Başkan Zorluoğlu çalışmaları basınla değerlendirdi

TAKİP ET

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van'ın kaderini değiştirecek birçok projenin müjdesini verdi.

İçişleri Bakanlığının Kanun Hükmünde Kararnamesiyle (KHK) Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliğine atanan Van Valisi Murat Zorluoğlu, kentteki iki buçuk aylık dönemini gazetecilere değerlendirdi. Toplantıda kente dair birçok konuya değinen Başkan Murat Zorluoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin önemli projeleriyle ilgilide bilgiler sundu. Başkan Zorluoğlu, Van Gölü’deki kirlilikten, Çevre Yolu’na, Tramvay Projesi’nden, Sahil Yolu Projesi ile ilgili de düşüncelerini de aktardı. 

İşte Zorluoğlu’nun gazeteciler buluşmasından önemli başlıklar; 

Tramvay geliyor!

Van’ın en çok konuştuğu konulardan biri de hafif raylı sistem. Halkımızın talepleri bizim için çok kıymetli. Bunları da konuşuyoruz. Bununla ilgili büyükşehir olarak ön fizibilite yaptık. Aralık 2017 itibariyle bu çalışma tamamlanacak. Bu titiz bir çalışma gerektiriyor. Tüm duraklardaki yolcular sayılıyor, hatların hesapları yapılıyor. Dolayısıyla bu çalışmanın neticesini de kamuoyuna açıklayacağız. Ve ondan sonra da tabi bunun yapılabilir olduğunu gördükten sonra bunun projelendirme ve kaynak arayışını yapacağız. İnşallah bu konuda hükümetten de gerekli desteği alacağız. Milletvekillerimizin de desteği var. Ulaştırma Bakanlığımızın programına koyarsak yapabilir diye düşünüyorum.

Büyükşehir yolda devirim yaptı!

İlçelerimizin de çalışmaları oluyor. Yol çalışmalarından başlamak gerekirse. Büyükşehir bu yıl adeta asfaltsız yol kalmayacak düsturu ile sürdürüyor. İlçelerde yapılan toplantılar neticesinde asfalt sorunu ortaya çıkmıştı. Bu tespitlerin ardından çalışmalar başladı. Halkımızın talepleri giderme yoluna gidildi. Bu sene tüm ilçelerde toplam 257 milyonluk bir bütçe ile 607 kilometresi sıcak karışımlı asfalt olmak üzere büyük bir yol çalışması yapıldı. Bu çalışmalar halen devam ediyor.

Yeni arıtma tesisi kuruluyor

Su ve Kanalizasyon çalışmaları kapsamında ciddi yatırımlar var. Bunları artırmaya da devam edeceğiz. VASKİ’ye atık su arıtma tesisi talimatı verildi. Bu proje Çevre Yolu kadar önemlidir. Şimdi bu proje hazırlanıyor. Üstelik bir de yeni arıtma tesisine güneş enerjisi ilave ediliyor. Dolayısıyla çalışmaya başladığında daha ez enerji maliyetli büyük bir projedir. Bununla ilgili 75 milyonluk kaynak temin ettik. İnşaatına önümüzdeki yıl başlamak istiyoruz. Süratli bir çalışma ile Van Gölü’nün kirlenmesinin önüne geçecek proje hayata geçmiş olacak.

Çöp depolama alanı sorunu çözülüyor

Yine Büyükşehir’in önemli bir yatırımı çöp alanın rehabilitasyonu çalışması olacak. Yani bir belediyenin var olmasının bir kaç sebebi var. Bunlardan biri su ve atık sudur. Diğeri katı atıktır. Maalesef Van’da devraldığımız manzara Van’da maalesef gerçekleşmemiş olduğudur. Önceki dönem atık su yapılmış ama yetersiz. Katı atık ile ilgili de bizden önce çok hizmet yaptığını söyleyen arkadaşlar dönüp kendilerini sorgulamalı. Tesis yapılmamış ve şu an tesis demeye dilimin varmadığı alana vahşi depolama alanı oluşturulmuş. Çöpler oraya dökülüyor. Süratli bir çalışma var. Orayı rehabilite eden ve elektrik üreten bir projeyi inşallah hayata geçireceğiz. Yine hayvan bakım merkezi de bir ay içerisinde hizmete açılıyor. Sokaklardaki başıboş sokak hayvanları da burada kontrol altına alınacak.

