VAN TSO'YA GÜÇLÜ BİR ALKIŞ! VAN GURME FUARINDA BÜYÜK BAŞARI

TAKİP ET

VAN TSO tarafından organize edilen 'Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı' protokol eşliğinde açılışı gerçekleşti.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından bu yıl ilk kez organize edilen 'Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı', ziyaretçilere kapılarını açtı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 'Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı', yerel, ulusal ve uluslararası haber kanallarından büyük destek aldı. Türkiye'nin birçok ilinden gelen oda başkanları, yurtdışından gelen yabancı misafirler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, iş insanları ve birçok katılımcı, 'Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı'na ilgi gösterdi. Etkinlikte, yöresel lezzetlerin tanıtımı yapıldı, geleneksel halaylar çekildi, yarışmalar düzenlendi ve ziyaretçilere özel ikramlar sunuldu.

Bu yıl ilk kez Van'da düzenlenen 'Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı', yoğun katılımla gerçekleşti ve sadece fuarın tanıtımı değil, aynı zamanda Van şehrinin tarihi, turistik potansiyeli, yatırım olanakları ve daha birçok konu da ele alındı.

TAKVA: “BU ZENGİNLİĞİ TÜRKİYE VE DÜNYA GENELİNE TANITMAKTIR”
Fuar, Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlendi ve büyük bir ilgi gördü. Açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, son yirmi yıl içinde gastronominin turizm sektöründe büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak şunları ifade etti: "Gastronomi, yemek bilimi ve mutfak deneyimlerini temsil eden bir kavramdır. Bu nedenle Van, kendi mutfak kültürü ve değerleriyle bu alanda öne çıkmalıdır. Van, binlerce yıldır yerel bitki ve hayvan türlerini kullanarak kendine özgü yemekleri üretmektedir. Amacımız, bu zenginliği Türkiye ve dünya geneline tanıtmaktır."dedi.

VAN’DA DAMGA VURAN GURME FUARI MİMARI TAKVA’DAN TAKDİRLİK AÇIKLAMA
Takva, fuarda 39 firmanın stant açtığını ve bunlardan 22'sinin yerel firmalar olduğunu belirtti. Ayrıca, fuarın üç gün boyunca Van mutfağını uluslararası bir platformda tanıtmak için bir fırsat olduğunu ve Van balığı, ayran aşı ve keledoş gibi yöresel lezzetlerde yarışmaların düzenleneceğini açıkladı.


Takva’nın Açılış Konuşmasında; “Van Mutfak ve Gurme Fuarı’nın kentimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. 
Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kentimiz,  tarihsel ve kültürel süreçlerle birlikte sahip olduğu mümbit flora ve faunasıyla gastronomi alanında önemli bir merkez haline gelmiştir. Evliya Çelebi başta olmak üzere birçok gezgin ve seyyah yazıtlarında yöresel ürünlerimizi, yemek kültürümüzü ve doğal zenginliklerimizi kaleme alarak anlatımlarda bulunmuşlardır.

1.700 rakımın üstünde yer alan kentimiz yüzyıllardır kahvaltısı ile anılan bir yerleşim alanı olmuştur. Ayrıca sahip olduğu tarım ve hayvancılık potansiyeli ile et ve süt ürünlerinden elde edilen mamuller başta olmak üzere yöresel yemekleriyle ün salmış bir medeniyete sahiptir.  

Tarihçi Richard Hovannisian “Tarihi Kentler Van” kitabında şöyle der Van için; “Çiftçiler, türlü tahıllar ve lezzetli meyveler kayısı, armut, elma, üzüm, parlak kırmızı nar ve koca cevizler veren toprağı nesiller boyu sürdüler. Çobanlar, vadiler etrafındaki yüksek yaylalarda sürülerini beslediler.” Yine, Urartu Medeniyetinin tarım ve sulama alanında dünya tarihindeki yeri kentimizin bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunun göstergesidir.  
Malumlarınız olduğu üzere; şehrimiz, Ülkemizin en fazla küçükbaş hayvan varlığına sahip kentidir. Bu durum Cumhuriyet tarihinden bu yana değişmemiş bir realitedir. Dolayısıyla, et ve süt ürünleri başta olmak üzere özellikle kırmızı etin hemen hemen bölgesel gastronominin oluşmasındaki rolü kentimizi tanıtan önemli başlıklardandır. Burada şuna değinmeden geçmek istemiyorum; Adana Kebabından tutun Şırdana kadar birçok milli lezzetimizin ana ürünü olan kırmızı et üretiminin %60’ının bu şehirden yapıldığının bilinmesini istiyorum.  Odamız bu durumu; başta 51. 793 kişinin katılımı ile Van Kahvaltısı Rekoru olmak üzere, Dünya Kahvaltı Günü, Coğrafi İşaretli ürünler ile resmi süreçlerini profesyonel bir anlayışla yürütmüştür.  

