Sur'dan Tahliye Edilenlerden Kan Donduran İfadeler

TAKİP ET

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesinden dün tahliye edilen şahıslardan biri, kendisini çıkaran askerlerle diyaloğunda, teröristleri kastederek, 'Bana dediler çıktığın an yani yürürsen seni, hanımını, çocuğunu öldürürüz. Sıkarız arkandan' ifadelerinde bulundu.

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır’ın Sur ilçesinden dün tahliye edilen şahıslardan biri, kendisini çıkaran askerlerle diyaloğunda, teröristleri kastederek, “Bana dediler çıktığın an yani yürürsen seni, hanımını, çocuğunu öldürürüz. Sıkarız arkandan” ifadelerinde bulundu.


Diyarbakır Valiliği, dün Sur ilçesinde 14 kişinin tahliye edilmesi ile ilgili görüntüleri kamuoyuyla paylaştı. Görüntülerde, ilçeden çıkan şahıslar ile güvenlik güçleri arasındaki diyaloglar dikkat çekti. İlçeden çıkarılan şahıslardan biri, kendisine sorular soran güvenlik güçlerine, kendisini almak için babasının ilçeye geldiğini belirterek, “Babam onlara, ‘Onu bana verin’ dedi. Onlar da ‘Vermiyoruz, biz almışız, bizimdir, bizimle kalacak’ dedi. Babam da kızdı. ‘Oğlumu verin’ dedi. Onlar da babamı dövdüler. Babamın yüzünü mahvetmişlerdi. Bize diyorlardı ki Hz. Muhammed bana kurban olsun. Böyle dine küfür ediyorlar. Ben dedim ‘Ben dinimi seviyorum.’ ‘Ölürsen Muhammed’e gidersin dedi. Bir tanesi bana aynen öyle söyledi” dedi.



“TELEFON ÇALIYORLARDI”


İlçedeki teröristlerin evlere girerek, hırsızlık yaptıklarını ve telefon çaldıklarını anlatan şahıs, bir askerin “Gördün mü? sorusuna şu şekilde yanıt verdi:


“Evet gördüm. Ben diyordum, ‘Neden çalıyorsun, bu halka günahtır.’ Dinlemiyordu hırsızlık yapıyordu. Bizim bir tane yaşlı dayı vardı. Gittiler o tekti, o evi yakmışlardı. Bize diyordu siz yakmışsınız, bizim üzerimize atıyordu.”



“BİZE DUVAR KIRDIRDILAR”


Tahliye edilen başka bir şahıs ile askerler arasında ise şu diyaloglar yaşandı:


“Epey dayattık o Remziye ablalar vardı geçen gün çıktılar. Gittik bir gün dedik, ‘Biz çıkacağız.’ Bir hafta bize duvar kırdırdılar. Biz niye ki bu kelimeyi söylemişiz. Evlerin kapılarını kırıyorlardı ağabey, bu sefer evleri darmadağın ediyorlardı. Mesela komşuların çoğunu yakmışlardı. Ben dedim, ‘Burada kalayım eve sahip çıkayım.’ Ondan sonra kaldım. Kaldım 18-19 gün sonra geldiler, ‘Çıkacaksın biz bu evin duvarını kıracağız’ dediler.”


Başka bir şahıs ise, şu ifadelerde bulundu:


“Bana, ‘Çıktığın an yani yürürsen seni, hanımını, çocuğunu öldürürüz, sıkarız arkandan’ diyerek, bizi zorla tuttular.”


(İHA)