AF ÇIKACAKMI

TAKİP ET

Cezaevlerinde mahkumların ve ailelerinin hayatlarında şu sıralar tek konuştukları şey af. Bütün mahkumların gündeminde af var.

Cezaevinde umutlu bir bekleyiş varken dışarıda da mahkum yakınlarının umutlu bekleyişleri devam ediyor. AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, af konusuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

 

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, af teklifine ilişkin olarak, "Af konusunda örneğin Adalet Bakanlığımız önemli çalışmalar yaptı. Bu arada seçime kadar Meclis'in takvimini ve gündemindeki yoğunluğu hesap ederek, af tasarısına seçimlerden sonra bakılır diye düşünüyorum" dedi.

 

Af tartışmasına da değinen Kurtulmuş, tasarının 31 Mart yerel seçimlerinden sonraya kalabileceğine işaret etti. Kurtulmuş "Bu süreçte, MHP ile Andımız, emeklilikte yaşa takılanlar, af tasarısı gibi bazı temel konularda farklılıklarımız ortaya çıktı. Sonuçta iki farklı siyasi partiden söz ediyoruz. Af konusunda örneğin Adalet Bakanlığımız önemli çalışmalar yaptı. Bu arada seçime kadar Meclis'in takvimini ve gündemindeki yoğunluğu hesap ederek, af tasarısına seçimlerden sonra bakılır diye düşünüyorum." dedi.

 

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "MHP'nin sözü senettir. Seçim beyannamemizdeki taahhütlerimizin ve kanun tekliflerimizin arkasındayız, takipçisiyiz. Emeklilikte yaşa takılanlar, ek gösterge, şartlı ceza indirimi ve diğer konularda, her meselenin sahibi, takipçisi ve arkasındayız." dedi.

 

MHP'nin sözü sözdür, sözü senettir. Seçim beyannamemizdeki taahhütlerimizin ve kanun tekliflerimizin arkasındayız, takipçisiyiz. Emeklilikte yaşa takılanlar, ek gösterge, şartlı ceza indirimi ve diğer konularda, her meselenin sahibi, takipçisi ve arkasındayız. Bu bakımdan, Meclisten çıkacak kanunların, iktidar tarafından makul ve sağlıklı bir şekilde uygulanacağı bir uzlaşmayı ve mutabakatı da hep birlikte bütün partiler olarak sağlamak zorundayız. Cumhur İttifakı'nı baltalamak, MHP'yi akılları sıra kendi sorumsuz, popülist, istismar kulvarlarına sıkıştırmak ve aleyhimize yanlış propagandalar yapmak beyhude provokatif gayretlerdir. Bu ayak oyunları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ve Cumhur İttifakı'nı baltalamaya yönelik boş heveslerdir." dedi.

 

ESKİ HABERLER

 

MHP lideri Bahçelinin fitilini ateşlediği af yasasının ayrıntılarını MHP paylaştı. Ardından değerlendirmenin nasıl yapılacağı netleşmişti.

 

Kamuoyunda af olarak nitelenen bazı suçlarla ilgili ceza sürelerinden şartlı indirim öngören MHP'nin yasa teklifi, bugün TBMM Adalet Komisyonunda yeniden gündeme geldi. MHP'nin 24 Eylül'de TBMM Başkanlığı'na sunduğu yasa teklifinin mimarı MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Adalet Komisyonu'na katıldı. Yıldız'ın teklifin komisyonda ön sıraya alınması yönünde çağrıda bulunması beklenirken MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, bu yöndeki görüşünü açıkladı. Tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiren MHP'nin teklifinin ivedi olarak görüşülmesi yönünde çağrı yapan Bulut, tekliflerin komisyonda görüşme sırasının nasıl belirlendiğini sordu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Milletin yüreğini yakan kişilerin, adliyelerin bir kapısından girip diğerinden çıkmasına yol açmayacak bir çerçeveyi oturtmamız gerek. Bakanlığımız bu konudaki hazırlıklarını sürdürüyor" demesinin ardından af yasasında yeni çalışmaların yapıldığı ve tamamen rafa kalkmadığı izlenimi kazanılmıştı. AKP'nin hazırladığı af yasası ne durumda olduğu ise henüz açıklanmadı.

