Vanlılardan kamuoyuna acil çağrı

TAKİP ET

Van'ın sorun ve projelerini değerlendiren vatandaş'tan Van ili için yapılacaklar ve Van'da olması gerekenleri bir bir sıralandı.

Van ilinde yaşanan sıkıntıları tek tek sırayan Van halkı, yetkililerden bu projenin faaliyete geçilmesi için Van Haber Gazetesi'ne iletilerek yayınlanması istenildi. Van ilinde yaşayan halk sorunlar ve projeleri bölüm bölüm sıralandı.

BÖLÜM 1

Van, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Çelebibağı, Erciş, Ünseli, Tuşba, İpekyolu, Edremit, Çiçekli, Gevaş ilçeleri ve beldeleri için acil çağrı olduğunu vatandaş ifade etti.


Van Gazetesi haber sitesine gönderilen yazılı açıklamaya göre; Vatandaş,”


● Buralardaki dere ve kanallar acilen detaylı, özenli, titiz, yoğun, yaygın ve profesyonel şekilde temizlenmelidir. 
● Buralardaki kıyı ve sahillerde bir tek izmarit, bir tek çöp dahi kalmayacak şekilde detaylı ve titiz bir temizlik seferberliği yapılmalıdır. 
● Buralardaki kıyılar boyunca dip çamurunu ve yüzey kirliliğini temizleyen onlarca araç ve ekipman, her birinde bu işleri hızla ve profesyonel şekilde yapan ekipler oluşturulmalıdır. 
● Buralardaki sahil ve kıyılarda ülkemizdeki ve dünyadaki örnek teşkil eden deniz ve göl kıyısındaki şehirler gibi SAHİL BANDI, YEŞİL KUŞAK ve REKREASYON ALANLARI oluşturulup bütün sahil ve kıyılar enfes alanlar haline dönüştürülmelidir. 
● Buralarda Atık Su Arıtma Tesisleri ile bütün kanalizyon ve atık sular yüzde yüz arıtılmalıdır. Göle bir kova dolusu kirli su bile akıtılmamalıdır. 
● Buralarda göl kıyısından enine olacak şekilde en az 100 metreye kadar, en çok 300 metreye kadar özel yerleşim ve kullanım tamamen bitirilmelidir . Sahil ve kıyılar yasaların emri gereği ücretsiz biçimde bütün vatandaşların kullanımına açık olmalıdır. 
● Bütün buralarda kıyı ve sahillerin en güzel burunlarını, en güzel koylarını, en güzel kıyılarını işgal eden ve özel mülkiyete dönüştüren oteller, tesisler, işletmeler, bahçeler, restaurantlar, yazlıklar, iş yerleri ve yapılar kesinlikle buralardan kaldırılmalıdır. Bütün bu güzel ve gözde alanlar göle kıyıdaş olan bütün Van ve Bitlis ili, ilçeleri, beldeleri ve köylerindeki vatandaşlara açık ve ücretsiz olmalıdır. 
● Bütün buralarda Mart  2023- Aralık 2023 arasında onlarca, yüzlerce çalışma ile Van Gölü buralara zenginlik, güzellik ve değer katan doğal bir sit alanı olarak hayat kazandırmalıdır.

DAKA, DAP İdaresi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Van Büyükşehir Belediyesi, 13 ilçe belediyemiz, İl ve İlçe Kültür ve Turizm Müdürlüklerimiz,  Çevre Şehircilik Müdürlüğümüz vb. kurum ve kuruluşlar Van'ın, 13 ilçesinin, beldelerinin, köylerinin ve adalarının içerisinde bulunan tarihi camiler, medreseler, kaleler, surlar, kümbetler, mezarlıklar, kiliseler, manastırlar, şapeller, köprüler, tarihi kalıntıların tamamının tek tek envanterini çıkarmalı, listelemeli, haritasını oluşturmalı ve ardından tamamını restore etmeli, bakım ve iyileştirmelerini yapmalı, çevre düzenlemesi ve peyzajlarını yapmalı, ışıklandırma ve kamera sistemlerini oluşturmalı, koruma ve temizlik görevlisi tahsis etmeli, ulaşımlarını kolaylaştırmalı, yollarını genişletip asfaltlamalı, ardından tanıtımlarını yapmalı ve Van'ın yüzlerce tarihi yapı ve mekanıyla turistik bir kent olarak ortaya çıkmasını sağlamalı. Çünkü Van'ın yüzlerce yerinde tarihi yapılar ve alanlar mevcut.”dedi.

