Van Tarım Fuarında Önemli Açıklamalar!

TAKİP ET

12. Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı Kapılarını, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ve protokol katılımıyla açılışı ile gerçekleşti.

VAN GAZETESİ - 12. Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez tarafından kurdele kesimi ile Program devam etti.

VALİ BİLMEZ:"MAALESEF, TÜRKİYE GENELİNE SATILAN BİR PEYNİR MARKAMIZ YOK

Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez
,"Kentimiz bir hayvancılık merkezi. Ama sadece canlı hayvan üretip, canlı hayvan satan bir kentiz. Oysa kentimizin bugün bir kavurma markası olmalıydı. Eti işleyip pazarlayan bir kent olmalıydık. Türkiye'de en çok peynir üreten kentiz ama maalesef Türkiye genelinde satılan bir peynir markamız yok.



Bizim tarım ve hayvancılık ürünlerimizi işleyip pazarlamamız lazım. Bu fuar Van'da düzenleniyor ama bölgesel bir fuar. Onun için kim düzenlerse düzenlesin bu tür fuarlara hep birlikte sahip çıkmalıyız. Bir daha asla kaldırımda, parkta, bahçede fuarlara müsaade etmiyor, bununda bilinmesini istiyoruz. Ben bu duygularla emeği geçen herkesi tebrik ediyor, fuarın ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."dedi.

NAYİF SÜER: "MAALESEF TARIM İÇİN AYNI ŞEYİ SÖYLEYEMEM"

Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Naif Süer:"Tarım ve hayvancılık ilidir. 3.5 milyon civarında  küçük baş hayvanla Türkiye’de 1. Sıradayız.200 000 bin büyükbaş hayvanla iyi bir yerdeyiz.biz çok ciddi yayla ve mera yüz ölçümüne sahibiz.



Maalesef tarım İçin aynı şeyi söyleyemem. Çünkü iklim şartları ve lojistik masrafların yüksek olmasından dolayı tarımda istediğimiz verimi alamıyoruz. Verimli tarım yapamadığımızdan dolayı sezon sonunda hayvanların büyük bir kısmını satmak zorunda kalıyoruz. Bundan dolayı hayvancılığı ileri götüremiyoruz. Hayvancılığı iyi bir yere getirmemiz için tarım ve hayvancılık İçin pozitif destek istiyoruz."dedi.


VEYSİ UYGUN:"TARIM FUARIMIZ, İLKLER ARASINDA YER ALAN FUARDIR"

Van İpekyolu Expo Fuarcılık yönetiminden 12. Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı Organizatörü Veysi Uygun
:"Fuarcılık sektöründe marka haline gelen ilimizdeki bu yılın üçüncü fuarını açmanın gururunu yaşıyoruz.



Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı isimde belirtildiği gibi Doğu Anadolu'nun en büyük ülke genelinde ise; ilkler arasında yer alan bir fuardır. Gün geçtikçe gerek katılımcı gerek ise ziyaretçi anlamda daha profesyonelleşerek gelişerek ve büyüyerek devam eden fuarımız sektörün takip ettiği beklediği önemli buluşmalardan biri haline gelmiştir. Fuarımıza sektörün önemli kurum ve kuruluşlarında oluşan 80 standa 192 marka sergilenmektedir."dedi.

HASAN ÖZGÖKÇE:"ANCAK BU ŞEKİLDE REKABET EDEBİLİRİZ"

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe:
" İlimizde bu gün  12. si gerçekleşecek olan  Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda fuarını düzenleyen ekibe  emeklerinden dolayı Van Ziraat Odaları ve çiftçilerimiz adına kendilerine çok teşekkür ediyorum.


Bugün  çiftçilerimiz  bir taraftan gelişen teknoloji ve bilgiye erişim hızı kolaylığını da kullanarak dünyanın dört bir yanındaki benzerleriyle rekabet etmek zorundalar, bir yandan da “erken kalkan yol alır” düşüncesiyle ekonomik yarıştan kopmadan, işlerini sürekli büyütmeli, pazarlarını genişletmeli ve kendilerini yarınlara hazırlamalıdırlar. Bunun için de, her imkanı en verimli biçimde değerlendirmek durumundadırlar.
Yaşadığımız pandemi döneminde gıdanın ne kadar önemli ve stratejik olduğunu hep birlikte gördük. Pandemi döneminde bütün sektörler üretime ara verirken tarım ve hayvancılık sektörü durmadan üretime devam etti.



Bilinçli tarım uygulamalarıyla ve modern tarımsal alet ve ekipmanla tarımsal üretim yapmalıyız. Ancak bu şekilde rekabet edebiliriz. İşte burada fuarların önemi ortaya çıkmaktadır. Son teknolojik alet ve ekipmanların bir arada olduğu fuarlar önem taşımaktadır.

Fuar  organizasyonların, sağladıkları ekonomik canlılık ve hareketliliğin yanı sıra, işletmelere hem kendilerini ve ürünlerini potansiyel tüketicilerle ve müşterilerle buluşturma, hem de sektörel gelişmeleri görerek kendi durumlarını gözden geçirme olanağı sağlamaktadır.

Bu tür ortamlarda satıcı ile tedarikçiyi, tüketiciyle alıcıyı buluşturan fuarlar, bugünün iktisadi hayatı içinde, şehirlerin ve ülkelerin tanıtımını yapar ve turizmini canlı tutar ve ekonomilerinde tartışılmaz bir yere ve öneme sahip olur.

Bu düşüncelerle, başta bu fuarın İlimizde gerçekleştirilmesine ön ayak olan, bu fuarı İlimize kazandıran kurum ve kuruluşlarımıza, organizasyonların gerçekleştirilmesinde görev üstlenen ve katkı veren herkese, ayrıca fuara katılım gösteren tüm firmalarımıza teşekkür ediyorum. Bu Fuarın İlimizin tarım ve hayvancılığına hayırlar getirmesini temenni ediyorum."dedi.

Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen fuarda, 80 stantta yaklaşık 200 marka tanıtılıyor. Fuarın açılışına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve eşi Meral Bilmez, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, Tarım ve Orman Bakanlığı Yayın ve Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanı Hamdi Büyüktaş, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, Van TSO Başkan Yardımcısı Şefik Eren, Van Marangozlar ve Keresteciler Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Necmettin Toprak, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, oda başkanları, firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.






VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - HİKMETULLAH YETKİN - Van Haber

 

Van Haber Van Tarım Hayvancılık Fuarı Mehmet Emin Bilmez Hasan Özgökçe Naif Süer Veysi Uygun İbrahim Görentaş İhsan Emre Aydın Şefik Eren