Vanlılar Bu Van Habere dikkat! Beklenen 3 fuar Van'da

TAKİP ET

İpekyolu Expo Fuar Aş ulusal ve yerel basınla yemekli toplantıda bir araya gelerek, Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı hakkında bilgi verildi.

Van’da bulunan bir mekanda bir araya gelen İpekyolu Expo Fuar Aş tarafından organize edilen bu yıl 13. Kez kapılarını açacak olan Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı 3-7 Mayıs 2023 tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlandığı konusuna vurgu yapıldı.

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİ BASININ GÜNÜNÜ KUTLAYARAK, FUAR HAKKINDA DEĞERLENDİRMEDE BULUNDU

İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Can Çelik,“Basınımızın güzide temsilcileri. Öncelikle tüm emekçi basın mensuplarının 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutluyorum. Biliyorsunuz bu yıl mayıs ayında gözüken 3 fuarımız var. Bir tarım fuarımız. Önümüzdeki çarşamba günü. İkincisi Evlilik Hazırlıkları ve Mobilya fuarı. 10 -14 Mayıs ondan bir sonraki hafta başlayacak. Üçüncüsü de İnşaat fuarımız. 18 -21 Mayıs tarihleri arasında olacak.Deprem sebebiyle fuarlarımız biraz sıkıştı. Yani normalde bizim mart ayında planladığımız fuarlarımız vardı. Fakat deprem felaketi sebebiyle fuarlarımızın hepsini erteledik. Yani bizim fuarlarımıza ertelememiz çok büyük bir önem. Çok önemli değil, orada çok büyük canlar kayboldu. İnsanların malı mülkü gitti. Oldukça büyük problemler yaşadılar. Van'da deprem mi oldu? Niye fuarları iptal ettiniz diye bize bir tepki geldi. Biz, dedik ki “tüm Türkiye altüst olmuş. Çok büyük bir felaket olmuş. Bu felaket atmosferinde bizim fuar yapıyor olmamız doğru değil.” diye düşündük ve Mart ayındaki bütün fuarlarımızı iptal ettik. Tabii hayatta bir şekilde devam ediyor... Tekrar eski düzene, eski döneme dönebilmemiz için hayatın içinde var olan fuarlarımıza da mayıs ayı itibariyle başladık.


Tarım fuarımız, bölgenin en büyük tarım fuarlarından biri. Bölgenin dediğim Kars, Ardahan, Iğdır, Erzurum, Ağrı, Hakkari, Siirt, Bitlis, bu lokasyonda başka bir tarım fuarı yapılmıyor... 13 yıldan, 14 yıldan beri burada bir tarım fuarı yapılıyor. Çok önemli bir iş bu. 13 sene arka arkaya fuar yapabilmek. Fuarımız yine geçmiş yıllardaki gibi oldukça büyük Traktör firmalarımız, tarım aletleri, tarım teknolojileriyle ilgili firmalar. Yani bir tarımcının, bir çiftçinin geldiği zaman ihtiyaç duyabileceği bütün ürünler fuarda mevcut. Ayrıca fuarımızda biliyorsunuz. Tarım, gıda ve hayvancılık fuarı yani bir gıda kısmımız da var. Değerli Van halkının çok sevdiği gurme yöresel ürünler kısmımız var. Büyük yöresel ürünler fuarımız gibi değil ama onun bir küçüğünü düşünün. Yine Karadeniz'den süt ve süt ürünlerimiz geliyor... Isparta'dan gül ve gül ürünlerimiz geliyor... Çankırı'dan tuz ve tuz ürünleri geliyor... Ege'den zeytinlerimiz gelecek... Kahramanmaraş'tan baharatlarımız gelecek... Uşak bölgesinden tarhanamız geliyor... Aydın'dan sucuğumuz geliyor. Kayseri'den normal sucuk pastırmacımız geliyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinden farklı tatlar ve yöresel ürünlerde yine fuarımızda Çarşamba günü başlayacak olan fuarımızda yer alacak. Burada çarşamba günü başlayan formumuz pazar gününe kadar devam edecek. 3-7 Mayıs tarihleri arasında olacak ilk gün bir buzağı yarışmamız olacak.

Pazar gününe kadar devam edecek. İl tarım müdürlüğümüzle birlikte ilk gün çok güzel bir buzağı yarışması yapacağız. En güzel kuzu yarışmamız olacak. Bu en güzel kuzu yarışmamızda birinci, ikinci, üçüncüye ve dördüncüye çeşitli para ödüllerimiz olacak. Yani Van'ın en güzel kuzusunu seçeceğiz. Yarışmada çiftçilerle, üreticilerin, üreticilerle mal tedarik eden çiftçilere ürün sağlayan, hizmet sağlayan firmaların bir araya gelip verimli bir iletişim köprüsü kuracağı bir fuar organizasyonu olacak. Bu fuar Yine Van halkımızdan, yöresel tatları ve yöresel ürünleri bir arada bulabilecekleri oldukça güzel, eğlenceli, keyifli bir fuar olacak.”dedi.

