Van TSO, Van'da Çok Konuşulanları Gün Yüzüne Serdi

TAKİP ET

Van TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Van TSO Rıfat Hisacı Toplantı salonunda basınla bir araya gelerek Van'ın gündemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda, son zamanlarda Van'ın gündemi haline gelen bir takım konular üzerinde durularak bunlara çözüm aranması gerekliliğine vurgu yapıldı. 

Toplantıda konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva; Van Mutfağı, Yöresel Ürünler ve Gurme Fuarı, TDİ-OSB, Ekspertiz Değerleme Sorunu, Van İli Bankacılık İstatistikleri, VOTAŞ, Çağrı Merkezleri, Tekstil kent ve Van turizmiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Asıl amaçlarının turizmi canlandırmak olduğunu belirten Takva, “Esnaf olmazsa toplum çöker. Hedefimiz turist ekonomisini canlandırmaktır.  İlimizin ekonomisine katkı sağlamak için elimizden gelenin fazlasını yapacağız” dedi.

Toplantıda Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’dan sonra söz alanlar sırasıyla şu konulara değindi;

Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş; Kapıköy Gümrük Kapısı, Van Gölü Koruma Eylem Planı ve Kuzey Irak'a yapılacak tanıtım gezisiyle ilgili bilgiler vererek sınır kapısıyla ilgili şunları söyledi, “İran, Van için kadim bir dosttur. Pandemi sürecinin başlarında Kapıköy Sınır Kapısı kapatıldı.

Emekçi insanlarımızın zor durumda kalmaması için Kapıköy kapatılmamalıydı. Bu süreçte yoğun çabalarımıza rağmen kapı kapandı. Şu an ne yazık ki esnaflarımızın çoğu iflasın eşiğinde. Kapının kapanması demek Van ekonomisinin batması demektir. Kapıköy Sınır Kapısının bir an önce açılması gerekir. Şu an İran’la biz birbirimize muhtaç kalmış durumdayız. Yanı başımızda 80 milyonluk bir İran var. Türkiye’ye 500 kilometrelik bir sınırı var. Bunun yaklaşık 200 kilometresi Van iline bağlı.

İlimize 100 kilometre uzaklıkta bulunan bir ülke. 400-500 yıldır iyi geçindiğimiz bir ülke. Ambargo altında kalmış, ezilmiş ve ticarete ihtiyacı olan bir ülke. Türkiye’nin dış ticareti yılda yaklaşık 450 milyar dolardır. Bunun sadece 2 milyar doları İran’dan yapılıyor. Bu çok düşük bir veridir. Bunun büyük bir bölümü de doğalgaz ve enerjidir. Dolayısıyla bu İran’a ve Türkiye’ye yakışan bir ticaret değildir. Kapıköy’ü iki şekilde değerlendiriyoruz. Birincisi turizmle ilgili, diğeri sınır ticaretiyle ilgili, turizmde malumuz koronavirüsün başlamasıyla geçtiğimiz yıl Mart aylarında Vanlı hemşehrilemizin yoğun istek ve talebi üzerine Kapıköy kapatıldı.

Kapının kapatılması için sosyal medya üzerinde yoğun bir baskı kuruldu. Başkanımız o dönem kesinlikle kapanı kapatılmaması ve esnafların çok zor günler geçireceğini belirterek, bu günleri ön görüyordu. Dolayısıyla birçok saldırıya maruz kaldık. Ticaretiniz batsın diyenler, bugün kapı açılsın diye mücadele ediyorlar. Buda ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Ticaretimizin devam etmesi için Ankara’da girişimlerde bulunduk. Vagonlar kiralandı fakat istediğimiz ticaret ortamı oluşmadı. Bütün çabalara rağmen, kapının kapatılmamasını engelleyemedik.

