Vanlı Yazar ve Şair Zelal Kıran'dan kitap serüveni

TAKİP ET

Vanlı Yazar ve Şair Zelal Kıran, Van Haber Gazetesi'ne açıklamada bulundu.

Van ilinde ikamet eden Vanlı Şair ve yazar Zelal Kıran, annesinden aldığı birikimle yazarlık serüvenini devam ediyor... Van ilinde tanınan simalardan olan Kıran, gençlik yıllarında şiir yazmaya başladı. Topladığı şiirleri kitaplaştırdı ve kitapları dünyanın birçok noktasında dağıtıma geçti. Zelal Kıran, kendisi ve kitapları hakkında Van Haber Gazetesi muhabirine açıklamada bulundu.

Vanlı Şair ve yazar Zelal Kıran,"1979 yılında Van ilinde doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Van’da tamamladım. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Adalet Yüksek okulundan mezun oldum. Babam devlet memuruydu. Annem ev hanımıydı. Annem  Gazın müstear ismiyle dengvejlik yapıyordu. Ne yazık ki annemi çok erken yaşta 2018’de kaybettim. Evliyim, iki kızım ve bir oğlum vardır. "

"2020 YILINDA İLK KİTABIMI BASTIM"

"Ben daha lise yıllarımda bile, ufak ufak şiirler yazardım. Arkadaşların hatıra defterlerine karaladıklarım da oldu. 2018 yılında annemi kaybedince, yokluğuna bir türlü alışamadım. Kendimi okuma ve yazmaya verdim. Bir baktım ki, kitap çıkaracak kadar şiirim olmuş. Bildiğim bir editöre de okuttum. O da beğenince, kitap basmaya karar verdim. 2020 yılı Aralık ayında ilk kitabım “Uzak Yolların Hasreti “ ilk baskısını yaptı. Şimdilerde birinci baskısı tükendi. İkinci baskısı yapılmaktadır. 2022 yılının Ekim ayın ayında ikinci kitabım “ Şiirim sensin “ çıktı. Onun da ilk baskısı tükenmek üzeredir."

"ANNEME KARŞI HİSLERİMİ YAZDIM"

"İlk kitabım, Uzak Yolların Hasreti’nde, daha çok anneme  karşı olan hislerimi yazdım. Özlem ağırlıklıdır. İkinci Kitabıma ismini veren “ Şiirim Sensin “ simli şiirim, 650 şiirin katıldığı  Van ilinde düzenlenen ,fakat  uluslararası katılıma açık olan şiir yarışmasında mansiyon ödülünü aldı. Bu kitabımda daha çok sosyal konuları işlemekteyim."

"VAN'DA GÖZLE GÖRÜLÜR BİR İLERLEME VAR"

"Türkiye genelinde, okuma  alışkanlığı Avrupa Birliği ve diğer batı ülkelerine göre düşüktür. Van ili, görece ekonomik ve sosyal olarak batı illerinden de daha geridir. Haliyle okuma yazma oranı da, arzu edilen düzeyde değildir. Fakat son yıllarda, yazma konusunda Van ilinde gözle görülür bir ilerleme vardır. Vanlı yazarlar, kendi aralarında örgütlüdürler. Yine son yıllarda, sayın valimiz ve il Kültür Müdürü de okuma ve  yazma konusunda teşvik edicidirler. Şahsen ben hemşerilerimizin, kitaplarıma olan ilgisinden de memnunum.Van ilinde, nüfusa oranla, yazar sayısı az olduğu için, halkın ilgisi daha fazladır.  Gerek hemşerilerimiz, gerekse kamu makamlarının, yazarlara daha bir özenle yaklaştıklarını söyleyebilirim."

"YAKINDA YENİ ŞİİR KİTABIMI OKUYUCULARIMIZA SUNACAĞIM"

Evet vardır. Bir yandan tükenen kitaplarımın yeni baskısı için çalışıyorum. Öte yandan üçüncü şiir kitabım için, yeterince yeni şiir yazmışım. Yakında yen bir şiir kitabını okuyucularıma sunma hazırlıklarım devam ediyor."dedi.

Van Gazetesi - Van Haber - vanhaber

Van Van Haber Zelal Kıran