Van Balığı mı? Van Alabalığı mı? Gündeme oturan soru

TAKİP ET

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - S.Y. Van ili Türkiye'de yaşanacak illerden biri ve tarihi dokusunu asırlardır saklamış, medeniyetini unutmamış Van, halkın gönüllerini ısıtmaya devam ediyor... Üretim ve tüketimin hızla büyüdüğü Van ilinde balık sektörü gelişmiş durumda. 

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - S.Y. Kimilerine göre; Van Balığı, kimilerine göre ise; İnci kefali olarak adlandırılan balık türü kışın vazgeçilmezi olarak tezgahlara bırakılmaya başladı. Van Balığının kendisine has kokusunun olması hesabiyle fazla tercih edilmemesi ve Van iline has Van balığının yerini başka balık türlerinin aldığı da gözden kaçmadı. Van Alabalığının her mevsimde tüketildiğini ancak bazı mevsimlerde protein değerlerinin çok olduğunu ifade eden doktorlarda mevcuttur. Van Alabalığının doyurucu ve Van Balığından farklı özelliklere proteinlere sahip olduğunu da kanıtlanmıştır. Van Gölünde bilinmeyen yüzlerce balık türleri de keşif edilmeyi bekliyor... Ancak; şu ana kadar birçok balık türü keşif edildi. Umarız, Van alabalığı da Van iline has tescil edilir.

VAN HALKINA SORDUK. VAN BALIĞI MI? VAN ALABALIĞI MI?

"VAN BALIĞININ LEZZETİ HER TADA GÖRE FARKLIDIR AMA TATMADAN KARAR VERMEYİN"
Vatandaş:"Tabi Van balığı. Neden mi? Çünkü; Van balığını her şeklide tüketerek rahatsız olmazsınız ama bazı balıkları tükettiğinizde rahatsız olursunuz. Sizlere şunu söylemek istiyorum. Türkiyeli olup Van balığını tüketmeyen yorum yapması farklı olur. Gelin, Van balığını yiyin ve aradaki farkı görün. Van alabalığı da güzel ama mevsimine göre güzel. Van balığı her mevsimde güzel. En azından bir lezzeti, bir tadı ve kendisine has kokusu var."dedi.


"VAN'DA 2 TÜR BALIĞI BİLİYORUZ VE BUNLARI EVİMİZDE TÜKETMELİYİZ"
Vatandaş:"Kesinlikle her ikisi de çok güzel ama bir detayı unutmamak gerekir... Van balığı uzun bir tarihi olan ama Van alabalığı kısa tarihi olan balık türlerindendir. Van Gölünde keşfedilmeyi bekleyen 100'lerce balık türü var ama bizim tükettiğimiz sadece 2 tür var. Bu iki türü de ayırt etmek sizin bolca tüketiyoruz. Van iline geliyorsanız, Van balığını ya da Van alabalığını tüketmeden lütfen gitmeyin."dedi.

"VAN İLİNDE VAN BALIĞI KONSERVESİ VE VAN ALABALIĞI KONSERVESİ FABRİKASI OLMALI"
Vatandaş:"Öncelikle Van ilini düşünerek bu haberi yaptığınız için teşekkür ederim. Lütfen bunu da yazınız. Van ilinde sürekli ekonomi, işsizliği ve terörü anlatmak yerine bu tarz anlatımlar bizleri daha çok mutlu eder. Van ili için çok onur verici ve mutluluk kaynağıdır. Van ilinde Van alabalığını kabullenmeyen ve Van alabalığı yoktur diyenler var elbette ama Van alabalığı Van ilinde uzun yıllar yaşamış ve varlığını korumuştur. Tadı da Van balığından daha iyi olduğunu da herkes bilmektedir ama bunu söylemek için cesaretleri olmaz. Neden mi? Konuşursam eleştiri alırım. Hayır kardeşim. Van Balığı da Van ilinidir. Van alabalığı da Van ilinidir. Bizler, bu ürünlerimizi pazarlarsak o zaman Van ili Van iline yakışır. Van ilinde Van Balığı konservesi ya da Van alabalığı konservesini yapanı duymadım ama bu olursa memleketimiz de bahsedilen işsizlik sorunu ve ekonomi sorunun ortadan kalacağını düşünüyorum. Van hakkında konuşacak çok şey var ama vakit kısıtlı olduğunu söylemek isterim. Van ili siyaset ili değil, üretim istihdam ve yatırım ilidir."dedi.

