Vanlı Ressam Orhan Onuk ile söyleşi

TAKİP ET

Çocukluk yıllarında sanata başlayan Orhan Onuk, Van Gazetesi ve Van Haber Gazetesine konuk oldu.

Van Haber - 1991'de Van'da doğan ve sanat yolculuğuna çocukluk yıllarında başlayan Orhan Onuk, sadece bir ressam değil, aynı zamanda sanatın derinliklerinde bir yolcu. Kendi ifadesiyle, "çizgisiz bir günüm olmadığını" belirtiyor ve bu tutkunun izlerini eserlerinde görüyoruz.


Eğitim hayatına Van'da başlayan ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde devam eden Onuk, sanatıyla akademik başarıları bir araya getirerek adından söz ettiriyor. Yüksek Onur Ödülü ve hızlı bir yüksek lisans süreciyle, sanatını geliştirmekteki kararlılığını ortaya koyuyor.

Van Haber Gazetesi - Kültür Sanat Bölümü

Uluslararası alanda 12 ödül kazanan ve birçok kişisel ve grup sergisine katılan sanatçı, eserlerinde Van'ın tarihini ve mitolojisini ön plana çıkarıyor. Sanatının köklerini, yaşadığı şehrin dokusundan ve sanatçılarla olan diyalogundan besleniyor.


Sanatının temel kaygısının, insanlık tarihindeki çizginin önemini vurgulamak olduğunu belirten Onuk, resim sanatının insanlığın en eski mesleği olduğuna işaret ediyor. Ona göre, teknolojik gelişmelerin temelinde bile bu ilk çizginin etkisi var.


Yağlıboya tekniğiyle ustalıkla işleyen Onuk, eserlerinde soyut dışavurum, figüratif resim ve kavramsal sanatın izlerini taşıyor. Sanatının etkisinde olan akımları ve sanatçıları sıkça belirtiyor ve kendi sanatını bu çerçevede konumlandırıyor.


Sanat eleştirmenleri ve entelektüellerin eserleri hakkında yazdığı 40'tan fazla yazı, Onuk'un sanatının çeşitli katmanlarını ortaya koyuyor. Kendisini, "çizgisiz bir düşünülemez" olarak tanımlayan sanatçı, eserlerindeki derinlik ve ifadeyi bu temel prensipten alıyor.
Van, İstanbul ve Ankara'da düzenlediği kişisel sergilerle, sanatını geniş kitlelere ulaştıran Onuk, her bir sergisinde izleyicileriyle duygusal ve düşünsel bir yolculuğa çıkarıyor.
Orhan Onuk'un sanatı, sadece bir tuval üzerine yapılan çizgilerden ibaret değil, aynı zamanda insanlığın tarihine, kültürüne ve düşüncelerine dokunan bir yolculuk. Onun eserlerini inceledikçe, geçmişle gelecek arasında köprüler kurduğunu ve sanatının evrensel bir dili olduğunu görebilirsiniz.

Van - Van Gazetesi - Van Haber - vanhaber - Wan

vanhaber Van