde dikkatimi çekenlerden bir tanesi Bostaniçiydi. İnsanlar bölge hastanesine çok uzak bir mesafede gelmek zorunda kalıyor. Orada yakınlarında hiç hastane yok. O çevreye bir hastane yaparsak en azından insanlara sağlık açısından rahatlık sağlamış oluruz.


Bostaniçine de 150 yataklı bir hastane yapmayı planlıyoruz. Bu yatırım programına da girdi. Ayın 17'sinde bakanlıkla bu hastanenin gereksinimleri ile ilgili bir toplantı yapacağız. Resmi yazımız da geldi. Daha sonra projemiz de çizilmiş olacak inşallah. 2024 yılı içerisinde temelini atıp başlatabiliriz. 150 yataklı bir hastane olacak, yoğun bakımları olacak, ameliyathanesi olacak, poliklinikleri, acil servisleri ve geniş alanda insanların daha rahat ulaşabileceği bir yer düşünüyoruz. Artık tamamen ele avuca gelir bir şekilde canlandığı için onu rahatlıkla söyleyebiliyorum. O hastane tamamen yapılacak. 

Askeri Hastanesi Milli Savunma Bakanlığı ile protokol çerçevesinde kullanılan bir hastane. Buraya sivil halkı alıp poliklinik yapamıyoruz. 
Askeri Hastanesi kapandıktan sonra yine kamuya bağlanıyor ama sadece askere hizmet edebilecek bir hastane diye hizmet veriyor. Bununla ilgili de girişimlerimizi yapıyoruz. En azından onu kazandırana kadar orayı da halka da açalım. Semt Polikliniğini de yapalım. Bunun için resmi yazışmalar da yapıyoruz. Orası 1960'da yapılmış eski bir bina ve bu binayı nasıl kullanabiliriz diye düşündük. Geçen haftada bakanlıktan Daire Başkanlığı ve ekibi gelip orayla ilgili incelemelerde bulundu.  Cumhurbaşkanlığıyla konuşup oraya da yüz yataklı bir hastane olarak şehir merkezine kazandıracağız. Bu üç  proje Van il merkezinde olursa inşallah hem sağlığa ulaşacağız hem de sağlığın kalitesinde bir sıkıntı olmamış olacak. 

Sağlık Hizmetleri başkanlığımız var ve sağlık hizmetleri başkanımızın ana amacı; özel hastaneler, Üniversite Hastanesi ve kendi hastanelerimizin denetimlerini yapmak. Rutin, standart Bakanlığın belirlediği prosedürlerle denetlenmeye devam ediyor. 
Rutin dışı bazen hastanelere bilgi vermeden  denetimlerimiz oluyor. Bu denetimlerde de şu ana kadar çok ciddi bir sıkıntı yaşamadık ve hastaneler kendi ellerindeki imkanlarla hizmetleri vermeye çalışıyorlar. Bildiğiniz gibi ilimizde üç tane özel hastane var.  Bir tane Lokman Hekim Hastanesi bir tanesi Akdamar. Bunların kendi kapasitesi ölçüsünde, kendi fiziki şartları ölçüsünde sağlık hizmetine veriyorlar. Denetimlerde hastanelerde geliştirilmesi gerekenleri söylüyoruz. Acil servislerde daha aktif nasıl çalışılabilir, otelcilik hizmeti nasıl geliştirilir diye önerilerde bulunuyoruz. Zaman zamanda öneriden de öteye geçiyor bunlar. Yetkimizi de kullanarak bunları yapmanız gerekiyor diye bunları kendileri de söylüyoruz. Şu an elindeki imkanlar doğrultusunda özel hastanelerimiz gayet başarılı bir şekilde çalışıyor. Ama hepimizinde bildiği gibi fiziksel imkansızlıkları mevcut.

Önümüz kış havalar soğudu. Okulların açılmasıyla birlikte Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de bir salgın oldu. Yaklaşık iki hafta kadar acil servislere başvuru sayımız arttı. Ama son günlerden itibaren Bu sayılar normale döndü. Van'ın kış şartlarının zorlu olmasından dolayı hastanelere başvurmadan önce de kendilerini korumaları, evlerinde kendilerini gerek besin açısından gerek giyim kuşam açısından korumaları daha sağlıklı olmalarına yardımcı olacaktır. Grip, Hastaneye başvurmadan önce çok ileri evrede olmayınca aile sağlık merkezlerinde çok rahat tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Hastanenin de yoğunluğunu artırmamak adına bunların kendi aile hekimlere başvurmalarını öneriyoruz. Aile hekimlerinin muayene sonrası hastaneye gitmesi gereken hastaları yönlendirme sonucu hastaneye gelirlerse hem hastanedeki hizmet kalitesi daha iyi olacaktır hem de hastalarımız boşuna yorulmayacaklar. Kendi yanı başındaki aile hekimlerinde bu hizmeti alabileceklerdir. 

İlçemizde de aile sağlık hizmetini geliştirme gibi çalışmalarımız mevcut.  Muradiye Devlet Hastanesinde onaylanmış 150 yatak projesi var. Erciş Devlet Hastanesinde 150 yataklı ek bina yapıp daha özel hizmetleri aramak gibi bir planımız var. İlçelerimizde de vatandaşın merkeze gelmesini engelleyerek kendi ilçerisinde sağlık hizmetini almasını hedefliyoruz.”dedi.

VAN GAZETESİ – ÖZEL HABER
Van Gazetesi - van haber - vanhaber