 

Milliyetçi Hareket Partisi'nin hazırlayıp 24 Eylül tarihinde Meclis'e sunduğu ve şartlı ceza indirimi olarak tanımladığı af tasarısı hükümet tarafından kabul görmeyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da rafa kaldırılmıştı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün açıkladığı AKP'nin üzerinde çalıştığı af yasası ne zaman çıkacak?

 

MHP lideri Devlet Bahçeli, af yasasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bahçeli, "MHP olarak af yasası ile ilgili teklifi Meclise verdik. Mecliste Adalet Komisyonunda görüşülmesini bekliyoruz" dedi.

 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin son Beştepe zirvesi sonrası, af düzenlemesi konusunda kulislerde "MHP'nin istediği şekilde bir af için Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağı 2023 beklenecek" iddiası konuşuluyor

 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, MHP’nin Meclis’e sunduğu af teklifi dışında bir taslak hazırladıklarını söylemişti. Gül, “İhtiyaç ve zaruretler çerçevesinde toplumdaki hassasiyeti rencide etmeyecek, ceza adaletini sağlama anlamında çalışmamız var. MHP’nin TBMM’ye sunduğu af teklifine ilişkin ise AK Parti Hükümeti’nin hem ceza adaletini sağlamak hem de infaz sistemiyle ilgili ihtiyaç olması durumunda denetimli serbestlik ve benzer uygulamalarla ilgili düzenlemeler yaptığını hatırlatan Gül, “Elbette bu düzenlemeler hep bir zaruretten kaynaklanmıştır. Bu tekliften bağımsız olarak ihtiyaçlar ve zaruretler çerçevesinde toplumda hassasiyeti rencide etmeyecek ceza adaletini de sağlama anlamında çalışmalarımız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatlarıyla uygulamacılarla, akademisyenlerle bir teknik çalışma yapıyoruz” demişti.

 

Son olarak AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, MHP'nin af teklifine ilişkin "Seçime kadar gündeme gelmesi zor. Adalet Bakanı bir hazırlık aşamasında." dedi.

 

Vicdanlarda oluşturabileceği tepkilerden çekinen AKP yaklaşan seçim öncesi af yasasında tavrını hayırdan yana koyarken Meclis'e gelen af yasası onaylanmamış ve af defteri şuanlık kapanmıştı. Meclis'ten çıkan karar sonrası sessizliğini koruyan partiler af yasasını bekleyenlere müjdeyi ne zaman verecek?

 

Af konusunda önce Bakanlar Kurulu'nda bir sunum yapılmış ve teklifin tablosu çıkarılmıştı. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yaptığı sunumun ardından yapılan değerlendirmelerde de affın toplum vicdanında yaratabileceği rahatsızlıklar dikkate alınarak bir çalışmanın yapılabileceği üzerinde durulmuştu.

 

MHP Lideri Devlet Bahçeli 23 Ekim 2018 tarihinde yapılan MHP Grup toplantısında af konusu ile ilgili önemli açıklamalar yapmıştı ve ''Bizim için verilen sözler dönemsel değildir. İlkelerimiz, ülkülerimiz vardır. Dik başlıyız, tok başlıyız, bozkurt duruşluyuz. yalan nedir bilmeyiz. Gerçekleştirilmeyi bekleyen hayallerimiz, tutulmayı bekleyen vaatlerimiz, kucaklanmayı bekleyen geleceğimiz vardır. Vuslat şafağı bir gün sökecektir. Verdiğimiz bir sözü unutmayız, unutamayız. Ne söylediysek arkasında dururuz. Tutarlıyız, temkinliyiz. Başımızı öne eğecek, yüzümüzü kara çıkartacak hiçbir ilişki ağının içinde olmadık.'' demişti.

 

MHP Lideri Devlet Bahçeli, açıklamasının devamında ''Töre varsa devlet vardır. Töre yani adalet devletin gücü demektir. Ne söylemişsek töreye uygundur. Adaletin ruhuyla örtüşmektedir. 24 Eylül Pazartesi günü TBMM'ye sunduğumuz kanun teklifi bir af değildir. Toplam 7 maddeden oluşmaktadır. Maksat ve muradımız halishanedir. Kanun teklifimizin 3. maddesinde hangi suçları istisna tuttuğumuz açıktır. Teklifimizin arkasındayız. Gevşeme yok, vazgeçme yok, geri dönüş yok. Kanayan, kangrene dönmesi an meselesi olan bir meseleye parmak bastık. Teklifimizi cezaevleri boşalsın diye vermedik. Kader mahkumlarının elinden tutulmasını bekliyor, Gazi Meclis'e güveniyoruz.

