Yusuf Ertaş "Engellilere Engel Olmayalım"

TAKİP ET

Doğu Anadolu Özel Eğitim Dernek Başkanı ve Özel Eğitim Dernekleri Federasyon Başkan Yardımcısı Yusuf Ertaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününe özel herkese bir mesaj verdi.

Yusuf Ertaş, özel geresinimli bireylerin her zaman özel kılınması ve onlara gereken önemin verilmesi gerekliliğine vurgu yaparak şu mesajı verdi: "Merkezi Van'da olan Doğu Anadolu Özel Eğitim Kurumları Derneği (DÖKDER)Başkanlığını yürütüyorum. Toplamda 128 tane kurumumuz olmakla birlikte Van merkez ilimize bağlı 54 kurumumuz faaliyetini sürdürüyor. Bütün bunlara hizmet etmeye çalışıyoruz ve engellilerin eğitimiyle ilgileniyoruz. 

3 Aralık Dünya Engeliler gününün amacı farkındalık yaratmak, bunların farkında olmaktır. Özel bireylerimize engelli demek yerine gereksinimli birey dememiz daha doğru olur. Gereksinimli bireylerin farkında olmak sadece 3 Aralıkla sınırlı değil. Nasıl bu dünya bizler için varsa onlar içinde var. 

Van önceki dönemlere göre çok daha iyi bir durumda. Eksiğimiz elbette ki var. Ama geçtiğimiz yıllara nazaran otobüslerimize tekerlekli sandalye ile binilmesi, Cumhuriyet caddemizde, Maraş caddemizde görme engellilerimizin gidebileceği yolların yapılması bizim için artı bir değer anlamı taşır. Şuan belediyemizin yaptığı engelsiz yaşam merkezi çocukların nefes alması, orada sosyalleştirilmesi, rehabilitasyon merkezlerin çoğaltılması ailelerin bilinçlendirilmesi bu tür farkındalık yaratacak etkinlikler yapılması çok güzel.  Engellilere özel günleri beklemeden her günü onlara özel kılmamız gerekiyor. 

Van’da engel bölgesi ilçe ilçe değişiyor. Mesela Gürpınar’da bedensel engelli oranı istatistiksel göre daha fazla Çatak'ta ise zihinsel engelli çok fazla bunların bölge bölge istatistikleri alınarak yapılması gerekiyor.

Gereksinimli bireyler için yapılmış olan geçiş alanlarına vatandaşlarımız araçlarını park ediyorlar. Bunu yapmamaları lazım çünkü çocuk tekerlekli sandalyesi ile geldiği zaman istediği yere gidemiyor tam gideceği yere biri aracını park ettiği için o bireyin işi zorlaşmış oluyor.

Bunlara duyarlı olmamız, daha büyük önlemler almamız ve daha sıkı denetimler yapmamız gerekiyor.

Gereksinimli bireylerimize acıyarak bakmayalım unutmayalım ki hepimiz birer engelli adayıyız. Şuan iyi olabiliriz ama bir saniye sonra ne olacağını bilemeyiz. Kendimiz için ne istiyorsak onlar içinde aynısını istememiz gerekiyor. Kendimiz için ne yapıyorsak onlar içinde aynısını yapmamız gerekiyor. Bu yüzden her zaman bu bireylerin farkında olalım."


VAN GAZETESİ-ÖZEL
 

yusuf ertaş engellere engel olmayalım van gazetesi doğu anadolu özel eğitim dernek başkan yusuf ertaş özel eğitim dernekleri federasyon rehabilitasyon engelli gürpınar çatak cumhuriyet maraş