Son olarak, Van Mutfak ve Gurme Fuarı ile bu hususta ısrarcı olduğumuz ve yöresel ürünlerimizin tanıtımı için bu çalışmalar devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Ayrıca Van Tarıma Dayalı Organize Besi OSB ile et üretimi konusunda Ülkemize hizmet etmek ve artı değer yaratarak yeni ürünler geliştirmeyi hedeflediğimizi de belirtmek isterim.”dedi.

VAN VALİSİ OZAN BALCI, FUAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Kentte düzenlenen Van Mutfak Yöresel Ürünler ve Gurme Fuarını açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, “Güzel bir etkinlik olmuş. Emeği geçen Ticaret Sanayi Odamızın kıymetli başkanı ve yönetim kurulu üyelerine, Vanlı iş adamlarımıza teşekkür ediyor dışarıdan gelen misafirlerimizi de kentimizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Aslında gıda sektörü de tarıma, çiftçiye, üretime verilen destekle yakın ilgisi olan bir alan. Bugün çiftçilerle beraberdik. Onlara sertifikalı tohum dağıttık. Geçen sene ve bu sene tam 120 milyon TL’lik sertifikalı buğday arpa, korunga, yonca dağıtımı yaptık. Bu rakam Türkiye'de herhalde sayılı illerin ödediği bir rakam. Bunu biz Belediyemiz, Valiliğimiz ve Tarım Bakanlığımız bütçesinden hallettik. Bunu çok önemsiyorum. Yine merkezi bütçeden bu sene 5 göletimiz ve 1 tane barajımız ihale edildi. İnşallah onlara da başlıyoruz. Bu şu demek çiftçilerimizin daha çok gelir elde etmesi demek. Onlara daha çok katkı sağlamak demek. Onun dışında 300 bin meyve fidanı dikimi yaptık. Bu sene yine sonbaharda Van’ımızın kendisine özgü 300 bin meyve fidanı dikimi daha yapacağız. Bunun dışında Van'da ceviz ve arıcılık çok önemlidir özel olarak destekliyoruz. Ayrıca 2 milyon da meyve fidanı yetiştiriyoruz. Fidanlığı kurduk.

Önümüzdeki yıl çiftçilerin topraklarıyla buluşacak. Bu da meyveciliğe verilen büyük bir destek. Bunun dışında koyunculuğu geliştirme açısından bizim geliştirdiğimiz bir model var. Sıfır faizli 1 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli, proje kapsamında şu ana kadar 1400 aileye destek verdik. 136 bin koyun dağıttık. İnşallah hedefimiz bunu 1 milyon koyuna çıkartmak. 10 bin aileye de ulaştırmayı düşünüyoruz. Yine inşallah bu sene 7 gölet 2 baraj teklifimiz daha var. Onları da inşallah yatırım programına sokarsak çiftçimizi hem bitkisel üretim anlamında hem de hayvansal üretim anlamında büyük katkı vermiş olacağız. Bu güzel yatırımlarımız tarımla ilgili olduğu için gıdayı da ilgilendirdiği için buradaki dostlarımızla paylaşmak istedim. Tekrar bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen, katkı sağlayan, destekleyen herkese kalpten gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

Açılışın ardından fuarı gezen Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ozan Balcı Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı kursiyerleri tarafından kurulan standı gezdi. Stantta kursiyerler tarafından yapılan yöresel yemekler, turşular, konserveler, kurutulmuş sebze ve meyveleri inceleyerek yemeklerden tadan Vali Ozan Balcı, kadınlara bol kazançlar diledi.

