Vanlı Balcı Faruk Gürsoy, balın mucizevî sırlarını anlattı 

TAKİP ET

Yedi yıldır arıcılık sektöründe faaliyetini sürdüren ve 'Hakkâri Altın Petek Bal'ın sahiplerinden biri olan Faruk Gürsoy, firmalarının bal üretim sürecini anlatarak gerçek balla sahte bal arasındaki ayrımı anlattı. 

Van’ın belirli bölgelerinde arıcılık yaptığını ve Hakkâri’yle Çatak yöresinde arıları ve kovanlarının olduğunu söyleyen Faruk Gürsoy, “Uzun zamandır arıcılıkla uğraşıyoruz. Önceleri Vandokya Arıcılık adında ilerledik. Zamanla orayı kapattık. Şimdi ‘Hakkâri Altın Petek’ diye geçiyoruz. Firmamızda eski yöntem kara kovan sepet balı dediğimiz bal üretimi yapıyoruz. Bu şekilde daha organik oluyor. Birçok kurum ve kuruluşa bal veriyoruz. Ballarımız kesinlikle tarım onaylı ve tahlilli ballardır. 

VAN GAZETESİ – ÖZEL HABER – SEVDA YETKİN

Hakkâri bölgesinde tusi dediğimiz; kekik, nane gibi bitkilerin olması bizim için çok büyük bir avantaj ve arılar da bununla besleniyor. Glikoz ise çok önceden hâsılat alabilmek ve daha fazla mahsulât alabilmek için veriliyor. Bizdeki ballara glikoz verme gibi bir şansımız yok. 
Bal alındığı zaman gerçek bal olduğunu onu kırarken bükülmemesinden anlarız. On gün içinde şekerlenen ballar orijinal ballar değil. Orijinal ballar bir iki yılda kalsa bozulmaya uğramaz. Orijinal balların süzmesi de kıvamı da tereyağı gibidir.  

Arıların göç zamanı oluyor. Doğu bölgesinin soğukluğuna dayanamayıp daha sıcak bölgelere göç ediyorlar. O süre zarfında arılara bal verilir ve arılar bu şekilde beslenmiş olur. Bizim kendi çerçeve ballarımız var ve çerçevelerin diplerine parçaları toplayıp yılsonuna kadar arılara veriyoruz. 

Bizim kendi sitelerimiz var ve oradan ulaşıyorlar. Pandemiden ötürü iş yerimizi kapattık. En geç üç gün içinde Türkiye’nin 81 iline kargo gönderiyoruz. Müşterilerimize ballarımızı hiçbir ücret almadan kargolarını da biz karşılayarak gönderiyoruz. Siparişlerini teslim alan müşterilerimizden, önce tadım yapmalarını istiyoruz. Tadımdan sonra dediğimizin dışında bir şey olduysa kesinlikle hiçbir ücret talep etmiyoruz. Şimdiye kadar müşterilerimizden olumsuz dönüş almadık. Hatta ballarımızı tadan müşterilerimiz yakınlarına da tavsiye ediyorlar ve bu şekilde geniş bir kitleye ulaşmış oluyoruz. Kara kovan bal üreticisi olduğumuz için balımızı yiyen insanlar bizden kopmuyor. 



Pandemi dönemi fuarlara gidemediğimiz için bizi de etkiledi. Çünkü gerçekleşen fuarlar bizim için çok iyi oluyordu. Bulunduğumuz koşullardan dolayı fuarlar gerçekleşmeyince balımızı da daha iyi tanıtma fırsatı bulamıyoruz.  Bu süreçte dezavantajlarımız olduğu gibi avantajımız da vardı.  Virüse karşı bağışıklık güçlendirdiği için bal ürünlerine yoğun bir talep oldu. Özellikle Polen ve Propolise çok yoğun bir talep oldu. Bu da bizi az da olsa olumlu tarafa çekmiş oldu.” dedi.

TÜM BAL FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Van haber , Van Gazetesi - 0544 409 0328


faruk gürsoy hakkâri altın petek bal van bal van bal alımları vanhaber vangazetesi sondakika van van balları bal şifaları polen