 

BÖLÜM 2

Vatandaş,”Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım aylarında kar yağmıyor ve iklim koşulları uygun. Belediyeler, DSİ, Karayolları, Orman Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, VASKİ, VEDAŞ, Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü başta olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlar kendilerini ilgilendiren hizmetlerle ilgili olarak sahada olmalı. Günler günleri, haftalar haftaları, aylar ayları kovalayıp boş geçmesin. Yılın 365 gününü vatandaşa, şehre somut hizmetlerle dolu dolu geçirelim.


1- Dört adamız ıslah ve ihya edilmeli, dört adadaki yapılar restore edilmeli. 
2- Eski Van Şehri ihya edilmeli.
3- Hoşap belediyesi ihya edilmeli.
4- 13 ilçemizde ve kırsalda onlarca hizmet yapılmalı.
5- Yeni yollar, yeni güzergâhlar, geniş ve modern bulvarlar, köprülü kavşaklar, yemyeşil ve güzel refüjler, yüzlerce kilometre yenilenmiş asfalt yollar, bakımlı ve güzel semt ve mahalleler oluşturmalıyız.
6- Şehrimizin her yanında haftalarca özenli bir temizlik yapılmalı.  
7- Üç merkez ilçede 2023'te 65 adet yeni park ve yeşil alan oluşturulmalı.
8- Parkomat uygulaması sonlandırılmalı, ana caddelerde oto park yasağı getirilmeli.
9- Çok katlı otopark, yer altı otoparkları, açık otopark alanları oluşturulmalıdır.
10 - Çevre yolu bitirilmeli. 
11- Süphan Mahallesi'ndeki 30 metre genişlikteki alternatif yola başlanıp bitirilmeli.
12- Kale Yolu- Melen Caddesi, Şabaniye Caddesi, Doğu Caddesi, Eski Cezaevi Caddesi, Suvaroğlu Caddesi, Terzioğlu Caddesi alt yapı ve üst yapısıyla elden geçirilip prestij cadde olarak yenilenip hizmete sokulmalı. 
13- Kent Meydanı oluşturulmalı.
-Yüz peronluk kocaman bir modern şehirlerarası otogar yapılmalı.
14- Şehir içindeki Hakkâri, Ağrı, Siirt, Bitlis, Yüksekova, Başkale, Özalp, Saray, Çaldıran, Gevaş, Gürpınar, Erciş, Muradiye, Bahçesaray, Çatak minibüslerinin ve yazıhanelerinin toplanacağı büyük bir İlçe otogarı hizmete açılmalı.
15-Tarihi mekânlar restore edilmeli, tarihi alanlar yenilenip güzelleştirilmeli. 
16-Edremit, İpekyolu, Tuşba kıyıları boyunca yirmi kilometrelik sahil kordonu, çevre düzenlemesi, rekreasyon alanları, sahil yolu, bisiklet ve yürüyüş yolları, dinlenme ve gezinti alanları oluşturulmalıdır.
17- Edremit, İpekyolu, Tuşba 1. ve 2. millet bahçeleri hizmete açılmalıdır.
18- Toprakkale Tepesi'nin dört bir yanı park, yeşil alan, ağaçlandırma, gezinti ve oturma alanları, seyir terasları, enfes bir ışıklandırma, yüzlerce bank ve kamelya, kamera sistemleri, su depoları, sulama sistemleri ile ihya edilmelidir.