"VAN BALIĞI HAKKINDA"
Van balığı hakkında Van İl Kültür ve Turizm müdürlüğünün resmi sayfasından konu almak gerekir ise;" Uçan Balık Van Balığı, Van Denizi’nin tuzlu-sodalı sularında yaşayabilen tek canlı türüdür. Adında kefal bulunmasına rağmen, sazangillerin bir üyesidir. Dünyada sadece bu kapalı havzada bulunmaktadır. 20 cm boya ve 80-90 gram ağırlığa sahiptir. Torpil görünümünde vücudu parlak gümüş renkli pullarla kaplıdır. Kış aylarında gölün 75 m derinliklerine kadar inebilirken, yaz aylarında 10-15 m derinliklerde beslenmeyi tercih eder. Eşsiz Bir Yaşam Döngüsü Uçan Balık Van Balığı, her yıl büyük sürüler halinde göç eder. Çünkü Van Denizi’nin tuzlu-sodalı suları üremesine imkân vermez. Akarsuların sıcaklıkları 13 dereceyi bulduğu zaman balık derelere girer ve yumurtasını bıraktıktan sonra tekrar göle döner. Bu eşsiz yaşam döngüsü her yıl Nisan’da başlayıp Temmuz’a kadar devam eder. İncili Kefali bu yolculukta akarsuya karşı büyük bir mücadele verir. Şelaleri uçarak aşar. Yurtiçi ve yurtdışından binlerce insan bu büyülü yolculuğa tanıklık etmek için Van’a akın etmektedir. Geleceği Güvence Altında Van Balığı’nın göç mevsimi, aynı zamanda balıkların avlanma karşısındaki en çaresiz zamanlarıdır. Nehirlerin sığ sularına yığılan balık sürülerinin kolay avlanabilirliği, kaçak avcılara cazip gelmektedir. Kaçak avlanmayla mücadele kapsamında balıkların üremek için çıktıkları göç yolculuğunda 75 günlük avlanma yasağı sıkı bir şekilde denetlenmekedir. Alınan tedbirlerle kıyı çevresinde bilinçli balıkçılık yapılması sağlanmıştır. Van Balığı’nın geleceği güvence altındadır. Geleneksel hale gelen Uçan Balık Festivali her yıl Haziranın ilk haftasında Erciş İlçesindeki Deliçay suyu kenarında bir karnaval havasında kutlanmaktadır. Kalori Deposu Van Balığı’nın eti beyaz ve lezzetlidir. Diğer balıklarda ortalama 15-20 olan kalori miktarı Van Balığında 28 ila 45 kaloriye kadar çıkmaktadır. Az kılçıklıdır. Kurutulmuş olarak tandırda ve yağda pişirilmiş havyarı başta olmak üzere yöre halkı tarafından pek çok şekilde tüketilmektedir. Uçan Balık Van Balığı, Van’ın doğal, kültürel ve ekonomik değerlerinden biridir. Yöre halkından binlerce insan, geçimini Van Balığı avcılığıyla sağlamaktadır."


VAN ALABALIĞI HAKKINDA
Van ilinde bazı tesislerde Van alabalığı olsa da Van gölünde ve çevresinde doğal beslenen Van alabalığının lezzeti de farklı olduğu da gözden kaçmadı. 
Van alabalığının hakkında ve faydalarından söz etmek gerekir ise;"Balık tutkunlarının gözdesi Van alabalık, tatlı ve serin sularda yaşamını sürdüren bir deniz ürünüdür. Alacalı görünümü ile farkını ortaya koyan, lezzetiyle bütün dünyada popüler olan alabalık, ülkemizde de çok sevilen balıklardan biri.
Bol oksijenli serin sularda yaşamayı seven alabalık, hareketli ve etçil bir deniz canlısıdır. Amatör balıkçıların da gözdesi olan bu balık, ülkemizde bolca bulunur. Van Alabalığı ile ilgili bilmeniz gerekenlere hep birlikte göz atalım.

VAN ALABALIĞININ FAYDALARI
Van Alabalığı, suyun derinliklerinde parlayan bir görünüme sahiptir. Çoğu ülkede alabalık yetiştiriciliği de yapılır. Bunun için özel tesisler kurulur. Türkiye’de de pek çok şehirde alabalık tesisleri vardır. Canlı renkleriyle ve hoş görünümleriyle öne çıkan bu balıklar, kahverengi, yeşil ve mavi tonlarında olabilir. Alabalıkların hemen hepsinde karışık renkler vardır. Bütün alabalıklarda boydan pembemsi bir bant ve inci beyazına dönen bir alt kısım bulunur. Ayrıca, sırtlarında, yüzgeçlerinde ve kuyrukta küçük siyah benekler yer alır. Alabalıkların yüzgecinde diken bulunmaz.
Alabalığın ortalama vücut uzunluğu 15-20 cm, ağırlığı 1.5-2 kg olur. Gölde yaşayan alabalıklar 9 kg ağırlığına kadar çıkabilir. Genelde salyangoz, su böceği ve küçük balıklarla beslenirler. Aslında yakalayabildikleri her şeyi yerler. Batı mutfağında popüler olan alabalık, lezzetiyle ünlü balık türleri arasındadır. Serin ve temiz sularda yaşayan alabalıkların, ortalama 11 yıl yaşam süresi vardır.
Alabalık, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde protin bakımından zengin beslenmiş ve faydalı olan vitamin desteğini almış olursunuz.  Alabalığın en önemli sağlık faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
• Alabalık, mükemmel bir protein, niasin, B12 vitamini ve omega-3 yağ asidi kaynağıdır.
• Protein vücudumuzun yapı taşı olduğundan, alabalık bizim için iyi bir protein desteği sağlar.
• Hasarlı dokularımızı onarmaya yardım eder.
• Niasin desteği ile yediğimiz yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye ve sindirime katkıda bulunur.
• Omega-3 yağ asitleri sayesinde alabalık, büyüme ve gelişme konusunda ek fayda sağlar."


Van Gazetesi ( Özel Haber)
Haber: Sevda Yetkin
Fotoğraf: Eyşan Yetkin
Fotoğraf montaj: Hikmetullah Yetkin
Derleme: Tubittum Ajans (Her hakkı saklıdır. Kopyalamak ve kaynak göstermek yasaktır. Ancak ajansa abone olanlar yayınlayabilir.)

van haber
 

Van balığı Van alabalığı alabalık Van haber Van Gazetesi