Van TSO, Türk Traktör ve Teknolojide Kadın Derneği işbirliğiyle yapay zeka

TAKİP ET

Van Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Traktör ve Teknolojide Kadın Derneği (WTECH) işbirliğinde "Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon Vizyon Eğitimleri" programı düzenlendi.

Van TSO Erek Salonu’nda düzenlenen programa; Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Türk Traktör Eğitim ve Gelişim Ürün Lideri Zeynep Gamze Erdem, DAKA Uzmanı Emin Çakay, eğitim verecek alanında uzman isimler ve 300’ü aşkın kişi katıldı. 2 gün sürecek eğitimler kapsamında birçok ilham verici konuşma gerçekleştirilecek ve Teknolojide Kadın Derneği’nin sağlayacağı vizyon eğitimleriyle bilim ve teknoloji alanında uzmanlaşma adına olanaklar sağlanacak.

TAKVA: BURADA OLMANIZ ÇOK DEĞERLİ

Programın açılışında konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, etkinliğin Van’da düzenlenmesinin değerli olduğunu söyledi.

Takva, “Türk Traktör’ün kurumsal olarak ilimizde böylesi bir etkinliği içinde yer alması ve programı düzenleme arzusu, isteği ve üst düzey yönetimiyle sürece dahil olması bizleri mutlu etmiştir. Ayrıca Türkiye’nin belki de en önemli şanslarından bir tanesi olan Teknolojide Kadın Derneği’nin varlığı ve işbirliğiyle bugün burada olmaları çok anlamı ve değerlidir. Bizde Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak uzun süredir hem kurumsal seçimlerimiz hem depremin etkisi nedeniyle bir etkinliği içinde yer almamıştık. Dolayısıyla bugün düzenlenen etkinlik ile 2023 adına yeni bir başlangıç yapabileceğimizi düşünüyoruz. Burada olduğunuz için, geldiğiniz için, Van’ı önemsediğiniz için çok mutlu olduğumu belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

VAN TSO’YA TEŞEKKÜR

Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney ilk olarak şunları söyledi: “Van’a gelmeden önce çok büyük destekler aldık ve gelmemiz için çok güzel girişimler oldu. Özellikle Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Necdet Takva ve ekibinin bize kapılarını açması ve sizinle bir araya gelmemize olanak sağlamaları çok kıymetlidir. Ben tüm katılımcılara katılımları için teşekkür ediyorum.” 

YENİ ÇAĞ: YAPAY ZEKA

Programı, Türkiye’nin ilk otomotiv üreticisi olan Türk Traktör ile birlikte hayata geçirdiklerini ifade eden Öney, “Şu anda yeni bir devrimin ve çağın içerisindeyiz. Bu çağ yapay zeka çağı. Şu andaki gençlerimiz yani sizler yapay zeka çağının içerisinde yaşlanacaksınız. Bizde eskiden gelenler olarak bu çağa ayak uyduruyoruz. Dolayısıyla bu program, yapay zeka açısından çok önemli bir program. Bugün çok kıymetli ve önemli eğitmenlerimiz buraya geldiler. Burada sizlerle bir araya gelecekler ve bu çağın getirdiğin önemli gelişmeleri sizlere anlatacak. Sizlerle de bu çağın risklerini ve yararlarını öğrenmiş olacaksınız. Bunun dışında eğitim sonrasında alacağınız sertifikalar ile birlikte Teknolojide Kadın Derneği’nin desteğiyle iş alanlarına girebilecek, kendi işlerinizi kurabilecek ve geleceğinizi şekillendirebileceksiniz. Bizde bu anlamda üzerimize ne düşerse yanınızda olacağız.” dedi.

ERDEM: YERİMİZDE DURMUYORUZ

Programda son olarak bir açılış konuşması yapan Türk Traktör Eğitim ve Gelişim Ürün Lideri Zeynep Gamze Erdem de şunları söyledi:

“Türk Traktör; Türkiye’nin ilk otomotiv üreticisidir. 1954 yılında kurulan Türk Traktör, 70 yıllık hayatına ciddi başarılar sığdırdı. Milyonlarca traktör, Pazar liderliği, ihracat şampiyonluğu gibi sayısız ödüller aldı. Koç iştirakinde olan bir kurum olarak hizmetlerimize devam ediyoruz. Çok büyük bir kurumuz ve çok büyük başarılara imza attık ama bu yerimizde durmamız anlamına gelmiyor. Hızlı bir şekilde değişen bir dünyada durmamız söz konusu değil. Biz sürekli olarak değişen, gelişen ve yenilenen bir kurum olmak zorundayız. İnanın bana öyle traktörler ürettik ki bir traktörden çok ama çok fazlası. Her geçen günü değişen talepler nedeniyle gelişiyor, yenileniyoruz ve buna da devam edeceğiz.”

Program; bugün ve yarın verilecek olan “Oyun Yazılımı”, “İlham Veren Konuşmalar Serisi”, “Teknoloji Girişimciliği ve Endüstri 4.0”, “E-Ticaret”, “Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik”, “Metaverse & Yapay Zeka” ve “NFT, Blockchain & Dijital Cüzdan” eğitimler ile devam edecek.

