Yaşam İçin Teknoloji Van'da Yükseliyor

TAKİP ET

Van'da Gerçekleşen Yenidoğan Teknoloji Günleri'nde, Dräger'in öncülüğünde yenidoğan sağlığına yönelik yenilikler ve teknolojiler gelişiyor.

Profesyoneller, sarılık tedavisinden solunum desteğine kadar önemli konuları ele aldı."

Dräger tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Yenidoğan Teknoloji Günleri etkinliği, yenidoğan sağlığı ve teknolojisi alanında birçok önemli sunum ve bilgi paylaşımına sahne oldu.

Etkinlik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları & Neonatoloji Uzmanı, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Özer ve Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Senem Alkan Özdemir gibi uzmanların katkılarıyla gerçekleşti. Dräger'in "Yaşam için Teknoloji" mottosu altında yenidoğan ventilasyonundaki yenilikler ve yeni teknolojiler tanıtıldı.

Prof. Dr. Esra Özer, "Neonatolojinin Sarılık Efsanesi" başlıklı sunumunda yenidoğanlarda görülen sarılığın hastanelere başvurunun en yaygın nedeni olduğunu vurguladı. Sunumunda, yenidoğanların doğumdan taburcu olana kadar her 12 saatte bir gözle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Sarılık durumunda hemen Transkutan bilirubin (TcB) ölçümünün yapılması ve standart yöntem olan total serum bilirubin (TSB) ölçümünün ardından taburculuk öncesi tekrar bir ölçüm yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, annelerin emzirme ve sağılmış anne sütünün önemine dikkat çekti ve su/dekstroz verilmemesi gerektiğini belirtti.

Prof. Özer ayrıca, yenidoğan sarılığı hakkında yanlış bilinen konuları da düzeltti. Yenidoğan sarılığı taraması ve tedavi kılavuzlarındaki güncel yaklaşımlara da değinildi ve sarılığa bağlı ölüm ve kalıcı sakatlıkların önlenmesi için tüm bebeklerin taranması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Transkutan bilirubin ölçüm cihazlarının önemi üzerinde duruldu.

Doç. Dr. Senem Alkan Özdemir ise "Insure & inrecsure? Sizce Hangisi?" başlıklı sunumuyla yenidoğandaki surfaktan verme yöntemlerini karşılaştırarak sonuçlarını ve akciğer iyileştirici manevraların kullanım oranlarını paylaştı. Prematüre bebeklerde önemli bir ölüm nedeni olan Respiratuar Distres Sendromu'nun önlenmesi ve tedavisindeki güncel gelişmeler ele alındı. Ayrıca, yüksek frekanslı ventilasyonun düşük doğum ağırlıklı bebeklerdeki kullanımı ve bu konudaki deneyimler ve son çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Bu etkinlik, yenidoğan sağlığı ve teknolojisi alanında önemli bilimsel gelişmeleri ve uygulamaları paylaşarak "Yaşam için Teknoloji" felsefesini benimseyen Dräger'in liderliğinde gerçekleşti.

 

 

 

Van Gazetesi - Van Haber - vanhaber

 

 

 

yenidoğan yaşam teknoloji van van haber van haberleri