Ziraat Fakültesi Ev Sahipliğinde Türkiye'de Tarım Öğretiminin 176. Yılı Kutlandı

TAKİP ET

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin Kuruluşunun 40. Yılı Etkinlikleri kapsamında Ziraat Fakültesinin ev sahipliğinde 'Türkiye'de Tarım Öğretiminin 176. Yılı Kutlama Töreni' gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin eşi Duygu Şevli Hanımefendi ile katıldığı tören, Saygı Duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. 

 “40. Yıl Etkinliklerinin startını bu programla verdik”
Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, bu yılın hem Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin hem de Ziraat Fakültesinin 40. yılları olması hasebiyle 40. Yıl Etkinliklerinin startını bu programla verdiklerini belirtti.

“Veteriner ve Ziraat Fakülteleri Üniversitenin kurulan ilk fakülteleridir.”
Veteriner ve Ziraat Fakültelerinin Üniversitenin kurulan ilk fakülteleri olduklarını söyleyen Rektör Şevli, “20 Temmuz 1982 Salı günü yayımlanan Resmi Gazete’de Yüzüncü Yıl Üniversitesi adında yeni bir üniversite kurulması kararı alınmıştır. O tarihe kadar Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olan Van Eğitim Enstitüsünün adının değiştirilmesi ile oluşturulan ve rektörlüğe bağlanan Eğitim Yüksekokulu; Atatürk Üniversitesi Van Fen - Edebiyat Fakültesinin adının ve bağlantısının değiştirilmesiyle oluşturulan ve rektörlüğe bağlanan Fen-Edebı̇yat Fakültesı̇; Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Veterı̇ner Fakültesı̇ ve Zı̇raat Fakültesı̇; Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Sosyal Bı̇limler Enstı̇tüsü ve Fen Bı̇lı̇mlerı̇ Enstitüsü birimlerinin kurulmasına karar verilmiştir.” bilgilerini paylaştı.
“Üniversitemiz, kurulduğu günden bu yana bulunduğu bölgedeki birçok yeni Üniversitenin kurulmasına öncülük etti.”
Van YYÜ’nün, Van’ımızın ve bölgemizin tarıma, ziraate verdiği önemi düzenlenen etkinlik vesilesiyle ifade etme imkânı bulmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Şevli, sözlerini; “Üniversitemiz, kurulduğu günden bu yana bulunduğu bölgedeki birçok yeni Üniversitenin kurulmasına öncülük etti. Yaklaşık 150 bin mezunuyla bütün sektörlerde, bilhassa ziraatte ve tarımda önemli bir misyonu yerine getirdi. Bu bağlamda Ziraat Fakültesi de 40 yıl önce kurulmuş ve 36 yıl önce ilk mezunlarını vermiş bulunmaktadır. Van’ın, gerek mera alanları gerek küçükbaş hayvan sayısındaki yoğunluğu ile Türkiye’de birinci sırada olması, ilimizin tarım ve hayvancılık alanında büyük bir önem taşıdığını gösteriyor. Bu durum, aynı zamanda bizlere mevcut bu üstünlüğü koruyarak daha iyi bir noktaya getirmek gerektiği gerçeğini de gösteriyor.” şeklinde sürdürdü.

