Volkanik bir patlamayla oluşmuş dünyanın en büyük sodalı gölü

TAKİP ET

Bulanık sularda Rus yapımı bir gemi batığı, bu dünyadan değilmiş gibi oluşumlar, su altında mimari yapılar ve mezar taşları… Van gölünün sakladığı sırlar TRT Haber tarafından gün yüzüne çıktı. 

TRT Haberin Mavi Tutku adıyla yayınladığı Van Gölünün Gizemleri adlı videodaki anlatıma göre:

Dünyanın en büyük tuzlu sodalı gölü olma özelliğine sahip Van Gölü, binlerce yıldır insanoğlunun ilgisini çekmiş, nice gizemler barındırdığına inanılmış ve hatta bir canavara sahip olduğu bile düşünülmüş.

Şimdi gölün derinlerinde sakladığı sırlar gün yüzüne çıkıyor. Üstelik bölgeyi yakından bilen bilim insanlarının anlatımıyla. 

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER DERLEMESİ - SEVDA YETKİN

Van Gölü, Ucu Bucağı Görünmez Bir Su Deryası. Adeta Bir Deniz!

Van Gölü, denizden 1648 metre yükseklikte ucu bucağı görünmez bir su deryası. Adeta bir deniz! Volkanik bir patlamayla oluşmuş dünyanın en büyük sodalı gölü… 

Van gölü Marmara denizinin üçte biri büyüklüğüne sahip bir göl. Bu volkanik set gölü, oldukça derin tamı tamına 451 metrelik dev bir çukur. Burası dünyada eşi benzeri olmayan bir özeliğe sahip bir göl. Van Gölü, kapalı bir havza olduğu için su çıkışı yok. Sular binlerce yıllık süreçte 150 metre alçalıp yükseliyor. İçerdiği yüksek soda nedeniyle Van gölünde canlı çeşitliliği çok az. Gölün en önemli sakinleri ise neslin devamlılığı için her yıl derelere efsanevi göçler düzenleyen inci kefalleri. İnci kefalleri olağan üstü hikayeleriyle gölün en gizemli varlığı. 

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER DERLEMESİ - SEVDA YETKİN

 

van