YARASALARIN COVİD – 19 ARAŞTIRMASI AÇIKLANDI

TAKİP ET

University College Dublin'de (UCD) bir genetik araştırmacısı olan Emma Teeling ve ekibi, yarasalar hakkında araştırma yaptı.

Yarasalar popüler hayvanlar değildir, ancak yaşlanmanın etkilerinden nasıl kaçınacaklarını bilirler ve Ebola veya Corona gibi virüsleri hastalanmadan kuluçkaya yatırırlar.

Yarasalar, yaşlanmanın etkilerinden nasıl kaçınılacağını bilir ve Ebola veya koronavirüs gibi virüsleri hastalanmadan kuluçkaya yatırır

University College Dublin'de (UCD) bir genetik araştırmacısı olan Emma Teeling ve ekibi, her yıl batı Fransa'daki kiliselerden veya okullardan yarasa kan örnekleri ve kanat biyopsileri alıyor. Memeliler insanlara fayda sağlayacak.

Bilim adamı coşkuyla, "Bu deneyler, daha uzun yaşamamıza, daha sağlıklı yaşamamıza ve hastalıklarla daha iyi savaşmamıza yardımcı olan vizyonlar geliştirmemize izin veriyor"diyor.

Bu büyüklükteki küçük memeliler için yarasaların uzun ömürlülüğü dikkat çekicidir.
Teeling, AFP'ye açıklıyor: "Doğada, bir hayvanın yaşam beklentisi genellikle boyutuna göre tahmin edilebilir. Küçük tür fareler gibi hızlı büyür ve erken ölür, daha büyük olanlar ise; baş balinaları gibi yavaş büyür ve daha uzun yaşar"

Bununla birlikte, araştırmacıya göre, "yarasalar benzersizdir, en küçük memelilerden biridir, ancak inanılmaz süreler boyunca yaşayabilirler"

Boyu sekiz santimetreyi geçmeyen büyük fare yarasası on, hatta 20 yıl yaşayabilir. Ve 2005'te Sibirya'daki araştırmacılar, 41 yıl önce etiketlenmiş bir Brandt fare yarasasını yakaladılar, yani boyutuna göre beklenenden 10 kat daha uzun yaşadı.

Emma Teeling, "Yarasalar, yaşlanma hızını yavaşlatan mekanizmalar benimsiyor gibi görünüyor" diyerek, bir hayvanın yetişkin olduğunda yaşını söylemenin neredeyse imkansız olduğunu kabul ediyor.

Kesinliği ortadan kaldırmak için Dublin ekibi, büyük, genç fare yarasalarına duyarlı haberciler sağlayan STK Protany Vivant'ın programından yararlanıyor.

Bu slaytlar, bu memelilerden alınan kan örneklerinde yaşlanmanın farklı "biyolojik göstergelerini" daha sonra analiz etmek için, yeniden yakalanan her bir hayvanın yaşının yıllar içinde bilinmesini sağlar.

Böyle bir gösterge, hücre çoğaldıkça küçülen bir kromozomun ucundaki küçük DNA parçaları olan telomerlerdir. Ancak büyük fare yarasaları için durum böyle değildir.
"Her şey harcandı"

Emma Teeling, "Bu yarasaların telomerleri yaşlandıkça küçülmüyor… Bu da DNA'larını koruyabilecekleri anlamına geliyor. Zamanla, DNA'larını onarma yeteneklerini de geliştiriyorlar" diyor.

Bir başka ilgi çekici araştırma ekseni, bu memelilerin hastalanmadan birkaç virüs taşıması ve "bağışıklık tepkilerine uyum sağlayabilmeleri".

Covid-19 salgını, insanlarda ciddi Covid-19 vakalarının ortaya çıkmasında büyük rol oynayan aşırı inflamatuar alevlenmenin, hastaların ilk semptomların ortaya çıkmasından günler sonra yaşadığı bir “sitokin patlaması” nedeniyle olduğunu ortaya koydu.
Yarasalara gelince, "antiviral ve anti-inflamatuar yanıtı nasıl dengeleyeceklerini biliyorlar. Araştırmacıya göre; yarasanın metabolik sistemine sahip bir kişi hastaneye götürülürse, durumu solunum sistemi gerektirmez".

1.400 yarasa türünün genomunu belirleme projesini yöneten Emma Teeling ve dünyadaki diğer araştırmacılar, insanların yarasaların avantajlarından yararlanmasına olanak tanıyan araçlar geliştirmeye çalışıyor.

Buradaki fikir, "insan genlerini manipüle etmek veya bir insan ve bir yarasa yaratmak değil, aynı sonuçları elde etmek için genlerimizin etkileşimini kontrol etmemize izin veren yollar bulmak" olduğunu söylüyor. On yıl veya daha az.

Teeling, "her şey sonunda harcanır" ölümsüzlüğü elde etme meselesi de değildir.
"Yarasaları ayırt eden şeyin sonsuz gençlik değil, kanser veya yaşlanmayla ilişkili hastalıklar olmadan daha uzun ve sağlıklı yaşama yetenekleri olduğunu" vurguluyor.


Van Gazetesi – Araştırma ve Makale haberi – euro news
Çeviri: Sevda Yetkin
Tasarım: Eyşan Yetkin
Sosyal medya: Rabia Yetkin – Burak Güleşçe
Web editör: Haktan Aydın
Haber derleme: Sevda Uzunyol – Suzan Öner

Not: Makale dili olduğu gibi çevrilmiştir.
 

yarasa University College Dublin news Emma Teeling