İkinisan prestij caddesi oluyor

İkinisan Caddesi bizim prestij caddemiz. Orada çalışmalarımız başladı ve önümüzdeki yıl Van’ın kurtuluşunun yüzüncü yılı olduğu düşünüldüğünde önemli bir proje. Burası önümüzdeki yıla kadar bitecek. Kentteki diğer caddelerimizde de önümüzdeki yıldan itibaren bu projeler başlayacak.

Akıllı bilet başlıyor

Elektronik bilet konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda emniyetle çalışıyoruz ve trafik zabıtası kuruyoruz. Şoförler Odası ve benzeri yapılarla da adımlar atıyoruz. Bu manada elektronik ücret toplama sistemi ile önemli katkı yapacak. Bizim de artık Akbil’lerimiz olacak. Bir hafta içinde bu sistem uygulamaya geçiyor. Artık toplu taşıma araçlarına akıllı bilet ile binecek. Bu trafikte de rahatlamalara imkan sağlayacak ve bizim de yolcu yığılmalarına dair bilgi toplayabileceğimiz bir çalışma olacak. Bu da bizim daha çok araç sayısı artırmamızı sağlayacak.

City Van AVM açılıyor

City Van AVM ihale edildi. 1 Ocak itibari ile açılıyor. Akköprü Mahallesi 3’üncü etap park çalışması başlıyor. Artık kendi çiçeklerimizi üreteceğiz. Şehir merkezinde yine ücretli otopark uygulaması başladı. Bu da iyi gidiyor. İtfaiye anlamında devrem yapıyoruz. 28 yeni itfaiye ile yüksek katlı binalar dahil bir çok duruma müdahale eden araç alıyoruz. 9 Ekim’de ihalesini yapıyoruz. Yine Toprak Kale’de belediyenin bir asfalt plenti var. Burayı boşaltıyoruz. Bu 60 binin üzerindeki alan yeşil alan olacak. Orası şehir merkezine de yakın. Oraya giden cadde de elden geçirilecek ve yukarı kaleye kadar ışıklandırma ve çalışmalar ile güzelleştirilecek. Yine Muradiye Şelalesi’ni kaymakamlığın da eliyle güzelleştireceğiz oraya çevre düzenlemesi yapacağız. Yine Beşyol’un sıkışıklığını telafi edecek alternatif yollar yapmak istiyoruz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. İnşallah bu şekilde şehrin trafiğine rahatlama sağlayacağız.

Beni en çok bu proje heyecanlandırdı!

İskele-Havalimanı arasındaki yaklaşık 7 kilometrelik sahil alanında bir rekreasyon çalışması yapmak istiyoruz. Bu bizim hayalimiz. Bunun projesini yaptık. Yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir alan burası. Güzel sahilleri ve sazlıkları olan bu alan spor alanları, kafeleri, yürüyüş alanları, bisiklet yolları, sazlıklar arasındaki ahşap yolları ile turizme, ekonomiye değer katacak bir bölge. Beni de çok heyecanlandıran bir projedir. Bunun bu kış hazırlıkları yapılacak. Yoğun çaba harcıyoruz. Gelecek sezon başında da bu çalışmayı etap etap yapmak istiyoruz.

Van kent meydanına kavuşuyor

Yeni bir hükümet konağı müjdesini vermek isterim. Projesi yapılıyor. Çalışmalar sürüyor. Van’a yakışan güzel bir proje hazırlanıyor. Şu an YİKOB’un kullandığı eski Özel İdare ve Köy Hizmetleri’nin 27 dönümlük yerinde güzel, görkemli bir hükümet konağı yapılıyor. Bura tamamlandıktan sonra mevcut yer de kent meydanı ve park olarak kullanılacak halkımız tarafından.

