Yemekten sonra spor yapmanın en büyük etkisi

TAKİP ET

Van'da sağlıklı yaşam için spor ilk sırada yer alıyor… Sporun hayatımızdaki önemi sürekli anlatılmaya devam ediyor…

Van Gazetesi Haber olarak; sizlere ünlülerin ve yerlilerin sporu nasıl yaptıklarını, sporun faydalarını aktarmaya devam ediyoruz.

Van’da spor Eğitmeni Anıl Altuntaş, “Üç hafta boyunca haftada 30 dakika koşmak bile uyku kalitesini artırıyor. Bunun yanında kendimizi daha iyi hisseder, kas-iskelet sistemimizin güçlendiğini fark ederiz. Uzmanlar koşunun faydaları arasında kardiyovasküler sistemin sağlığını iyileştirmesini de sayıyor” dedi. Altuntaş, koşarken sakatlanma riskini önlemek ve sağlıkla koşu sporuna devam edebilmek için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

Doğru ayakkabı şart
Koşu için özel olarak tasarlanmış ve ayağa uygun ayakkabı, ayaklara doğru desteği de sağlar. Böylece sakatlık riskinin önüne geçilir, antrenmandan keyif alınır.

Isınmayı unutma
Egzersiz öncesi ısınmak, vücudun esnekliğini sağlamak açısından çok önemli. Isınma hareketleri, eklem hareket açıklığını da destekler.

Doğru miktarda su iç
Koşu esnasında kaybedilen sıvıyı yerine koymak için doğru miktarda su içmek gerekir. Egzersiz öncesi iki su bardağı ve her 15 dakika koşu için ekstra bir bardak su içilmeli. Susuzluk hissetmesek de egzersiz sonrası su içmeye devam edilmeli.

Kendine limit belirle
Koşuya, genel olarak haftada iki ila dört kez, 20 veya 30 dakikalık koşularla başlanmalı. Başlangıç koşu mesafesi 3 ila 6 kilometre arasında olmalı. Düzenli koşmaya başladıktan sonra haftada yüzde 10 mesafe artışı ile koşmaya devam edebilirsin.

Yemekten iki saat sonra koş
Koşu antrenmanı ile öğün arasında en az iki saatlik bir boşluk olmalı. Böylece sindirim sisteminin etrafında toplanan kan yeniden kas ve iskelet sistemine yönelmesi için gereken süre geçmiş oluyor. Fakat koşudan hemen önce kaliteli karbonhidrat içeren bir atıştırmalık tüketilebiliyor. Egzersiz sonrası kasların toparlanma sürecini hızlandırması için bir kutu çikolatalı süt gibi dörtte bir oranında protein içeren bir karbonhidrata yönelmek iyi oluyor.
 

spor sağlık