Vaski Vanı'n içme suyu hakkında açıklık getirdi

TAKİP ET

VASKİ Hizmet binasında kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Cem Ülker Kaplan açıklamalarda bulundu.

Vaski Genel Müdürü Ülker Cem Kaplanın basına açıklaması ;

VASKİ olarak üzücü bir şekilde yaklaşık son bir haftadır bazı haber sitelerin de ve devamında da sosyal medya da VASKİ tarafından sağlanan insani tüketim amaçlı suyun yani içme ve kullanma suyunun ishal ve kusma gibi hastalıklar yaydığı ile ilgili bazı haberler, sizlerinde bilgisi dâhilinde yayılmış bulunmakta. Bu konu ile ilgili kurumumuz olarak açıklama yapma gereği duyduk. 

VAN’IN İÇME SUYU BİR KAYNAK SUYUDUR

Öncelikle şunu paylaşmak istiyorum ki, Van merkeze su sağlayan şebeke hatlarımız Gürpınar ilçesinde bejingi su kaynağından kapalı bir ortamda, üstü kapalı bir şekilde çıkan su 1500 ve 2000’lik su isale hatlarından kapalı olarak Şaban iye su depomuza gelmektedir. Burada hem vaskıler hem de sıvı klor kullanarak klonlanmakta ve bazıları cazibeli olarak şehrin aşağı kısımlarına yine kapalı boru ortamında, bazıları da bir miktarda terfi hatlarıyla şehrin yukarı kısımlarında ki 2 nolu su depomuz,3 nolu su depomuz, kevenli su depomuz ve bostan içi su depomuz gibi muhtelif yerlerde ki depolarımıza terfi yöntemiyle pompalanmaktadır.

Burada anlatmak istediğim şey Van’ın içme suyu bir kaynak suyudur ve bu kaynak suyu içme suyu arıtmadan geçirilmesi gerekli bir kaynak suyu değildir çünkü kaynakta sürekli kontrol altındadır. Depolarımız da klonlama sistemi ile birçok biyolojik arıtma sağlanmaktadır. Burada içme suyu ile ilgili sürekli kontroller yapılmaktadır. 
İçme suyu şehirlerin şebeke suyu ile ilgili kontrol yetkisi belediyemiz de ya da su kanalizasyon idaremiz de değil İl Sağlık Müdürlüğümüzdedir. 17.02.2005 tarih 25 bin 730 sayılı resmi gazetede yayınlanan insani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmenlikle belirlenmiştir ve bunu belirleyen belediyeler değildir.

Sağlık Bakanlığı tarafından, hükümetimizin Sağlık Bakanlığına verdiği yetki ile içme suyu ve insani tüketim amaçlı sularla ilgili kontrol yetkisi tamamen Sağlık Bakanlığındadır. Düzenli periyotlarla, raporlarla bizim müdahalemiz dışında, bizden bağımsız olarak bazen 7 günde bir, bazen 10 günde bir, bazen 3 günde bir ve bazen şikâyete göre veya bazen bizden bağımsız olarak Kaymakamlıklar, Valilik, Vali Yardımcılıkları, açık kapı, belediyelere başvurulan, masalara başvurulduğu yerde bizden bağımsız olarak İlçe Sağlık Müdürlüklerine ya da İl Sağlık Müdürlüğüne resmi kurumlar tarafından başvuru yapılır. 

VASKİ’DEN bağımsız olarak bizim yetkimiz dışında ve bizim kontrolümüz dışında kontrol edilir içme sularımız. Şuan elimde olan raporlar 3 merkez ilçemizin Haziran ve Temmuz ayında yapılmış test sonuçlarıdır. Halk sağlığı laboratuarımız tarafından yapılmış her ilçenin halk sağlığı laboratuarı tarafından yapılmış. Şu raporlar da geriye kalan 10 ilçemizin rutin aralıklarla yapıldığı test sonuçlarıdır.

Bu test sonuçlarına göre bu söz ettiğim insani amaçlı tüketim sular hakkında ki yönetmenliğe göre, bizim içme sularımız da herhangi bir şekilde hastalık yapacak bir belirti yoktur. Sağlık İl Müdürlüğü tarafından test edilmiş ve raporlar bize gönderilmiştir. Bu merak edilecek veya gizlenecek bir durum değildir. Bunu istediğiniz zaman Halk Sağlığı Müdürlüğünden isteyebilirsiniz. İstediğiniz zaman gelip VASKİ’DEN bakabilirsiniz. 

HASTALIK İÇME SUYUNDAN KAYNAKLI DEĞİL

Daha sonra detaylı bir araştırma yapmak zorunda kaldık ki şehrimiz de veya bütün şehirlerde havaların ısınması ile beraber insanların sokaklara çıktığı, çimlerde oturduğu, yıkamadan ağaçtan elma koparıp yediği, çocukların sokakta gördüğü çamurlu suya düştüğü veya hortuma ağzımızı dayayıp içtiğimiz zamanları bilirseniz mikrobu nerden alabileceğimizi tahmin edersiniz. Bu yüzden biz sizin neden hasta olduğunu, nereden bu hastalığı kaptığı ile ilgili bir yorum yapamayız. Biz sadece görevimiz olan içme suyu sağlama görevini sağlarız ve İl Sağlık Müdürlüğün de görevli olan bunu kontrol etme işini yapar. Hastalığın nereden geldiğini bilemeyiz. 

