Vatandaşın Van Gölü Havzası Hakkında 9 önerisi

TAKİP ET

Van ilinin en büyük sıkıntılarından biri ise; Van Gölü ve çevresidir. Bu anlamda Van halkı yetkililere öneriler sunarak, problemlerin nasıl çözüleceği hakkında açıklamada bulundu.

Van ilini serinleten ve Van’ın nazar boncuğu olarak adlandırılan Van Gölü kurumaya terk edilmemesi için yerel halk harekete geçti. Kimi farkındalık olsun diye kilometrelerce yürüdü. Kimi farklı platformlar düzenleyerek basın açıklaması yaptı. Kimi ise; herkesten farklı olmak için yapılması gereken projeleri ve sorunlarını sıraladı. Hepsi ve daha fazlası Van Haber Gazetesi’nde okuyabilirsiniz.

Türkiye’nin en büyük göllerinden olan Van Gölü ve çevresinde yapılması gereken projeler ve sıkıntıları tek tek sıralayan vatandaş, seçimin yaklaşması ile birlikte bu problemlerin nasıl aşılması gerektiği hakkında değerlendirmede bulundu.

Gizemli vatandaşın eğitimli olduğu ve Van ili için çaba sarf ettiğini gelin beraber okuyarak öğrenelim.

Vatandaş,”Tatvan, Ahlât, Adilcevaz, Çelebibağı, Erciş, Ünseli, Tuşba, İpekyolu, Edremit, Çiçekli, Gevaş ilçeleri ve beldelerinin ihyası için aşağıdaki çalışmalara ihtiyaç olduğu muhakkaktır.

● Bu ilçe ve beldelerdeki dere ve kanallar acilen detaylı, özenli, titiz, yoğun, yaygın ve profesyonel şekilde temizlenmelidir. DSİ ve belediyeler bu konularda çok ilgili ve titiz olmalıdır. Her ay, her hafta gereken kontroller ve temizlikler mutlaka yapılmalıdır.

● Bu ilçe ve beldelerdeki kıyı ve sahillerde bir tek izmarit, bir tek çöp dahi kalmayacak şekilde detaylı ve titiz bir temizlik seferberliği yapılmalıdır. Her gün, her hafta, her ay bütün kıyı ve sahillerde rutin temizlikler yapılmalıdır. Bunları yapacak ilgili, çalışkan ve titiz "temizlik ekipleri" oluşturulmalıdır.

● Bu ilçe ve beldelerin her birinde kıyılar boyunca dip çamurunu ve yüzey kirliliğini temizleyen onlarca araç ve ekipman seferber edilmeli, bu işleri hızla ve profesyonel şekilde yapan ekipler oluşturulmalıdır. Bu ekip ve araçlar yılın sekiz ayı,  her gün aralıksız çalışmalıdır. Van Gölü temizlenmeli, masmavi, tertemiz ve berrak bir göl olarak Vanlıların, ülkemizin ve şehrimize gelen ziyaretçilerin hizmetine sunulmalıdır.

● Ülkemizin ve dünyanın deniz ve göl kıyısındaki şehirlerindeki gibi Van Gölü kıyısındaki sekiz ilçede ve beldelerimizde de SAHİL BANDI, YEŞİL KUŞAK ve REKREASYON ALANLARI oluşturulup bütün sahil ve kıyılar enfes alanlar haline dönüştürülmelidir. 

● Bu ilçelerin hepsinde tam kapasite çalışan Atık Su Arıtma Tesisleri olmalı,  bütün kanalizasyon ve atık sular yüzde yüz arıtılmalıdır. VAN GÖLÜ'ne bir kova dolusu dahi kirli su akıtılmamalıdır. 

● Bu ilçe ve beldelerde göl kıyısından enine olacak şekilde en az 100 metreye kadar, en çok 300 metreye kadar özel yerleşim ve kullanım tamamen bitirilmeli ve yasaklanmalıdır. Anayasa'nın 43. Maddesine göre bütün vatandaşlara ait olan göl sahilleri ve kıyıları özel mülkiyet gibi kullanılmamalı ve işgal edilmemelidir Sahil ve kıyılar yasaların emri gereği ücretsiz biçimde bütün vatandaşların kullanımına açık olmalı ve bu şekilde ihya edilip düzenlenmelidir.

● Bütün bu ilçe ve beldelerin en güzel burunlarını, en güzel koylarını, en güzel kıyı ve sahillerini işgal eden ve özel mülkiyete dönüştüren oteller, tesisler, işletmeler, bahçeler, restaurantlar, yazlıklar, iş yerleri ve yapılar kesinlikle buralardan kaldırılmalıdır. Bütün bu güzel ve gözde alanlar göle kıyıdaş olan bütün Van ve Bitlis ili, ilçeleri, beldeleri ve köylerindeki vatandaşlar için ıslah ve ihya edilmeli, bütün vatandaşlar ve ziyaretçiler için açık ve ücretsiz olmalıdır. 

● Bütün bu sayılan yerlerde özellikle 2023  yılında ve tabi sonraki yıllarda da  Van Gölü ve havzasında onlarca proje ve çalışma ile, ilgi ve alaka  vatandaşlarımıza ve şehirlerimize zenginlik, güzellik ve değer katan doğal bir sit alanı olarak hak ettiği duruma kavuşturulmalıdır.”denildi.


TURİZM ALANINDA GELİŞİM İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Van’ın en çok tıklanan ve okunan haber sitesi Van haber gazetesine gönderilen yazılı açıklamada;“Turizm için "BACASIZ SANAYİ" denilir. Turizmin artması demek yeni iş yerleri, yeni istihdam, yeni zenginlik, yeni yatırım ve döviz girdisi demektir. Bir şehrin ekonomik ve sosyal refahı yerli ve yabancı turizminin artışıyla oldukça ilgilidir. Van bu imkânlara aslında sahiptir.

O HALDE NE YAPMALIYIZ?

2023 yılı içerisinde ve sonrasında DAKA, DAP İdaresi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Van Büyükşehir Belediyesi, 13 ilçe belediyemiz, İl ve İlçe Kültür ve Turizm Müdürlüklerimiz, Çevre Şehircilik Müdürlüğümüz vb. kurum ve kuruluşlar Van'ın, 13 ilçesinin, beldelerinin, köylerinin ve adalarının her birinde bulunan tarihi yapılar,  camiler, medreseler, kaleler, surlar, kümbetler, mezarlıklar, kiliseler, manastırlar, şapeller, köprüler, tarihi kalıntıların tamamının tek tek envanterini çıkarmalı, listelemeli, haritasını oluşturmalı ve ardından tamamını restore etmeli, bakım ve iyileştirmelerini yapmalı, çevre düzenlemesi ve peyzajlarını yapmalı, ışıklandırma ve kamera sistemlerini oluşturmalı, koruma ve temizlik görevlisi tahsis etmeli, ulaşımlarını kolaylaştırmalı, yollarını genişletip asfaltlamalı, ardından tanıtımlarını yapmalı ve Van'ın yüzlerce tarihi yapı ve mekanıyla turistik bir kent olarak ortaya çıkmasını sağlamalı. Çünkü Van'ın yüzlerce yerinde irili ufaklı sayısız tarihi yapı ve alan mevcuttur. Bu şehrin tarihi dokusunu mutlaka gün yüzüne çıkarmalıyız.”denildi.


Van Gazetesi ,Van haberleri , vanhaber , haber
 

Van vanhaber Van Haber Van Gölü Belediye ilçe Göl Büyükşehir Belediyesi Haber