Zayıflama Hırsının Ardındaki Tehlike

TAKİP ET

Uzmanlar uyarıyor: Zayıflamak için başvurulan yöntemlerin sonu yaşamı kısaltan bir hastalığa yol açabilir.

Kilo kaybı hedefiyle başlayan süreç, Anoreksiya Nevroza'ya dönüşebilir. Uzmanlar uyarıyor: Zayıflamak için başvurulan yöntemlerin sonu yaşamı kısaltan bir hastalığa yol açabilir. Detaylar haberimizde.


Anoreksiya: Kilo Kaybının Ardında Yatan Tehlikeli Hastalık

Günümüzde toplumun genelinde yaygın olan 'daha zayıf olmalıyım' düşüncesi, kilo kaybı hedefiyle başlayan süreçlerin Anoreksiya Nevroza'ya dönüşebileceği konusunda uzmanlar tarafından yapılan uyarılara dikkat çekiyor. Anoreksiya, yaşamı kısaltabilen ciddi bir hastalık olarak biliniyor. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, özellikle genç kadınlar arasında sıkça görülen bu hastalık hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Erkmen, herkesin 'daha zayıf olmalıyım' düşüncesine kapıldığı bir dönemde, spor salonlarına giderek kilo verme çabalarının, Anoreksiya Nevroza'ya yol açabilecek bir başlangıç olabileceğine dikkat çekti. Spor yapma amacıyla başlanan bu süreçlerin, zaman içinde Anoreksiya'ya dönüşebileceğini belirten uzman, bu durumda olan bireylerin zaman kaybetmeden bir psikiyatri uzmanına başvurmalarını önerdi.

Anoreksiyanın genellikle huzursuz aile ortamında büyüyen kişilerde daha sık görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Erkmen, hastaların kendilerini güzel bulma arayışlarının temelinde psikiyatrik sorunların bulunabileceğini söyledi. Anoreksiya hastalarının bazılarının kadınlık özelliklerini reddetmek amacıyla kalça ve göğüslerini yok etmeye çalıştığını, bazılarının ise 'ne kadar zayıf o kadar iyi' algısını benimseyerek zayıflama çabalarına giriştiklerini belirtti.

Anoreksiyanın belirtileri arasında diş kaybı ve saç dökülmesinin de bulunduğunu vurgulayan Erkmen, bu hastalığın kilo kaybının ötesinde, beyindeki bazı aksamalardan kaynaklanan ciddi bir zayıflama olduğunu açıkladı. Hastaların, gıdaların kalori değerleri konusunda detaylı bilgilere sahip olduğunu belirten uzman, bu durumun hastaların beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

Özellikle 30 kilonun altına düşen bireylerin ciddi tehlike altında olduğunu belirten Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, bu aşamada hastaların hastaneye yatırılması ve zorla besleme yöntemlerinin uygulanabileceğini söyledi. Erkmen, tedavide başarının kişinin hastalığını kabul etmesi ve erken aşamada tedavi için uzman yardımı almaya başlamasıyla mümkün olduğunu vurguladı. Ancak tedavi süresi ve başarı oranının hastadan hastaya değişebileceğini de ekledi.


Van Gazetesi – Van Haber - vanhaber

hasta zayıflama tedeavi zayıflama Anoreksiya vanhaber