ABD 3 Müslüman kadına tazminat ödeyecek

TAKİP ET

New York, tutuklandıktan sonra sabıka kaydı fotoğrafının çekilmesi için başörtülerini çıkarmaya zorlanan üç Müslüman kadına Brooklyn Federal Mahkemesi'nde verilen karar gereğince 180 bin dolar zarar tazminatı ödeyecek.

New York Daily News'e dayandırılan habere göre Davalardan biri 2012'ye uzanıyor. Brooklyn Lisesi'nde bir kızın diğer iki kız tarafından taciz şikayetiyle gözaltına alınması sonrası başlıyor. Tutuklanan kız ise kendisi hakkında dedikoduların yayılmasına dair diğer iki kızı suçluyor.

KADIN MEMUR VERİLMEDİ, BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇIKARMAYA ZORLANDI

Tutuklanmasının ardından öğrenci Brooklyn'de merkezi zabıt tutma şubesine götürülüyor. Kendisinin özel bir yerde kadın memur tarafından fotoğrafının çekilmesini isteyen kız, erkek memurlar ve suçluların önünde fotoğrafının çekilmeye zorlandığını ifade ediyor. Konu hakkında bölge mahkemesine dava açan genç kız 20 dakika boyunca bahsedilen duruma maruz kalması nedeniyle, “korunmasız, ihlal edilmiş, çılgına dönmüş” hissettiğini belirtiyor.

DİĞER ERKEK TUTUKLULAR ALAY ETTİ

Habere göre, 2015 yılında ise sadece "J. H." olarak adlandırılan bir diğer kadın yine Brooklyn Zabıt Tutma Merkezi'nde itirazlarına rağmen zorla başörtüsünün çıkarıldığını aktarmıştı. Onun şikayetinde ise kadın bir memurun başörtüsünü çıkardığında, "Wow, wow, wow" dediğini diğer erkek tutukluların da bu durum karşısında gülüp uygunsuz yorumlarda bulunduğunu kaydetmişti.

PARK YERİ KAVGASINDAN BAŞÖRTÜSÜZ FOTOĞRAFA

Aynı yıl bir kadın komşusuyla girdiği araba park yeri tartışması sonrası başından darbedildiğini, gözaltına alındığını ve tutuklandığı zaman başörtüsünün zorla çıkarıldığını beilrtti. Kadının aldığı darp nedeniyle bu sırada kendinde olup olmadığı da belirsiz.

Bu durumların 2015 yılında New York Polis Teşkilatı tarafından, başörtüsü kullanan tutukluların başörtülü ya da başörtüsüz olarak özel bir mekanda fotoğraflarının hemcinsleri tarafından çekilmesi hakkının olduğuna dair konulan düzenlemeye rağmen meydana geldiği belirtildi.

KADINLAR SUÇLU BULUNMADI

Her üç kadının avukatı olan Tahanie A. Aboushi ise kadınların farklı suçlamalardan mahkemeye verildiğini ancak suçlu bulunmadıklarını ifade etti. New York Daily News'e konuşan Aboushi'ye göre bu davalar Ortodoks Yahudiler ya da Sihler gibi dini kıyafetler ve turban giyen diğer toplulukların davaları için de örnek teşkil etti.

Brooklyn Federal Mahkeme sözcüsü ise davaların karara bağlanmasının ardından, “Bu sorunlarla ilgili verilen hükümler bütün tarafların yararına olacaktır” açıklamasında bulunarak üç Müslüman kadına 180 bin dolar zarar tazminat ödenmesine karar verdi.