Van ve çevre illerde patentgrow projesi başlıyor

TAKİP ET

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli,'Dünyadaki mevcut teknolojilerin %80'inin teknik bilgisi patent veri tabanlarında yer almaktadır. Ancak şirketlerin, üniversitelerin ve girişimcilerin büyük çoğunluğu bu bilgiden yeterince istifade edememektedirler. Firmaların büyük çoğunluğu inovasyon için doğal bir kaynak özelliği taşıyan bu patent verilerini takip etmemektedirler. "dedi.

Van haber - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde Van ve çevre illerdeki teknoloji tabanlı girişimciliği geliştirmek amacı ile faaliyetler yürüten Van Teknokent tarafından hazırlanan “PatentGrowth – Gelişmekte Olan Bölgelerde Patent Bilgisinin Yaygınlaştırılması ve Patent Tabanlı Girişimlerin Hızlandırılması” isimli proje Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenmeye hak kazandı. Yürütücülüğü Van Teknokent tarafından gerçekleştirilecek ve bir yıl boyunca sürecek olan proje Patent Effect iş birliğinde yürütülecek.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli,“Dünyadaki mevcut teknolojilerin %80’inin teknik bilgisi patent veri tabanlarında yer almaktadır. Ancak şirketlerin, üniversitelerin ve girişimcilerin büyük çoğunluğu bu bilgiden yeterince istifade edememektedirler. Firmaların büyük çoğunluğu inovasyon için doğal bir kaynak özelliği taşıyan bu patent verilerini takip etmemektedirler. 

PatentGrowth isimli bu projemiz ile TÜBİTAK ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenmiş gelecek vaat eden 7 teknoloji alanında 7 ayrı Teknoloji Vizyon Raporu hazırlanacak ve 7 ayrı ilde gerçekleştirilecek online etkinlikler ile hedef kitleye tanıtılacaktır. Patent kültürünün ve bilgisinin gelişmekte olan bölgelerde bulunan araştırmacılar, girişimciler ve KOBİ’ler arasında yaygınlaşmasını amaçlayan PatentGrowth projesi ile eşleştirme faaliyetleri, tanışma toplantıları, mentörlük faaliyetleri yürütülecektir. Bu sayede hedef bölgede patent tabanlı ticari faaliyetlerin artırılması ve inovasyon ekosisteminin güçlendirilmesi, hedef bölgede patent başvuru sayılarının artması, patent tabanlı işletme sayısının artması ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak üçüncü nesil üniversite olma hedefimizi gerçekleştirmek için önemli adımlar atmaktayız. Bu projede bahse konu adımlardan biri olma özelliğini taşımaktadır. Projenin hazırlanması ve yürütülmesi süreçlerinde önemli görevler üstlenen Van Teknokent ekibini tebrik ediyorum ve projenin başta Van olmak üzere bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Van, Şanlıurfa, Sivas, Erzurum, Trabzon, Elazığ ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilecek olan projede; büyük firmalar, KOBİler, üniversiteler, teknoparklar/teknokentler, teknoloji transfer ofisleri, patent tabanlı girişimler, yatırım firmaları, yatırımcılar, ARGE merkezleri projenin hedef kitlesini oluşturuyor."dedi.

Van Gazetesi - 0544 409 0328

prof. dr. hamdullah şevli van şanlıurfa sivas erzurum trabzon elazığ diyarbakır tübi̇tak van yüzüncü yıl üniversitesi van haber patentgrow yasemin yetkin