Fuar, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Diyarbakır, Bingöl, Bodrum ve Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odaları, Erzurum, Söke, Sivas ve Erzincan Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanları ve meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluş amirleri, sivil toplum kuruluşları başkanları, siyasi parti temsilcileri, firma temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

İL DIŞINDAN KATILAN FİRMALAR    : 
1.    Ankara; Otto Filoto Pizza Firması yetkilisi Akın Dinçer
2.    Trabzon Çiftliği Firması Coşkun Kara
A- Erzurum Ticaret Borsası (5 Firma )
1.    Erzurum Anadolu Su Böreği
2.    Erzurum Livane Yöresel Ürünler
3.    Erzurum Pasinler Kadın Kooperatifi
4.    Erzurum Şenyurt Çağ Kebap 
5.    Erzurum Salim Köfte

B-Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (2 Firma) 
1.    Yüksekova Baskın Kardeşler
2.    Yüksekova Balcı Nedim 

C-Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası 
1-    Çıtır Kadayıf 
2-    Yılmaz Peynircilik
3-    Şeyhmus Alto Tatlıc
D-Sivas Ticaret Borsamızda dışarda köfte dağıtımı yapıldı. 

KATILIMCI YEREL FİRMALAR: (27 Firma) 

1.    Büyükşehir Belediyemize Bağlı Kadın Kooperatifleri
2.    Artizan Mutfak
3.    Nadir Çiftlik
4.    Özays Çerez
5.    Ahmet Zahiroğlu
6.    İkizler Lahmacun
7.    Patiswiss Cholatte
8.    Meyvan
9.    Helvacı Yakup Efendi
10.    Kardeşler Plasik ve Züccaciye 
11.    Görentaş Süt Ürünleri
12.    Roka Marketler Zinciri
13.    Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı Sarayı
14.    Kasap Memet
15.    Emsako Öz Tiryakiler (Endüstriyel Mutfak) 
16.    Ayanlar Besin Pazarı
17.    Van Dibek Kahvesi
18.    Fitçi Restoran
19.    Doğa Süt Ürünleri
20.    Efe Marmara Zeytin
21.    Van Tat
22.    Van Süt-Kur
23.    Ber Sefa Gıda 
24.    Eymen Şarkuteri
25.    Nihat Aytaç
26.    Hanımeli Mutfak
27.    Arı Adam

VAN STO’DAN TEŞEKKÜR MESAJI

KURUMLAR TEŞEKKÜR:
1-    Van Valiliği
2-    Van Büyükşehir Belediyesi 
3-    KOSGEB Müdürlüğü- Bilal Emre Yörük 
4-    İŞGEM Müdürlüğü – Mahmut Gedik 
5-    İl AFAD Müdürlüğü – Mehmet Ulutaş 
6-    STK Temsilcilerimiz – Başkanlarımız

İŞTİRAKÇİ KURUMLAR TEŞEKKÜR 

MÜSİAD Genel Merkezi
TÜMSİAD 
ASRİAD
ASKON
HAKSİAD
VİŞAD 


1-    Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Hakan Oral Erzurum Ticaret Borsası 
Meclis Başkanı Yavuz Güney (2 kişi)

2-    Erzincan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akar  

3-    Sivas Ticaret Borsası Başkan Vekili Mikail Kurt

Sivas Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Bahadır Ekrem (2 kişi)

4-    Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nejat Sağel 

5-    Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon 

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya
Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatmanur Tuncer
Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arif Ceylan Satı (4 kişi)

6-    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya
a.    Yönetim Kurulu Üyeleri
b.    Meclis Üyeleri
c.    Genel Sekreter ve Personelleri

DTSO toplamda 25 kişilik heyet katılım sağlamıştır! 

7-    Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Çintay ve 4 kişilik heyeti ile katılım sağlamıştır. 

8-    Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özdemir

Van Gazetesi – Van Haber – VanHaber  - Van Haberleri
 

Van van haber gurme mutfak fuar van haberleri