ÜCRETSİZ FİDAN DAĞITIMI BU YILDA DEVAM EDECEK

İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Veysi Uygun,”Tarım fuarımızda son 3 yıldır bu bölgenin en çok ihtiyacı olan ağaç fidan olayına değindik. Ücretsiz fidan dağıtımımız olacak. Onu özellikle belirteyim. Bu yıl da yine devam edecek. Etkinlikler olacak. Tarım Bakanlığımız ilk defa Van’a ciddi bir çıkarma yaptı. Büyük bir stant kurdular ve bölgedeki çiftçilerin hepsine bir özel hizmetleri olacak. Tanıtımları olacak, destekleri olacak. Bu yılki çalışmamız bölgesel olarak da bizim çok kapsamlı bir çiftçi buluşması tarzı olacak. Iğdır'dan, Ağrı'dan, Hakkari'den ve Van'ın bütün ilçelerinden, Tatvan'dan, işte Van Gölü havzasının hepsinden bizim özellikle çiftçi grubunda özel taşıma hedefliyoruz. Başarılı bir fuar çalışmamız var. Başarılı bir fuar umuyoruz.”dedi.

VAN İLİNE YAKIŞAN 3 FUAR BU YILDA KAPILARINI HALKA AÇACAK

Fuar ile ilgili bir açıklamada bulunan İpekyolu Expo Fuar Aş Tarım Fuarı Koordinatörü Kemal Ulak, ‘’ Bu yıl 13.sü düzenlenecek olan bölgede tarım sektörünün tek fuarı olan Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda fuarı Doğu Güneydoğu ve Ortadoğu ekseninde sektörün de buluşma noktası olarak kabul edilmekle birikte, bölgenin en büyük çiftçi buluşması haline gelmiştir. Bölgede tüm çiftçiler ve tarım birimleri tarafından beklenen fuarımız, başta Tarım ve  Orman Bakanlığı olmak üzere Van Valiliği, Van Ticaret Borsası, Van Ticaret ve Sanayi Odası ,Van Büyükşehir Belediyesi, Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Van Ziraat Odaları  tarafından desteklenmektedir. Fuarımızda tarım ve hayvancılık aletleri, tohum ,sulama sistemleri ,gıda ve  birçok ürün sergilenecektir. Her yıl traktör ve tarım aletlerinde satış rekorları gerçekleştirilen fuara başta ilimiz  çiftçileri olmak üzere çevre illerinden Hakkari, Ağrı Iğdır, Muş, Bitlis’ten çiftçilerimiz fuara davet edilmiştir.’’ dedi.
Açıklamasında fuarın önemine değinen Ulak “İpekyolu Expo Fuar Aş olarak fuara çok iyi hazırlandıklarını  Tarım ve Orman Bakanlığımızın fuara özel bir sergisi olacaktır. Bu doğrultuda tüm tarım birimlerine ve çiftçilerimize özel bir hizmet sunacaklardır. Ayrıca Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tüm halkımıza ücretsiz fidan dağıtımı yapılmaktadır. Fuarımızda tarım aletleri, traktör, tohum, gübre, fidan, peyzaj ürünleri, gıda ve tarımsal bir çok çeşit ürün sergilenecektir.

Birbirinden renkli stantlarımız kurulmuş olup çeşitli ürün ve hizmet tanıtımı yapılacaktır diyerek sözlerine  şöyle devam etti;

13. ‘sü düzenlenen Fuarımıza tüm bölge Tarım ve  Orman İl müdürlükleri , ziraat odaları , ticaret oda ve borsalarından ziyaretçi beklenmektedir. 

Her yıl onbinlerce ziyaretçiyi yüzlerce profesyonel katılımcıyla buluşturan fuarımız 2023 yılında 150 firmayı  50 bin ziyaretçiyle buluşturmayı hedeflemektedir. Fuarda katılımcı Kobilerimize  % 60 KOSGEB desteği  sağlanmaktadır. Fuarımızda  en güzel kuzu yarışması düzenlenecek olup çiftçilerimize bilgilendirme ve sunumlar yapılacaktır. Ayrıca bölgemizde rağbet gören 81 İlden gelen yöresel lezzetler fuarda sergilenecektir. Fuar boyunca ücretsiz servislerimiz halkımızın ve çiftçilerimizin hizmetinde olacaktır. 

Fuarımızın başta çiftçilerimiz olmak üzere tüm halkımıza hayırlı olmasını dileriz. Tüm halkımızı bu büyük şölene davet ediyoruz diyerek sözlerini bitirdi.

Van Gazetesi – Van haber – vanhaber - Vanlılar Bu Van Habere dikkat! Beklenen 3 fuar Van’da

Fuar Van Kemal Ulak Veysi Uygun Özgür Can Çelik van haber tarım yöresel ürünler orman deprem