Van, üretici mi tüketici mi? Sorunu Vatandaşlardan yanıt

TAKİP ET

Van ilinde ikamet eden vatandaşlar, 'Van, üretici mi tüketici mi?' sorusunu yanıtladı.

Van ilinin gelişmesiyle birlikte üreticilerin yeterli seviyede olmadığını, tüketicilerin arttığını ifade eden halk Van Haber Gazetesine konuştu.

VAN GAZETESİ – ÖZEL HABER – RoJda & Gül Duman

Vatandaş, “Van tüketici. çünkü Van gelişmiş bir şehir olmadığı için daha doğrusu Türkiye gelişmiş bir ülke olmadığı için Van da kendi yaptığımız şeyleri üretmek yerine tüketmeyi daha çok seviyoruz. Buda gelir düzeyinden kaynaklanıyor. Bunun sebebi biz rahatımıza düşkün bir millet olduğumuz için aslında çalışmayı hep ön plana koyduğumuz için daha doğrusu beden işçiliği daha yaygın olduğu için bizler sadece paranın geliri olarak bir şeyleri bölüşmeyi seviyoruz. Mesela bir beden işçisinin aldığı parayla bu adam daha çok üretimi değil de tüketimi düşünen bir adam şimdi bide bu doğu tarafında daha bu daha fazla batı tarafında en azından bir şeyler üretiliyor üretim kadar tüketim ön planda ölmüyor tüketim daha doğrusu her zaman daha fazla oluyor Türkiye’nin hem şartlarından dolayı hem bizim bu doğuda topluluk dediğimiz psikoloji de tüketim daha ön planda olduğu için ezelden ebede o şekilde devam ediyor.”

Vatandaş,"Benim için her iki rol de hayatımın bir parçası. İşimde bir üreticiyim, inşaat sektöründe çalışıyorum ve projeler geliştirip fiziksel ürünler ortaya koyuyorum. Ancak aynı zamanda bir tüketiciyim çünkü günlük yaşamda gıda, giyim, ve eğlence gibi birçok ürün ve hizmeti satın alıyorum. İhtiyaçlarımı karşılamanın yanı sıra, bu alışverişlerle ekonomiye katkıda bulunuyorum."

Esnaf,"Benim için daha çok bir tüketici olduğumu söyleyebilirim. İşim benzer ürünlerle alakalı olsa da, çoğunlukla başkalarının ürettiklerini kullanıyorum. İhtiyaçlarımı satın alarak karşılıyorum, bu da ekonomik döngünün bir parçası olmamı sağlıyor. Ancak yakın gelecekte belki de kendi ürünlerimi üretmek isteyebilirim."

Vatandaş, "Ben bir serbest meslek sahibiyim, yani işim hem üretici hem de tüketici olarak rol almamı gerektiriyor. Müşterilerim için hizmetler sunuyorum, bu yüzden üretici olarak işimi sürdürüyorum. Aynı zamanda tüketiciyim çünkü işimin gereksinimlerini karşılamak için kaynaklara ve hizmetlere ihtiyaç duyuyorum. Bu dengeyi sağlamak bazen zor olabilir, ancak her iki rolü de deneyimlemenin önemli olduğunu düşünüyorum."dedi.

Van Gazetesi – Van Haber – vanhaber 

Van van haber üretici tüketici