20 Büyük ekonomi arasında en yüksek enflasyona sahip ülkeyiz

TAKİP ET

Enflasyon Araştırma Grubu Haziran ayı enflasyonunu yıllık yüzde 175,55 olarak duyurdu. ENAG'a göre aylık bazda ise enflasyon yüzde 8,3 olarak gerçekleşti.

Enflasyon 1998’den beri en yüksek düzeyde: Yüzde 78,62
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Haziran ayında enflasyon yüzde 78,62 oldu. Bu son 24 yılın en yüksek enflasyon oranı olarak kayıtlara geçti.TÜİK’e göre Haziran ayı enflasyonu ise yüzde 4,95 olarak gerçekleşti.

 

Enflasyon Araştırma Grubu, TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en düşük aylık artışın yüzde 0,8, aylık en fazla yükselişin ise yüzde 16,51 ile konut kaleminde gerçekleştiğini belirtti.

Reuters anketine göre de enflasyonun Haziran ayında yüzde 78’i geçmesi bekleniyor; enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 70’in biraz altına gerileyeceği tahmin ediliyordu.

Bu, enflasyon oranının yüzde 80,4 olduğu 1998’den bu yana görülen en yüksek oran.

Citigroup tarafından yapılan bir analize göre enflasyon Kasım ayına kadar yıllık yüzde 80 seviyelerinde takip edecek. Yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 65’lere gerileyecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Enflasyon düşüş eğilimine girmiştir” demişti.

Mayıs ayında enflasyon oranı yüzde 73,5 olarak açıklanmıştı.

Mayıs ayında TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 73,5 oldu. Bu sayı 24 yılın en yüksek verisi olarak kaydedildi. Türkiye böylece dünyanın en büyük 20 ekonomisinde açık ara en yüksek enflasyona sahip ülke oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise "Bugün açıklanan enflasyon rakamları, enflasyon artışının hız kesmiş olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

 

20 EKONOMİDE EN YÜKSEK ENFLASYON TÜRKİYE’DE  

Bloomberg HT’nin haberine göre Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisinde açık ara en yüksek enflasyona sahip ülke.

Türkiye’nin ardından ikinci sırada yüzde 51,27 ile uzun süre ekonomik kriz ile mücadele eden Arjantin geliyor.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kaynak: Norm haber 

enflasyon mayıs tüik türkiye