YUSUF KONAK,'VAN KAHVALTISI ORİJİNALLİĞİNİ KAYBEDİYOR'

TAKİP ET

İş adamı ve kahvaltı işletme sahibi Yusuf Konak, Van'ın kahvaltı kültüründeki değişimleri anlatarak bu konudaki hassasiyetlerini belirtti.

Yusuf Konak, Van’ın kahvaltıda öncü rol aldığını belirterek Van Kahvaltısının son zamanlardaki gidişatını beğenmediğini söyledi. Van Kahvaltısı hakkında çarpıcı ifadelerde bulunan Konak, geçmiş Van kahvaltısıyla şimdiki Van kahvaltısını karşılaştırarak şöyle dedi: ”Geçtiğimiz yıllarda, VANTSO’nun öncülüğünde Van’ın birlik beraberliğiyle bütün kurumların birleşmesiyle elli iki bin insana kahvaltı verildi ve kahvaltıda dünya rekoru kırıldı. Bu rekor, Van’ın markası ve tescilli coğrafya işareti oldu. Bu yıl da Üniversite, Valilik, Ticaret Sanayisinin öncülüğünde üç tane kurumun beraberinde kahvaltı düzenlendi ve bu da kahvaltının coğrafi bir işareti oldu. Dolayısıyla kahvaltı, bir Van markası haline geldi. 

 Van’da kahvaltı ibaresini 1975 yılında ben getirdim. Kahvaltı deyince ilk akla gelen yer ‘Bak Hele Bak Yusuf Konak’ tır. İlk kahvaltı ismini ben kurdum. 20 yıldır bu sektör ve bu isim için çok çaba sarf ettim. Çeşitli etkinlikler düzenledim, fuarlara katıldım,  birçok bölgeye gidip ulusal kanallara konuk oldum.  Bütün bunlara rağmen hala mülk sahibi değilim. Çünkü benim esas amacım, Van’ın değerlerini korumak ve Van kahvaltısına sahip çıkmaktır. Bu konuda herkesten hassasiyet bekliyorum. Çünkü Van kahvaltısı şu an hak ettiği yerde değil. Maalesef ki son zamanlarda bu kahvaltı çok çığırından çıkıp rencide oldu. Van kahvaltısında Van’a has ürünleri göremiyoruz. Bana göre Van kahvaltısında İran balı, İran tereyağı,  İran peyniri olmamalı.  Adına Van kahvaltısı diyorsak, bu isme sahip çıkarak Van’ın kendine özgü ürünlerini kullanmalıyız. Memleketimize has; tereyağı, bal, kaymak, cacık, kavut, otlu peynir, murtuğa gibi ürünlerimiz mevcuttur. Bizler de bunları kullanmak yerine başka yörelerin ürünlerini kullanarak kendi kültürümüze hakaret etmiş oluyoruz. Van kahvaltısına sahip çıkanlar olmazsa, Van kahvaltısı tükenme noktasına gelecek. Bunu önlemek için Van’a has orijinal ürünleri tüketmeliyiz.  Bizim kahvaltımıza da ancak orijinallik yakışır. Van kahvaltısının bir özelliği, bir imajı var ve bunu bozmamamız gerekir. Van’ın kültürüne değer veren duyarlı işletmeler kurulursa isim olarak daha yükseklere taşınabiliriz.”  

Van halkını, kendi kültürünü yaşatma ve önemseme konusunda duyarlılığa davet eden Konak: ”Van halkı olarak kahvaltı kültürümüze sahip çıkalım. Önce kendi ürünlerimize sahip çıkalım. Üretici ve tüketici hakkımıza sahip çıkalım. Emeğe saygı duyun. İbn-i Sina’nın dediği gibi “Sahip takdir edilmediği sürece göç eder” Bizlerde yavaş yavaş bitmeye, göçe doğru zorlanmaya gidiyor gibiyiz. Bitmemek adına, Van’a has doğal ürünler tercih ediniz. Herkesi duyarlılığa davet ediyorum.” Diyerek hem yetkililerden hem de Van halkından bu durumun düzelmesi adına ricada bulundu.


HABER: VAN BASIN VE VAN GAZETESİ
SES KAYIT ÇÖZÜMÜ VE HABERLEŞTİRME: SEVDA YETKİN , 
SES KAYIT ROPÖRTAJ: YUNUS TUĞRUL, 
FOTOĞRAF MONTAJ: HİKMETULLAH YETKİN


 

yusuf konak van kahvaltısı van güncel haber van kahvaltısı