VAN TSO'DA BASINLA TOPLANTI – ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER

TAKİP ET

Van Mutfak Gurme Fuarı, Kazakistan İş Seyahati ve Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İş Birliği toplantısı hakkında VAN TSO yönetimi tarafından basın toplantısı düzenlendi.

Van İpekyolu ilçesinde yer alan VAN TSO binasında saat 11:00'da, Atsushi Miyazaki Salonu'nda 15-17 Eylül tarihleri arasında düzenlediği Van Mutfak Gurme Fuarı, 18-23 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Kazakistan İş Seyahati ve 25-26 Eylül'de İlimizde düzenlenen Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İş Birliği toplantısı VAN TSO yönetimi tarafından basın toplantısı düzenlendi.

“22.875 ZİYARETÇİ KATILIM SAĞLADI”
Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde İlimizin ve ülkemizin zenginliğini tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 15-17 Eylül 2023 tarihleri arasında Van Mutfak Gurme Fuarı düzenlendi. Bu yıl ilki düzenlenen fuarda Coğrafi İşaret Tescilli ürünler ve yöresel yemekler yer aldı.

Van ilinde geçtiğimiz günlerde “Van Mutfak Gurme Fuarı” hakkında açıklamada bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva’nın açıklamasında 2 günde fuara 22 bin 875 ziyaretçinin katıldığını, eksiklerinin giderilmesi ve önümüzdeki yılda daha iyi olacağını vurgulayan Takva, “diğer meslek odalarının da bu fuara katılarak destek olması lazım. Van’ın ekonomisine destek sağlayacağını önümüzdeki süreçte belli olacaktır. Bu fuarımıza yaklaşık desteklerle 500 bin lira ile gerçekleştirdik. Fuarın 4 yıl içerisinde 70 80 milyonluk piar değeri olacağını tahmin ediyorum. Sadece kameraların tespit ettiği 22.875 kişinin ziyaret ettiği tespit edildi. Yoğun bir katılım sağladı. Bu fuar, yöresel ürünlerin ticari bir hal haline geldiğini söyleye bilirim. Bizim sadece oda olarak 10’dan fazla tescilleğimiz ürün var.”dedi.

“TÜRKİYE-İRAN SINIR İLLERİ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TOPLANTISINDA MUTABAKAT İMZALANDI”
Takva,”En son 2015 yılında İran’ın Hoy kentinde düzenlenen “Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı”nın 6'ncısı 25-26 Eylül’de İlimizde yeniden düzenlendi. Van TSO’nun girişimleri ile Van Valisi Ozan Balcı’ya talebin iletilmesi üzerine toplantı 8 yıl aradan sonra yapıldı. 2 gün süren toplantı ve komisyonlarda sınır illeri arasındaki “sınır ticareti, gümrük, turizm ve ulaşım” konuları görüşüldü. Karşılıklı talepler “Mutabakat" kapsamında imzalandı.” dedi.


VAN’IN SORUNLARI GÜMDEME ALINARAK MASAYA YATIRILDI
Van TSO Yönetim Kurulu’nun Komisyonlarda Gündeme Getirdiği Sorunları masaya yatırdı.
Takva,” Kapıköy Gümrük Kapısı'nın transit geçişe açılması,
Kapıköy Gümrük Kapısı'na STM sahası yapılması,
İran bankalarının İlimizde şube açması,
Kapıköy Gümrük Kapısı'na tam donanımlı laboratuvar yapılması,
Kapıköy Gümrük Kapısı'na İhtisas Gümrüğü yetkisi verilmesi,
İran Konsolosluğu'nun İlimizde hizmet vermesi,
Sınır kapılarından kimlikle geçiş yapılması,
Başkale Gelincik Sınır Kapısı'nın açılması,
Çaldıran Çilli Sınır Kapısı'nın açılması,
Sınır Ticaret açık pazarının kurulması,
Gümrük mevzuat hükümlerinin hafifletilmesi,
Serbest Bölge kurulması,
Türkiye-İran Ortak OSB kurulması,
Açık pazar yeri ve sahası yapılması,
İthalat ve ihracata konu olan tüm ürünlerin Sınır Ticaretine dahil edilmesi,
Gümrük vergilerinin düzenlenmesi…”dedi.

Toplantıda yer alan Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları;

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Fevzi Çeliktaş ve Mehmet Değer Van TSO Yönetim Kurulu Üyeleri Veysel Parin, Burak Gültepe, Mahmut Köroğlu, Kadir Gülgeldi, Fahri Borak ve Reşit Yaren Van TSO Yönetim Kurulu Meclis Başkanı Turan Avcı.

Van Gazetesi – Van Haber – vanhaber – Van haberleri


 

Van van haber VAN TSO Necdet Takva Fevzi Çeliktaş Mehmet Değer Veysel Parin Burak Gültepe Mahmut Köroğlu Kadir Gülgeldi Fahri Borak Reşit Yaren Turan Avcı