Yetkin,"Türkiye Batı ülkeleri için önlem almalı"

TAKİP ET

Tarihten günümüze bazı savaşlar, Türkiye'nin gelişimi ve Filistin savaşının son durumunu yazan Hikmetullah Yetkin,"Türkiye Batı ülkeleri için önlem almalı"dedi.

Gazeteci yazar Hikmetullah Yetkin'in yazdığı yazıda;"Türkiye, gelişim ve büyümesindeki en etkili yılı 2024'tür. 2024 vizyonunda teknoloji, gelişim ve büyüme, bazı ülkeler için hoş karşılanmaya bilir. Bir tarafta dost gibi görünen Rusya, Bir tarafta ikili davranan ABD, öte tarafta ise; İslam düşmanları... Tabi bunlarla tek bitmiyor. Irak, İran, Suriye ve bir çok ülkenin de geçiş güzergahı ve gelişimi Türkiye'nin maden yatakları...

Kimin dost, kimin düşman olduğunu eminim devletimiz çok iyi biliyor ama bu savaşların nedenleri müslümanları bitirmek mi? Büyüyen ülkelere gözdağı vermek mi? Yoksa, savaş açarak insan katliamı yapmak mı? Bu konular hakkında konuşmak baya vaktimizi alacak o yüzden sizlerle kısa bir tarihe yolculuk yapalım.

TARİHTE ABD DENİLİNCE...
"1795 yılında Osmanlı Devleti'nin Kuzey Afrika Eyaletleri (Fas Sultanlığı, Cezayir, Tunus ve Trablusgarp) ABD'yi Trablusgarp ve Cezayir'de yenmiş, eyalet gemileri Cezayir'de ABD bayrağını taşıyan gemiyi ele geçirmişlerdir. 1796 yılında Osmanlı Devleti Eyaletleri, ABD ile Trablus Antlaşması yapılmıştır. Birinci Berberi Savaşı 1801 yılında ABD ile Osmanlı Devleti'nin Kuzey Afrika eyaletleri arasında karşılıklı savaş ilan edilmiş savaş 4 yıl sürmüştür. ABD bu savaşta bazı haklar elde etmiştir. ABD Başkanı Thomas Jefferson, Nisan 1802'de İzmir'e ilk Amerikan konsolosunu atadı. Türk-Amerikan ilişkileri 1830’da Seyr-i Sefain Antlaşması ile başlamıştır.
Kurtuluş Savaşı sırasında, işgalci devletlerin yanında yer alan ABD, işgale donanmasıyla destek vermiştir. İşgal boyunca ağırlıklı olarak tarafsız bir rol oynadığını söylese de Samsun gibi deniz kıyısındaki kentler, bu donanmaya ait gemilerce bombalanmıştır. Ayrıca İttihat ve Terakki yönetimi tarafından Birinci Dünya Savaşı'nın başında tek taraflı olarak kaldırılan kapitülasyonların devam etmesi için 19 Ocak 1919 tarihinde İstanbul'da bulunan İngiliz, Fransız ve İtalyan Yüksek Komiserlerinin Türk yönetimine vermiş oldukları nota ABD tarafından desteklenmiştir. 1919-1927 döneminde Amerikan Yüksek Komiseri sıfatıyla Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetinde görev yapan Amiral Bristol, ilişkinin ilk yıllarında da etkili olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti kurulurken ABD ile sıkı ekonomik ilişkiler geliştirmek isteyen ve Lozan Antlaşması sırasında ABD'nin politik desteğini arayan TBMM ve hükûmet, 1923 yılı başında Türkiye'de yatırım yapacak Amerikan şirketlerine teşvikler içeren Chester Teşvikleri yasasını kabul etti.

TARİHTE İSRAİL DENİLİNCE
"Türkiye'nin Yahudi bir ülke olarak kurulan İsrail'le ilişkilerini Türk topraklarında Yahudilerin varlığının bir parçası olarak düşünürsek bu tarihi çok daha öncelere (15. yüzyıl) götürmek mümkündür. 1491 yılında 200.000'den fazla Yahudi Engizisyon tarafından İspanya'dan sınır dışı edildiğinde Osmanlı Devleti bu insanları topraklarında yerleşmeye davet eden tek ülke olmuştu. Bu tarihten sonra Yahudiler Osmanlı tarihinde çok önemli bir rol oynadılar. Özellikle 16. yüzyılda Yahudiler Osmanlı sarayında hekim, banker, diplomat görevlerini üstlendiler. Bu tarihten sonra saraydaki etkileri azaldıysa da Osmanlı tarihi boyunca ticaret, sanayi ve bankacılık dallarında her zaman ön planda kaldılar.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra da Türk-Yahudi ilişkileri dostluk düzeyinde gelişmeye devam etti. Bazı çevreler tarafından Türkiye-İsrail ilişkileri Türk hükûmetlerinin laikliğini test etmek için bir gösterge olarak görülmektedir.
Türk hükümetinin 2008-2009 İsrail-Gazze savaşını kınamasıyla birlikte, iki ülke arasındaki ilişkiler gerildi. Aralık 1987’de Türkiye, Filistinlilerin kendi geleceklerini tayin etmelerine yardım edeceğini deklare etmişti. 2004 yılında, Türkiye, Şeyh Ahmed Yasin suikastını kınadı. Türkiye İsrail’in Gazze şeridi politikasını “devlet destekli terörizm” olarak tanımladı. İsrail’in Gazze’deki operasyonlarıyla ilgili Türkiye’nin her yerinde protestolar vardı.