Baş Hekimlerimiz ile İl Sağlık Müdürlüğümüz ile bizzat doktorla yaptığım görüşmede böyle bir testin yapılmadığını duyduk. Şikâyet sahibi bazı vatandaşlarımıza ulaştık internet üzerinden. Yaptığımız görüşmede de ellerinden bir doktor raporu olmadığı sonucuna ulaştık. Yani sudan hasta olduğunuz cümlesinin karşılığı içme suyundan oldunuz demek olmayabilir. VASKİ ile ilgili yaklaşık 1 buçuk 2 yıla yakındır VASKİ de çok büyük işler yapılıyor. Van Gölü kirliliği ile ilgili arıtma tesisimiz faaliyete geçti ve çok zamanda sizlerle paylaşım yapacağız. 

DENETİMİ SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ YAPAR”

VASKİ gerçekten bir başarı hikâyesidir. Ben VASKİ’NİN Van’ın göz bebeği bir kurumu olması için elimden gedeni yapacağım. Özür dileyerek söylüyorum bu tür algı siyaseti ile işimiz yok. Bizim daha çok işimiz var. Daha arıtması olmayan 6 tane ilçemiz, bizim daha alt yapı yapmamız gereken ilçelerimiz, Edremit gibi göz bebeğimiz var. Onun kanalizasyon alt yapısını bitireceğiz. Muradiye, Çaldıran, Özalp, Saray, Gürpınar ve Bahçesaray ilçelerimizin arıtma tesislerini yapacağız. Çatak ilçemizin arıtma tesisin kuru kabinleri yapıldı. Çok yakın bir tarihte oraya da su alacağız. 

2020 yılı pandemi ile geçtiği için ilçelerimiz de veya şehir merkezimiz de çok fazla bir yatırım yapamamıştık ama 2021 yılı VASKİ’NİN yatırım yılı olacak. Her yıl şehir merkezinde yaşanan sulama mevsimi dediğimiz bu mevsimde yaşanan bir huzursuzluk vardır. Özellikle Şabaniye, Kurubaş , Bostaniçi, Beyüzümü ve Akköprü mahallelerimiz de sürekli bir susuzluk şikayeti alırdınız. Biz göreve geldikten sonra 1 buçuk yıl içinde yarım kalan bir projeyi tamamlayarak haletlik. "

ŞEBEKE İÇME SUYU İLE İLGİLİ SÜREKLİ KONTROLLER YAPILMAKTADIR"

Son olarak VASKİ’NİN Gürpınar’dan Van’a getirdiği ve bu şehirde dağıttığı şebekemizde veya suyumuz da herhangi bir şekilde hastalık yapıcı bir mikrop bulunmamaktadır. Bu da bizim tespitimiz değil, Sağlık İl Müdürlüğü’nün tespitidir. Bizim talebimiz üzerine değil görevleri gereği ritim olarak yaptıkları iştir ve bize de tebliğ edilmiştir. Sağlık İl Müdürlüğüne sizde gidip sondajınız ile ilgili bir test yaptırabildiğiniz gibi resmen bize aylık 300 bin lira ile 500 bin lira arasında VASKİ bunun için bize para ödüyor, bu testlerinin yapılması için. Bu testler bedava değil. 

Vaski bir Başarı Hikayesidir

VASKİ olarak 2 yıldır büyük işlere imza attıklarını sözlerine ekleyen Kaplan, “Van Gölü kirliliği için hayata geçirdiğimiz arıtma tesisi önemli işler yapıyor. Ben daha öncede de kurum için şu sloganı paylaşmıştım. VASKİ gerçekten bir başarı hikayesidir. VASKİ’nin Van gözbebeği bir kurumu olması için elimden geleni yapacağım. Bu tür algı siyasetleri ile ilimiz yok. Bizim VASKİ olarak daha çok işimiz var. İlçelerde yapmamız gereken işler var. 2021 yılı VASKİ’nin yatırım yılı olacaktır. Bunları da sizlere yine paylaşacağız. Şu detayı da anlatmak isterim. Her yılın yaz aylarında yaşanan su sorununa bu sene son verdik. Yaz aylarında su sorunu artık yaşanmayacak. Son olarak yine belirtmek isterim; Suyumuzda herhangi bir şekilde hastalık yapacak bir mikrop yoktur. Bunu da Sağlık İl Müdürlüğü tespit etmiştir ve biz bildirmiştir.

Van gazetesi ; ÖZEL HABER 
Ses kaydı:suzan öner
Haber:Eyşan yetkin

vaski ülker cem kaplan basın su