TürkTraktör ve Teknolojide Kadın Derneği, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda Gerçekleşen Etkinlikle 1.000'in Üzerinde Kadın Öğrenciye Ulaştı!

Koç Grubu şirketlerinden olan Türkiye’nin otomotiv sektöründeki ilk üretici kuruluşu TürkTraktör, Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) ile Van’da “Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon Eğitim Programı” kapsamında 300’ün üzerinde genç kadını bilim ve teknoloji dünyasıyla bir araya getirdi. 11-12 Mayıs 2023 tarihlerinde Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen eğitim programı birçok ilham verici konuşma ve Teknolojide Kadın Derneği’nin sağladığı vizyon eğitimleriyle genç kadınları bilim ve teknoloji dünyasına adım atarak uzmanlaşmaları için olanak sağladı.

TürkTraktör, “TürkTraktör Geleceğe Hazırlar” amacıyla ürün ve hizmetlerinde bir yandan tarımı ve şehirleri dönüştürerek geleceğe hazırlarken, diğer taraftan sosyal fayda çalışmaları ile toplumun dönüşümünde etki yaratacak projeler geliştiriyor. Bu çalışmaların
arasında hiç şüphesiz “toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek” adına yapılan faaliyetler önemli bir yer tutuyor. TürkTraktör, kadın iş gücü ile girişimciliğinin artırılmasını desteklemek ve Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma sürecinde kadınların oynadığı önemli role dikkat çekmek üzere 2016 yılında çeşitli kurum ve platformlarla iş birliği çerçevesinde “Filizlerin Mucizeleri” projesini başlatmıştı.

TürkTraktör, eğitim, istihdam ve tarımsal üretim olmak üzere 3 farklı alanı kapsayan projenin ardından Mart 2022’de teknoloji ve inovasyon alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek üzere kadının güçlenmesi yolunda kararlı biçimde çalışmayı taahhüt ettiği yeni bir sayfa açtı ve “Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon” projesini hayata geçirdi.

“Filizlerin Mucizeleri Teknoloji ve İnovasyon” 5 yıl içerisinde 30.000 kişiye dokunarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının güçlenmesi için teknoloji ve inovasyonu ön plana çıkarmayı hedefliyor. Proje; Teknik Gelişim, Mentorluk-Koçluk ve Hackathon Programları ile STEM alanında bulunan üniversite kız öğrencilerini bütünsel ve çok yönlü bir yaklaşım ile gelişimlerini destekleyerek geleceğe hazırlıyor. Mentorluk-Koçluk Programında kişiselleştirilmiş deneyim çerçevesinde ihtiyaçlara uygun mentorluk, tersine mentorluk, bireysel ve takım koçluğu gibi alt programlar bulunuyor. Hackathon Programı ise projenin katılımcılarına gelişim yolculuklarını simülasyon deneyimi ile
pekiştirmelerine imkan sağlıyor.

Bu doğrultuda, STEM alanında çalışan kadın çalışan oranını ve yine aynı alanda stajlarını yapan kadın öğrencilerin oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefleyen TürkTraktör’ün Teknolojide Kadın Derneği ile yolları kesişti ve teknolojideki insan çeşitliliğini artırarak güçlü bir Türkiye yaratmak için sağlam bir adım atılmış oldu.

TürkTraktör’ün Teknolojide Kadın Derneği ile olan iş birliği kapsamında 4.000 üniversite öğrencisi genç kadının teknoloji okuryazarlıklarının artırılması ve özellikle dönüşen teknolojiler hakkında vizyon ve bilgilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bugüne dek Gaziantep ve Adana’da düzenlenen fiziksel eğitimler ve Ocak ayındaki online eğitimler, her ne kadar yaşanan deprem felaketiyle bölünmüş olsa da, Mart itibariyla yeniden başladı ve toplamda 1.383 kişiye ulaştı. Bunların 788’ini kadın öğrencilerimiz oluşturuyor.


Proje 11-12 Mayıs 2023’te Van’da gerçekleşen eğitim ile 300’den fazla üniversite öğrencisi genç kadını eğiterek ulaştığı kadın öğrenci sayısını 1.000’in üzerine çıkardı ve eğitimlere tam katılım sağlayan öğrencilere akıllı dijital sertifika vererek başarılarını belgelendirdi. İki günlük eğitime katılan öğrenciler; Oyun Yazılımı, Teknoloji Girişimciliği ve Endüstri 4.0, Metaverse ve Yapay Zeka, Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik, E-ticaret ve NFT, Blockhain ve Dijital Cüzdan gibi birçok farklı konuda 1,5-2 saatlik eğitimler alarak vizyonlarını geliştirdiler ve bu alanlarda uzmanlaşmak için ilk adımı atmış oldular. Bundan sonraki aşamada Teknolojide Kadın Derneği bugüne kadar eğitime katılan öğrencilerden 100-150 kadın öğrenciyi istihdama kazandırmak adına çalışmalara devam edecek.

Van Gazetesi - Van Haber - Vanhaber

Van