“Sadece bilgi üretmek değil üretilen bilgiyi kalkınmanın bir parçası haline getirmek gerekli”
Üniversitenin Stratejik Planı’nı hazırlarken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi hangi alanlarda öne çıkmalı sorusuna, yanıtlar aradıklarını ifade eden Şevli, “bu bağlamda, şehrin tarım ve hayvancılık potansiyelini değerlendirerek önce üniversitemize sonra ilimize ve bölgemize katkıda bulunmak gerektiğine kanaat getirdik. Birçok üniversitenin öğretim üyesi sayısından daha fazla öğretim üyesi bulunan Ziraat Fakültesinden beklentimiz, sadece bilgi üretmek değil üretilen bilginin de kalkınmanın bir gereği olan ticari bir unsur haline getirilmesidir. Üniversite yönetimi olarak Hayvancılık Uygulama Merkezine desteklerimizin, talepler doğrultusunda artacağını ve bu hususta hayvancılık, ziraat ve tarım sektörlerine doğrudan veya dolaylı olarak katkı sağlamak istediğimizi belirtmek isterim. Bu doğrultuda Üniversitemizin, Van ilimizin potansiyelinin farkına vararak ilimizi, gayret ve özveriyle bulunduğu konumdan daha güzel bir noktaya getireceğine yürekten inanıyorum. Türkiye’de Tarım Öğretiminin 176. Yılı vesilesiyle hazırlanan bu programda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
“Tarımsal eğitim, insanlık tarihi kadar eski ve köklü bir disiplindir”
 Törende konuşan ve sözlerine tarımsal eğitimin insanlık tarihi kadar eski ve köklü bir disiplin olduğunun altını çizerek başlayan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk,  Ülkemizde nüfusun büyük bir kısmının geçimini, tarım veya tarıma dayalı sektörlerle sağladığını belirtti. 

“Sektörün tüm paydaşlarının iş birliği yapması gerektiği gerçeği gözden kaçırılmamalıdır.” 
Bu yıl hem Van YYÜ’nün hem de Ziraat Fakültesinin kuruluşlarının 40. yılını büyük bir coşkuyla kutlayacaklarını vurgulayan Tunçtürk, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, uzun yıllar Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte bölgedeki iki ziraat fakültesinden biri olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmiştir. Birikimli ve nitelikli akademik kadromuzla mezun ettiğimiz ziraat mühendisi arkadaşlarımızın sektöre sundukları değerli katkılarının haklı gururunu yaşıyoruz. Büyük bir potansiyele sahip olan ilimizde Ziraat Fakültemizin varlığı ve doğal olarak tarım eğitiminin önemi büyüktür. Sektörü ayakta tutacak nitelikli ve becerikli ellere ihtiyaç bulunmaktadır. Tarımsal eğitimin günümüzün ihtiyaçlarına cevap verebilecek seviyede nitelik ve nicelikte uzman kişi yetiştirmek zorundayız. Tarımsal üretimin kaderini etkileyecek salgın hastalıklar, tarımsal kuraklık ve doğal afetlerden kaynaklı üretim dar boğazını aşacak politika ve planların oluşturulmasında sektörün tüm paydaşlarının iş birliği yapmaları gerektiği gerçeği gözden kaçırılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Ziraat ile ilgili gelişim ve değişimler, ülkelerin refah boyutunu etkiliyor”
Ziraat faaliyetlerinin ilk yıllarda açlık kaygısı ile gerçekleştirildiğini fakat günümüzde bu faaliyetlerin çok boyutlu bir hale geldiğini söyleyen Van İl Tarım Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Görentaş, ziraat ile ilgili gelişim ve değişimlerin, ülkelerin refah boyutunu etkilediğini dile getirirken; Ziraat Mühendisleri Odası Müdürü Engin Işık da ülkemizin zengin topraklarının değerlendirilmesinin ülkenin geleceği adına önem arz ettiğini belirtti. Ziraat Fakültesi öğrencisi Şemal Tenha ise Ziraat Fakültesinde okuyan öğrencilerin beklentileri üzerine bir konuşma yaptı.

 Görevde 30 yıl hizmeti bulunan akademik ve idari personele plaket verilmesi ve 2021 yılında doçentlik unvanı alan öğretim üyelerine cübbe giydirilmesiyle devam eden tören; Öğr. Görevlisi Murat Oto, Müzik Öğretmeni Serdar Budak ve Müzik Öğretmeni Yekta Eryiğit’in sundukları enstrümantal müzik dinletisinin ardından Bezm-i Alem Vakfı Üniversitesi Fitoterapi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Murat Kartal’ın yaptığı “Sağlıklı Yaşamda Tıbbi ve Aromatik Bilgiler” adlı sunumla son buldu.  
Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törene; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Kayri ve Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi’nin yanı sıra fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.