 

Bizim cezaevlerini boşaltmak için böyle bir teklif yaptığımızı söyleyenler ya ne dediğimizi anlamıyor ya da safa yatıyorlar. 2006'da doğru olan 2018'de niye yanlış olsun? 'Cezaevlerini boşaltmak istiyorlar' demek, teklifimizi sulandırmak haksızlıktır, günahımıza girmektir. Yaptığımız vicdanımızın sesini dinlemektir. Cezaevlerinden uyuşturucu suçundan toplam 50 bin 386 kişi bulunmaktadır. Bizim teklifimizi uyuşturucu eksenine endekslemek insafsızlıktır. Pişmanlık göstermeyelim mi? İstisnalar hariç cezaevlerinde bulunanlar insan değil midir? Onların topluma karışma hakkı yok mu? Hepsini vagonlara doldurup sürgüne mi yollayalım? Bunları topluma kazandırmak için siyaset sorumluluk almasın mı? Sokak araları uyuşturucu kullanan çocuklarla doludur. Uyuşturucuyla MHP'yi yan yana getirmek cehalet değilse, cinayettir. Bunları geçtik de uyuşturucu baronlarını konuşan yoktur. Bu işten servet kazanan şerefsizlerin üzerine giden yoktur. Ne isteniyor garibanlardan? Gün yüzüne çıkmak onların hakkı değil mi? Baronların yakasından tutalım, siyasetten iş dünyasına kadar uyuşturucu tacirlerine dünyayı dar edelim. Buna destek vermeyen bin defa lanet olsun.'' demişti. 

 

AK Parti Grup Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''AK Parti ve MHP iki ayrı partidir. Anlaştığımız hususlarda birlikte hareket ederken ayrıştığımız konularda kendi yolumuzu takip ederiz. MHP ile af, Danıştay, erken emeklilik gibi kimi hususlarda farklı düşündüğümüz görülüyor. Biz ittifaka verdiğimiz önem sebebiyle değerlendirlerimizi yapıcı bir dille ifade etmeye çalıştı.

 

Bizim siyaset tarzımızda da böyle bir uslüp yoktur. Af meselesi gündeme geldiğinde arkadaşlarıma talimat verdim. Böyle bir düzenlemenin milletin vicdanını rahatsız edeceğini gösterdi. Teklife sıcak bakmadığımızı anlatmaya çalıştık. Temel ilke devlet kendisine karşı işlenen suçları af yetkisine sahip olabilir ama kişiye karşı işlenen suçları af yetkisine sahip değildir.

 

Bir defa şunu çok iyi anlamamız gerekiyor. Eğer adalet mülkün esasıysa o zaman biz bu mülkü ayakta tutmak için adil savranmaya mecburuz. Kalkıpta uyuşturucu baronlarıyla torbacılık yapanları bir araya getirmek ayrı ayrı değerlendirmek bunu anlamak mümkün değil. Biz baronlarla da torbacılarla da içenlerle de mücadele ediyoruz. Hiçbir dönemde  uyuşturucuyla mücadelede bizim iktidarımız döneminde olduğu kadar yoğun bir mücadele verilmemiştir. Şu anda 50 binin üzerinde uyuşturucu mahkumu var. Allah aşkına bunlara kader mahkumu diyebilir miyiz? Efendim neymiş aldatılmış. Ne demek aldatılmış. 6-7-8 yaşındaki çocuk mu? Bunlara mı kader mahkumu diyeceğiz. Katillere mi kader mahkumu diyeceğiz. Hırsızlık, bunları yapanlara mı diyeceğiz. Cezaevinden çıkarıyorsunuz daha fazla hırsızlık yapmaya devam ediyor. Biz  devlete karşı işlenmiş suçlarda ne yapılması gerekiyorsa yaparız. Biz devlet olarak bir katili affettiğimiz zaman maktulün ailesini bunu nasıl anlatacağız? Aynı şekilde emeklilikte yaşa takılanlar diye ifade edilen meselede ülkemizin kaldıramayacağı bir yükün fotoğrafı çıktı. Bunun kararını Meclis verecektir. Bizim kimseyi ne kurum ne de isim olarak hedef almamız söz konusun değildir. Sosyal medyadaki açıklamaların yanlış anlamadan kaynaklandığını düşünüyor ve üzülüyorum. Devlete karşı suçlarda yapılabilecek olanları yerine getirmeye gayret ederiz.'' demişti.

