VANLI VATANDAŞ'TAN YETKİLİLERDEN CEVAP BEKLİYOR

TAKİP ET

Van ilinde bulunan sorun ve sıkıntıları tek tek sıralayan gizemli vatandaş, 3. Bölümde Van halkına ve kamu kurum yetkililerine seslendi.

Van’da bulunan sorun ve sıkıntıları birebir anlatan ve derleyen gizemli vatandaş, bu kez de projeler hakkında Van halkına ve yetkililere acil çağrıda bulundu.


Van Gazetesi haber sitesine gönderilen yazılı açıklamaya göre; Vatandaş,”
127 Yıl önceki yöneticiler ve vatandaşların vizyonuna hayran kaldım. O gün Van havalisi on bin kişi civarında idi. Şehir bugünkü bir mahalle kadar değildi. Şimdi Gevaş'tan başlayıp Bostaniçi'ne kadar, Erek dağı eteklerinden başlayıp İskele sahiline kadar, Kurubaş eteklerinden başlayıp Üniversite Kampüsüne kadar oldukça geniş bir alana şehir ve yerleşim yayılmış. Merkez nüfusu yedi yüz binlere varmış göç alan, turist çeken hareketli bir kent olmuş. Buna karşılık caddelerimiz dar, geniş ana arterlerimiz yok, sokaklarımız daracık, yollarımız standartların çok gerisinde, belediyelerin açık, kapalı ve çok katlı otoparkları yok, çarşılar ücretli otopark olmuş, trafik keşmekeş, toplu ulaşım yetersiz, şehir tıkanmış. Bu mevcut durumun bugün için bile sürdürülemez olduğunu görmüyoruz, dert edinmiyoruz, gündemimize bile almıyoruz, çözümler üretmiyoruz. Peki, on yıl, otuz yıl, elli yıl ve sonrasında bu şehirde hayat nasıl olacak? Hiç mi bu vizyon, bu öngörü, bu ileri görüşlülük bizlerde bulunmaz?  ( Van haber )

PEKİ, NE OLMALI?


1.    Van'da en az 15 tane 30 metre genişlikte ana arter olmalı.
2.    Caddelerimiz İpekyolu ve yeni Hatuniye caddeleri gibi geniş olmalı.
3.    Sokaklarımız Sıhke Caddesi genişliğin de olmalı geniş bulvarlar, gıcır gıcır asfalt yollar, çok nitelikli parke taşlı ve arnavut kaldırımlı ferah sokaklarımız olmalı.
4.    Kaldırımlar geniş, ferah, temiz ve kullanışlı olmalı.
5.    Bütün yollar da altyapı olmalı, yukarı da sınırlarını belirttiğimiz Van’ın her semt ve mahallesinde 2023'ün gelişmiş memleketlerine benzer çağdaş yol ve kaldırımlarımız olmalı. 
6.    Çok geç kalmamıza rağmen hiç olmazsa şimdiden Van’a yüz yıllarca hizmet verecek metrobüs veya tramvay yolu ve bu hızlı ulaşım ağı için fizibilite, planlama ve çalışmalar başlatılmalıdır.
7.    Şehirde her yer beton bina oldu. Bu ağı nasıl ve nerede kuracak nereden geçireceğiz. Bugün bile zorlaşmışken on yıl sonra hiç mümkün olmayacak.
8.    Erek- iskele arası, Edremit- Bostaniçi arası, Kurubaş Kampüs arası şeklinde Van’ı dilimleyerek tramvay veya metrobüs ağına başlanmalıdır.
9.    Geleceğe anlamlı bir vizyon proje bırakacaksak bunu yapmalıyız. Mevcut yol ağımızı da bu arada iyileştirmeliyiz
10.    Çevre yolunu bitirip hizmete almalıyız. Alternatif onlarca yol ve güzergâh açıp hizmete almalıyız. 


Şehrin yol ve ulaşımına önemle eğilmeliyiz. 1896-2023 kıyaslaması yaptığımızda bu şehre bu vizyonunu gerektiği kesin. Malatya, Kayseri ve birçok şehir bunu nasıl başardıysa Van da bunları yapabilir.”dedi.


Van Haber Gazetesi haber merkezi
 

Van altyapı haber cadde sokak metrobüs tramvay Van haber