Birçok iş insanımız şuanda iflasın eşiğine gelmiş durumda. Türkiye’de birçok sınır kapısının açık olması ve sadece İran’a bağlı 3 tane sınır kapısının kapalı olmasının yanlış olduğunu söyledik. Şuanda Urmiye’de havayoluyla Ankara’ya, İstanbul’a seferler düzenleniyor. Batıdaki turizmciler bu turistlerden faydalansın diye şuanda bir turizm hırsızlığı var. Bunu böyle görüyor ve böyle yorumluyorum. Madem İranlı Ankara’ya gidip, oradan Van’a gelebiliyorsa, Kapıköy’den de gelebilir. Bunu bütün platformlarda dile getirdik ve getirmeye devam ediyoruz. Kapıköy’ün ne zaman açılacağı henüz belli değil. Sağlık Bakanlığı bu konuda nasıl bir karar alır bilemiyoruz.

Kapıköy zaten daha önce de kısıtlı olarak açıktı. Günlük 7 saat çalışıyordu. Bunu 7-24 yapılması için uğraşırken, kapının tamamen kapandığını gördük. Kapının kapanması demek, Van ekonomisi battı demektir. Dış ticarette ise ilimize yıllık 100 milyon dolar bir kota tahsis ediliyor. Ama bu ticareti yapmak için ağır bir bürokrasi engeli var. Bir ürün için 55 tane belge talep ediyorlar. Bunun haricinde kota koymuşlar. İthalat ve ihracata konu olan birçok ürünü ithalat ve ihracattan çıkartmışlar.

Bu kapsamda yıllık sınır ticaretimiz 2-3 milyon doları ancak bulabiliyor. 100 milyon doların 97 milyon dolarını yapamıyoruz. Son iki yılda bu 2-3 milyonu da pandemiden ve oradaki gümrük binasının yapılmasından dolayı yapamadık. İnşallah bu konuda önümüzdeki günlerde bir yol alacağız. Oda olarak en yakın zamanda Irak’a bir gezi düzenlemeyi planlıyoruz. Yeni Pazar alanları bulmak zorundayız.

Van Gölü her çalışmamızda mutlaka gündemdedir. Van Gölü etrafında bulunan belediyelerin en öncelikli işi Van Gölü’nün korunması olmalı. Yol yaparsınız, asfalt ya da farkı çalışmalar yapabilirsiniz ama yeni bir Van Gölü yapamazsınız. Bütün işleri bırakın Van Gölü’nü kurtarın. Van Gölü de ancak insan eliyle temizlenecek düzeydedir. Çünkü içerisinde canlı barındıran bir konumdadır.

Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde bir çalışma yapılıyor, bütün belediyelerden raporlar toplatılıyor, inşallah güzel bir adım atılacaktır. Van Gölü Koruma Kanunu, acil eylem planı hayata geçmesi gerekir.  Bu bize bir mirastır, bunu en güzel ve temiz şekilde gelecek nesillere aktarmalıyız.”dedi.

Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Necip Oflas; Pandemi sürecinde Van’da yaşanan gelişmeler ve Van TSO tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Balandi; Van Shopping Fest (Alışveriş Günleri) ve İlki 2020 yılında düzenlenen Dünya Kahvaltı Günü'nün 2021 yılı çalışmalarıyla ilgili ayrıntıları paylaştı.

Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Burak Gültepe; Van TSO ile İpekyolu Belediyesi işbirliğinde yapılan Sektör Toplantıları hakkında bilgiler verdi.

Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Eren Görsel Görmen; Hastane oda tefrişatı, Gıda yardımları, Tablet desteği ve Coğrafi İşaret Tescilli Ürünlerle ilgili son çalışmaları anlattı.

Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şefik Eren; Fikir-Proje Yarışması ve Kodlama Eğitimi ile ilgili yapılacak çalışmaları anlattı.

Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Kaya; Van - Şırnak Karayolu'nun önemi ve Van TSO Dinamik Denetim Ekibinin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

DETAYLAR GELİYOR…

VAN GAZETESİ HABER AJANSI – 0544 409 0328
SEVDA YETKİN / HABER 
MASUM TEKİN/HABER MONTAJ
HİKMETULLAH YETKİN /YAZI İŞLERİ

van, van haber, van haberleri, haberler, 
 

van van tso haber van haber van haberleri haberler ticaret sanayi odası necdet takva fevzi çeliktaş