19-Gevaş, Edremit, İpekyolu, Tuşba, Erciş kıyıları boyunca göldeki dip kirliliği 2023 yılı içerisinde temizlenmelidir. 
20- Bu dört ilçedeki bütün dere ve kanallar baştan sona tertemiz, pırıl pırıl hale getirilmeli, ıslah ve ihya edilmelidir.
21- Van'ın 13 ilçesinde yapı stoku kontrol edilmelidir 
22- Hasarlı, zayıf veya riskli yapılar acilen yıkılmalıdır.
23- Kentsel dönüşüm yapılması gereken çarpık yapılaşma olan, özensiz, düzensiz, plansız yapılaşma olan semt veya mahallelerde kentsel dönüşüm yapılmalıdır.
24- Van'a hem büyük hem modern bir Kitapçılar ve Sahaflar Çarşısı yapılmalıdır.
25- Van'ın üç merkez İlçesinde her biri 250 yataklı olan üç adet Devlet Hastanesi yapılmalıdır. 
26- Van'a yeni yüzme alanları, yeni mesire alanları kazandırılmalıdır. 
27- Van'ın birkaç uzak noktasına Kapalı Semt Pazarı Çarşısı inşa edilmelidir. 
28- Van'daki işsiz on binlerce insan için çok sayıda istihdam alanı oluşturulmalıdır.
29- Kırsal hizmetler arttırılmalıdır. 
30- Tarımı üç dört katına çıkaracak çalışmalar yapılmalıdır.
31- Hayvancılığı iki üç katına çıkaracak çalışmalar yapılmalıdır. 
32- Küçükbaş hayvancılık, büyükbaş hayvancılık, tavuk, kaz, hindi yetiştiriciliği, balıkçılık, arıcılık iki üç katına hızla çıkarılmalıdır.
33- Turizmi canlandıracak onlarca çalışma, proje ve hizmet hayata geçirilmelidir. 
34- Van'daki dört ada ıslah ve ihya edilmeli, yapılar restore edilmeli, adalar güneş enerjisi ile ışıklandırılmalıdır. 
35- Van Gölü, Erçek Gölü, Sıhke Gölü çevreleri ıslah ve ihya edilmelidir. 
36- Orman Müdürlüğü Van'ın üç merkez ilçesi ve diğer ilçelerinde ağaçlandırmalar ve meyve yetiştiriciliği için çok büyük atılım ve çalışmalar yapmalıdır.
37- Yüzlerce okul ve yüzlerce cami bahçesinin hepsinde ağaçlandırmalar, yeşillendirmeler, peyzaj ve çevre düzenlemesi yapılmalıdır. Bank ve kamelyalar ile güzelleştirme çalışmaları ile cezp edici hale getirilmelidir. 
38- Van'ın dereleri, kanalları, arkları, semtleri, mahalleleri, ana arterleri, çarşıları, caddeleri, ara sokakları, çıkmaz sokakları, yakın uzak her yeri yılın 365 günü temizlenmeli, pırıl pırıl ve bakımlı hale getirilmelidir.
39- 13 ilçemizin her biri alt yapı, üst yapı, yol, temizlik, park, sosyal donatı, sağlık, eğitim, şehircilik, düzen, ulaşım, kırsal hizmetler, yerel hizmetler ve tüm kurumları ilgilendiren her hizmet bakımından atağa geçmelidir. 2023 yılı Van ve ilçeleri için, kırsalı ve köyleri için her bakımdan kalkınma, atılım ve hizmet yılı olsun. 
40- Bütün kurumlar kendi iş ve sorumluluklarını yılın 365 günü hızla hayata geçirmelidir.”dedi.