İmar planı ve kat revizesi açıklaması

Van’da imarla ilgili kitlendiği yönünde bir şey yok. Ortada esirgenen bir şey yok. Ortada bir imar planı var. Buralarda şehrin belli bölgelerinde farklı katlarda planlamalar var. Bunu ben yapmadım. Şu anda geçerli planlar bunlar. Bunlar da Van’ın nüfusu ve gelecekteki durumu hesaba katıldı. İmar işi matematik işidir. Buna göre en uygun yükseklik ve diğer ayarlamalar yapılıyor. Şimdi burada talep edilen şey genel imar revizyonu değil. Herkes kat artırma talebi ile geliyor. Eğer bu şehirde bir imar planı sıkıntısı varsa bunu revizyon ile yapmak gerekir. Yani şimdi imar planında 5 katlı bir parselde siz 8 kat verirseniz otoparktan başlayarak, yeşil alan ve sosyal donatı alanları gibi ciddi sıkıntılar yaşarsınız. Bunun bir hesabı var. Ama biz yine Bakanlıktan gelen isimlerle oturup taleplere bakacağız. Olamayacağı söylendi ama buna yine bakılacak. Kamuoyu bu konuda doğru bilgilendirilmeli. Biz burayı değiliz. Burada görev süremiz biter gideriz. Ama bu şehir sizin şehriniz. Siz buna sahip çıkın. Dolayısıyla biz büyükşehir olarak bu türlü ilave kat taleplerini reddediyoruz. Ama eğer bir ihtiyaç varsa, yeni yerleşim alanları oluşturmak bizim görevimiz. Bu şehrin merkezini açmamız lazım. Ama tek tek parsel bazında diyerek bu şehre kötülük yapmış oluruz. Kimse bizden beklemesin.

Çevre Yolu yapım çalışmaları
Çevre yolu bu şehrin bana göre bir numaralı yatırımdır. İpekyolu caddesini rahatlatacak çevre yolu başta trafik sorunun çözümü olmak üzere birçok ciddi katkılar sağlayacaktır. Çevre yolları aynı zamanda yeni yaşam alanlarının oluştuğu bölgelerdir. Şehrin içindeki sıkışıklığın aşılmasına önemli katkısı olacaktır. Oralarda yeni yerleşim alanları hazırlayarak kentin sıkışıklığının önünü açmamız gerekiyor. Başka türlü şehir merkezinde kat artışı taleplerinin alternatifi yeni yerleşim alanlarının açılmasıdır.

Çevre yolu yakından takip ettiğimiz bir konudur. Biliyorsunuz ben Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda 3 yıl çalıştım. Üst düzey yönetimi bizim arkadaşlarımız. İlgili genel müdür ve müsteşar yardımcıları ile haftada bir görüşüyorum. Sayın Bakanımız ile de bu konuyu istişare etme imkânımız oldu.  Önümüzdeki hafta çevre şehircilik bakanlığından da bir heyet gelecek. Hem yerinde inceleyeceğiz ve görüşeceğiz. Aynı zamanda bu planlamayı yapan firma da gelecek, onlar da alanda çalışmalarını süratle devam ettirecekler. Orası etap etap planlanıyor, etap bittikçe karayollarına teslim edeceğiz. Karayolları zaten 20 Km’lik bölümün ihalesini yapmıştı, yer teslimi ile birlikte inşallah orada bir çalışma başlatacağız. Bu konuyu yakından takip edip her aşaması ile ilgileniyoruz.