 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ''Bizim yapmış olduğumuz çalışma ceza adaletini sağlamak adına, alınan kararlar uygulamalar ne yöndedir? İdeal adalet, ceza adaleti üzerine çalışıyoruz. Hırsızlık yapıp ne de olsa çıkacağım diyorsa ve çıkıyorsa da, buna benzer... Çalışmalar tamamlanınca açıklama yapmak doğru olur. Toplumun hassasiyetlerine göre düzenlemeler yapılacaktır.

 

Cezaların artırılması Meclis'in takdirinde. Yaklaşım itibariyle, uyuşturucu meselesinde baronlar torbacılar ortak çalışıyor. Bu konuda temel yaklaşım ceza hukukunda müeyyide artırıldı. Nasıl doğru olacaksa değerlendirilecektir. Teknik çalışmayı, analizi yapacağız. Millet adına karar verecek olan Meclis'tir. İnfaz sistemiyle ilgili tüm çalışmaları AK Parti yapar. Tüm siyasi partilerle ortak konsensüste bu yürürlüğe konulabilir.'' demişti.

 

MHP'nin af teklifiyle ilgili açıklama yapan TBB Başkanı Feyzioğlu, "Adam öldürenler, tecavüzcüler, belki uyuşturucu imal edenler, Türkiye'ye uyuşturucu sokanlar da kapsam içine girebilir" demişti.

 

Son olarak; AK Parti, af düzenlemesinin çerçevesinin daraltılarak, yerel seçimlerden sonra gündeme getirilmesini kararlaştırdı.

 

MHP'nin ceza indirimi öngören kanun teklifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında önceki gün yapılan AK Parti MYK toplantısında masaya yatırıldı. Edinilen bilgilere göre MYK üyelerinin tamamına yakını, MHP'nin teklifine yönelik olumsuz görüş bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da "Kişilerin kişilere karşı işledikleri suçlar konusunda karar vermemiz doğru değil. Kimsenin vebalini alamayız. Vicdanları kanatamayız" diyerek MHP'nin teklifinin mevcut halini kabul edemeyeceklerini anlattığı öğrenildi. Erdoğan bu konuda diğer muhalefet partileri ile uzlaşma ihtimalini de sordu, kurmayları ise muhalefet partilerinin destek vermesinin düşük bir ihtimal olduğunu dile getirdi.

 

Toplantıda, toplumda bir mutabakat oluşturacak ve geniş bir vicdan sözleşmesi anlamına gelecek bir çerçeve çizilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda, Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında bir komisyon kurulması benimsendi.

 

Toplantıda, yerel seçimler öncesinde 'af' tartışmalarının olumsuz algılanacağını, eğer yapılacaksa, bunun seçim sonrasına bırakılması da kararlaştırıldı. Toplantıda, yapılan araştırmalarda toplumun yüzde 65-70'inin af düzenlemesine karşı çıktığı bilgisi de verildi.

 

Toplantıda, denetimli serbestlik ile adli kontrol uygulamalarının kapsamının genişletilebileceği de masaya yatırıldı.

 

Alandakilerden birine "Canım kardeşim boşuna uğraşma. Biz rastgele cezaevlerine girenlere cezaevinin kapısını açamayız." diyen Erdoğan, "Devlete karşı işlenen suçları devlet affeder o ayrı bir konu ama şahıslara karşı işlenen suçları devletin af yetkisi yoktur. Bu böyle bilinsin. Hele hele 50 bini aşkın uyuşturucunun cezaevinde olduğu bir dönemde biz uyuşturucuları affeden bir iktidar olarak mı anılacağız. Buna evet diyor musunuz?" diye konuştu. Vatandaşlar da Erdoğan'ın sorusuna "hayır" diye yanıt verdi.

 

Demokratik bir şekilde sorarak cevabını aldığını ifade eden Erdoğan, "Böyle bir şey olamaz. Şimdi birileri çıkarmış 'af'... Ne affı? Eğer benim mağdurum, mazlumun bu noktada 'tamam ben affettim' diyorsa, bu ayrı konu ama biz asla. O zaman adil bir iktidar olamazsınız. O zaman adaletle hükmeden bir iktidar olamazsınız." şeklinde konuştu.