 

BÖLÜM 3
Vatandaş,”127 Yıl önceki yöneticiler ve vatandaşların vizyonuna hayran kaldım. O gün Van havalisi on bin kişi civarında idi. Şehir bugünkü bir mahalle kadar değildi. Şimdi Gevaş'tan başlayıp Bostaniçi'ne kadar, Erek dağı eteklerinden başlayıp İskele sahiline kadar, Kurubaş eteklerinden başlayıp Üniversite Kampüsüne kadar oldukça geniş bir alana şehir ve yerleşim yayılmış. Merkez nüfusu yedi yüz binlere varmış göç alan, turist çeken hareketli bir kent olmuş. Buna karşılık caddelerimiz dar, geniş ana arterlerimiz yok, sokaklarımız daracık, yollarımız standartların çok gerisinde, belediyelerin açık, kapalı ve çok katlı otoparkları yok, çarşılar ücretli otopark olmuş, trafik keşmekeş, toplu ulaşım yetersiz, şehir tıkanmış. Bu mevcut durumun bugün için bile sürdürülemez olduğunu görmüyoruz, dert edinmiyoruz, gündemimize bile almıyoruz, çözümler üretmiyoruz. Peki, on yıl, otuz yıl, elli yıl ve sonrasında bu şehirde hayat nasıl olacak? Hiç mi bu vizyon, bu öngörü, bu ileri görüşlülük bizlerde bulunmaz?

PEKİ, NE OLMALI?


1.    Van'da en az 15 tane 30 metre genişlikte ana arter olmalı.
2.    Caddelerimiz İpekyolu ve yeni Hatuniye caddeleri gibi geniş olmalı.
3.    Sokaklarımız Sıhke Caddesi genişliğin de olmalı geniş bulvarlar, gıcır gıcır asfalt yollar, çok nitelikli parke taşlı ve arnavut kaldırımlı ferah sokaklarımız olmalı.
4.    Kaldırımlar geniş, ferah, temiz ve kullanışlı olmalı.
5.    Bütün yollar da altyapı olmalı, yukarı da sınırlarını belirttiğimiz Van’ın her semt ve mahallesinde 2023'ün gelişmiş memleketlerine benzer çağdaş yol ve kaldırımlarımız olmalı. 
6.    Çok geç kalmamıza rağmen hiç olmazsa şimdiden Van’a yüz yıllarca hizmet verecek metrobüs veya tramvay yolu ve bu hızlı ulaşım ağı için fizibilite, planlama ve çalışmalar başlatılmalıdır.
7.    Şehirde her yer beton bina oldu. Bu ağı nasıl ve nerede kuracak nereden geçireceğiz. Bugün bile zorlaşmışken on yıl sonra hiç mümkün olmayacak.
8.    Erek- iskele arası, Edremit- Bostaniçi arası, Kurubaş Kampüs arası şeklinde Van’ı dilimleyerek tramvay veya metrobüs ağına başlanmalıdır.
9.    Geleceğe anlamlı bir vizyon proje bırakacaksak bunu yapmalıyız. Mevcut yol ağımızı da bu arada iyileştirmeliyiz
10.    Çevre yolunu bitirip hizmete almalıyız. Alternatif onlarca yol ve güzergâh açıp hizmete almalıyız. 


Şehrin yol ve ulaşımına önemle eğilmeliyiz. 1896-2023 kıyaslaması yaptığımızda bu şehre bu vizyonunu gerektiği kesin. Malatya, Kayseri ve birçok şehir bunu nasıl başardıysa Van da bunları yapabilir.”dedi.


Van Gazetesi haber merkezi , van haber , Van Haberleri

Van Haber Van haberleri van haber Van Haberleri Van DAKA DAP Turizm Tanıtım Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Çevre Şehircilik VASKİ VEDAŞ Sağlık Milli Eğitim Müdürlüğü Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Çevre yolu otopark hayvan Van Gölü Erçek Gölü Sıhke Gölü