Katı atık tesiside geliyor 
Büyükşehir Belediyemizin bir başka önemli yatırımı, önümüzdeki günlerde vahşi çöp alanının rehabilitasyonu olacak. Bir belediyenin var olmasının birkaç tane sebebi vardır. Bir tanesi su ve atık sudur, diğeri katı atıktır. Maalesef Van’da devraldığımız manzara, adeta belediyelerin varlık sebebi olan yatırımların da maalesef bugüne kadar gerçekleştirilmemiş olduğunu gördük. Önceki dönemlerde yapılan atık su arıtma tesisinin kapasitesi çok yetersiz, ama katı atık ile ilgili Van’da çok hizmet yaptığını söyleyen bizden önceki arkadaşların hakikaten dönüp kendilerini sorgulamaları gerekir. Atık su gibi çok kıymetli bir yatırım geciktirilmiş yapılmamış, çöplerimiz şu anda Özalp yolundaki tesiste, tesis demeye de benim dilim varmıyor ama söyleyeyim, vahşi depolama biçiminde, etrafa koku yayarak, burada Van’ın ilçelerin çöpleri depolanıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir, bunun için süratli bir çalışmamız var. Orayı rehabilite ederek ve oradan da enerji elde ederek şehrimize kazandırmak istiyoruz. Ara istasyonlar kurarak yakın ilçelerimizin çöplerini de oraya toplamak istiyoruz. Bu çalışmayı da Van şehri ile buluşturacağız, bunda da çok acele davrandığımızı ifade etmek istiyorum.

238 okulu onardık
Büyükşehir Belediyemizin Van tarihinde ilk kez okullarımızın onarılması çalışması oldu. Bu yıl Büyükşehir Belediyesi bütçesinden  7 milyon liranın üzerinde bir kaynak harcayarak 238 tane okulumuzu onardık. Bu büyük şehir belediyemizin eğitime verdiği destek ile önemli bir projedir. Eğitim alanımızdaki eksiklerimizi sadece Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden tamamlamamız mümkün değil. Bu bakımdan hem Büyükşehir hem de ilçe belediyelerimizin, İpekyolu belediyemizin eğitim alanında önemli destek çalışmaları var. Önümüzdeki yıl onarım ve okul bahçelerinin düzenlenmesi asfaltlanması çalışmalarını daha erken başlayarak, okullar açılmadan da tamamlamak üzere sürdüreceğiz.

Hayvan Bakım Evi yaptık
Hayvan bakım evimiz çok modern bir tesis, orayla ilgili ihale çalışmamız başladı, personel alımı yapıyoruz. 1 ay içerisinde buradaki çalışmayı başlatıyoruz. Sokaklarda başıboş gezen sokak hayvanları ile ilgili çok özel ve güzel bir mekan. Orada gereken çalışmaları yürüteceğiz.

Eski asfalt şantiyesi park oluyor
Toprak Kalede belediyemizin eski bir asfalt plenti var, gidip yerinde yaptığımız inceleme ile artık devrini tamamlamış olduğunu gördük. Orayı boşaltıyoruz, orada 63 dönümlük alanımız var, yanında bulunan hazine arazisini de projeye dahil edilerek büyültülebilir. Oraya yeşil alan yapmak için proje çalışmasını başlattık. O alana hem civardaki vatandaşlarımız hem de şehir merkezine yakın olması nedeniyle herkesin ilgi göstereceğini düşünüyorum.  Oraya giden caddeyi de elden geçirerek, oranın çölü andıran görüntüsünü değiştirmek istiyoruz. Kaleye doğru da ışıklandırmalar ve dokunuşlarla o bölgeyi vahaya dönüştürme arzusundayız.

Muradiye şalelesi daha güzel olacak
İlimizin Turizm değerlerinden ve coğrafi güzelliklerinden olan Muradiye şelalesi büyük ilgi çekiyor. Ancak yapılacak bir çevre düzenlemesi ile çok daha ilgi çekeceğini düşünüyoruz.  Muradiye Kaymakamlığı’nın bir proje çalışması olmuştu, onun üzerinde çalışıyoruz, bu kapsamda oraya da bir dokunuş yapmak istiyoruz.

Şehiriçi yeni yollar geliyor
Gelecek yıl şehir içindeki trafik sıkışıklığını hafifletmek için alternatif yollar yapmak istiyoruz. Beşyol Kavşağı’nın sıkışıklığını telafi edecek, beşyol trafiğe kapatıldığında alternatif yollarla çevre yollara bağlanabilecek yeni yollar açmak istiyoruz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. İnşallah bu şekilde de şehrin trafiğine bir rahatlama sağlayacağız.