5 Mart 2009’da, İsrailli günlük gazete Ha’aretz, İsrail ve Türkiye ilişkilerinin tekrar düzelmesi için “yüksek seviyede gizli uzlaşma görüşmeleri” nin yapıldığını yazdı. Bu yazı Türk gazetelerinde de paylaşıldı.

11 Ekim 2009 tarihinde Türkiye, İsrail, ABD ve İtalya’nın içinde bulunduğu bir hava egzersizi gerçekleşecekti. Ama Türkiye, İsrail’e “Anadolu Kartalı” askeri tatbikatını yasakladı. Ekim 2009’da Türkiye’nin Anadolu Kartalı egzersizinden İsrail’i men etmesi sonrasında, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Türkiye’nin arabulucu olmasına karşı çıktı ve “Türkiye, Suriye ve İsrail arasında dürüst bir arabulucu olamaz” dedi."


TARİHTE RUSYA DENİLİNCE
"Osmanlı-Rus Savaşları, 16. yüzyıl - 20. yüzyıl arasında Osmanlı Devleti ile Rusya Çarlığı ve daha sonra bu devletin büyümesi ile bu devletin yerine geçen Rus İmparatorluğu arasında yapılmış savaşlardır. 12 tanedir. 6 tanesi Rus üstünlüğüyle sonuçlanmıştır, 1 tanesi pat, 5 tanesi Osmanlı zaferi ile sonuçlanmıştır . Bu savaşlar şunlardır:

1568-1570 Astrahan Seferi (Rus Askeri Zaferi, Osmanlı Diplomatik Zaferi)
1676-1681 Osmanlı-Rus Savaşı (Osmanlı Zaferi)
1686-1700 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus ve Müttefikler Zaferi)
1710-1711 Osmanlı-Rus Savaşı (Osmanlı Zaferi)
1735-1739 Osmanlı-Rus-Avusturya Savaşı (Osmanlı Zaferi)
1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus Zaferi)
1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus Zaferi)
1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus Zaferi)
1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus Zaferi)
1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı (Osmanlı ve Müttefikler Zaferi)
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus Zaferi)
1914-1917 Osmanlı-Rus Savaşı (Rusya 1917 Ekim Devrimi sonrasında savaştan çekildi, Osmanlı Devleti ise 1. Dünya Savaşından yenik çıktı.)"

Bu konuların haricinde birçok ülke tarafından dünya savaşlarında Türkiye'nin topraklarının verimli olduğunu ve ikili ilişkilerin soğuk olması ile birçok kez savaş girişiminde yapıldığını ama dönemin başkanları bu tip saldırılara yanıt verdiğini hemen hemen hepimiz biliyoruz.

Tarihten günümüze savaşlar hiçbir şekilde durmadı ve sürekli ülkeler arasında çatışmalar devam etti ama herkesin gözü hep Türkiye'deydi. Neden mi? SİHA, İHA ve birçok teknolojiye imza atmaya devam eden Türkiye. Daha güçlü, daha donanımlı ve daha başarılı.

ABD'nin savaş gemileri ülkemize ne mesaj veriyor ve Rusya neden özel uçakları koruma amaçlı havalandırıyor?

1. Türkiye'ye savaş hazırlığı mı?
2. Filistin'e savaş açarak, müslüman devletleri bitirmek mi?
3. Maden yataklarının kullanımı ve teknoloji gelişimini engellemek mi?
4. Veya sadece İsrail'e yardım amaçlı mı? ABD gemileri götürdü.
5. Türkiye her ne olursa olsun. Her şekilde önlem almalıdır.

Sizlere saatlerce geçmiş tarihi anlatabilirim ama ülkemiz için önlem almalı ve müslüman devletleri birleşerek, tarihi tekrarlatmamalıdır. Filistin ve bir çok Müslüman ülke savaşları her zaman insanlık tarihi için göz dağı olmuştur. Bir nevi müslümanlara adeta gözdağı vermeleri... Dünya Müslümanları bir araya gelerek, krizi çözmeleri ve Filistin'deki savaşı durdurmaları gerek.

 

Hikmetullah Yetkin

Van Gazetesi - Van Haber - vanhaber - Van haberleri

Van van haberleri van haber Türkiye vanhaber savaş