CHP Van milletvekili adayı Terzioğlu Van ile ilgili görüşlerini anlattı

TAKİP ET

CHP'den Van milletvekili adayı olan Haluk Terzioğlu, Van için projelerini ve Van'a katmak istedikleri hakkında açıklamalarda bulundu. ÖZEL HABER/VAN GAZETESİ Haber: Tahir ÇİÇEK

Kendinizi Tanıtır Mısınız?


Haluk Terzioğlu Van’da Cumhuriyet Halk Partisi’nden milletvekili adayıyım. Vanlıyım. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Van’da tamamladım. Daha sonraki süreçte ticaretle uğramaya başladım ve ticaretle uğraşıyorum. Isıtma ve soğutma sektöründe Van’da ufak da olsa bir iş istihdamı sağlamaya çalışıyorum.


Niçin Milletvekili Olmak İstiyorsunuz?


Milletvekili olmamın en büyük sebebi bölgemizde, eğitimle alakalı çok büyük sorunların olduğunu düşünüyorum. Bu sorunlar için uzun zamandan beri mücadele vermekteyim. Mücadelemi hem halk, hem ülke için faydalı bir hale getirmek için böyle bir karar aldım


Ben bu milletin çocuğuyum. Van’ın Kültürünü, örf ve âdetini önem verdikleri konuları, en önemlisi önemli sorunlarını çok iyi biliyorum. Halkın sorunlarına ortak olmak, var olan sorunları ortadan kaldırmak ve halkımıza kol kanat olmak için vekilliğe aday oldum.


 Benim iki çocuğum ve bir eşim var. Ailemden sorumluyum. Fakat çocuklarımın geleceklerini göremiyorum. Hem kendi çocuklarımın hem de bu bölgenin gençleri, çocukları için daha iyi bir gelecek temin edebilmek için vekilliğe adaylığımı açıkladım.


Van Ekonomisi ve Eğitiminin Gelişmesi İçin Neler Söylersiniz?


Öncelikle şunları dile getirmek gerekirse; eğitim ve ekonomik bakımdan bölgemiz iyi durumda değil. Şuan da birçok esnaf kepenk kapatmaya başladı. Ticaret ile hayatını idame etmek ile uğraşan biri olarak esnaflarımızın sorunlarını en iyi bilen biriyim. Esnaflarla bire bir konuştuğumuzda borçlarının çok olduğunu hatta 2 lira kazanıp, 3 lira ödeme yapıyoruz yani 1 lira hep zarar olarak geri dönüyor. Bu zararı da komşulardan ve çevreden borç alarak, tedarik etmeye çalışıyoruz.  Gün gelir de bölgenin ekonomisi düzelir diye bekleyip sabrediyorlar. Umarım bu bekleyişleri ve beklentileri de boşa çıkmaz ayrıca değerlendirme yapınca bu olayları da göz önünde bulundururlar. Vekil olduğumuz zaman esnaf bakanlığı ile ilgili çalışmaları yürüterek bu sorunlara en kısa zamanda neşter vurarak çözeceğiz.


Van Ekonomisini Geliştirmek İçin Ne Tür Projeniz Var?


Van İli kış sporları için büyük potansiyele sahip iller arasındadır. Ayrıca kış turizmine aç bir şekilde gelişim beklemektedir.  Van’da kayak merkezleri parmakla sayılacak kadar azdır. Ayrıca bu kayak merkezleri, çevresinde kalıcılığı sağlayacak, turist çekecek, kar elde ettirecek, barınma, yiyecek, tatil alanı vb. faaliyetler bulundurmamaktadır. Yani bu sektörü besleyecek alanlar oluşturulamamıştır.  Hal böyle olunca turizmden elde edilecek gelir de bölgeye fazla katkı sağlamamaktadır. Biz parti olarak bunları düşündük ve ben milletvekili olursam bunları gerçekleştireceğim.


Ayrıca Van doğa sporları ve deniz turizmi için işlenmeyi bekleyen bir elmas durumundadır.  Bunun farkındayız ve bu elması inşallah işlemeye çalışacağız. Turizm bilindiği gibi bacasız sanayi. Peki, Van neden bu sanayiden faydalanıp ekonomik gelişimini sağlam bir zemine oturtmasın ki, istihdam konusunda süreklilik sağlamasın ki.  Gördüğünüz gibi Van İran ticaretine çok bağımlıydı;  fakat bu aralar İranlıların gelmeyişi ile esnaf ve halk çok zor durumda kaldı. Peki, neden bir anda böyle bir problem oluştu.  Bunun en büyük sebebi ise böyle zararları ortadan kaldıracak alternatif projelerin olmamasıdır. Bizim yapacağımız çalışmalar tek bir yola bağlı olmayıp farklı alternatifler ve yollarla zorlukları bertaraf edecek şekilde olacak. Bu konu üzerinde büyük çalışmalar yaptık ve Allah nasip ederse bu projeleri uygulayacağız.


Ayrıca bir diğer projem ise  vekil bürosu veya vekil evi açmak olacaktır.  Bu proje ile hiçbir etki altında olmadan tüm görüşlere saygılı milletvekili adayları fikirlerini sunmuş olacak. Buna ek olarak en çok önem verdiğim konuların başında halk gelmektedir. Milletvekili seçilirsem her hafta 1 gün belirlenip halkın sorunların dinleyebileceğim bir alan oluşturacağım.  Bu çalışmalar çerçevesinde dil, din, ırk, memleket gözetmeksizin birlik, dirlik bütünlüğü sağlamış olacağız.


En önemli olan Van ilimizde doğmuş büyümüş okumuş fakat şartlar gereği ilimizin dışında bugüne kadar hayatını sürdüren iş adamı, eğitimci hemşerilerimizi memleketimize tekrar kazandırmak yatırım yapmak için teşvik ve fırsatları bire bir ilgilenerek anlatarak yatırımlarını memleketimize kazandırmak için köprü görevi üstleneceğim. Keza bu yatırımcı konusunu dış ülkeler de ki temsilciler ile görüşüp kardeş şehir projeleri ile birleştirerek ciddi potansiyel oluşturup Van ilimizi bir cazibe merkezi haline getirmek asli görevim olacaktır.

 


Van İçin Eksik Olan Önemli Dediğiniz Şeyler Var Mı?


Şahsımca gördüğüm en önemli eksiklikler arasında Van’da Spor Kompleks alanlarının olmayışıdır.  Türkiye’de en genç yaş ortalamasına sahip iller arasındayız. Mahalle ve sokaklarda gezdiğinizde, genç nüfus bölgeye ve ülkeye yarar sağlayacağına zarar vermektedir. Yani gençlere fazla değer verilmiyor. Gençlere bakıyorsunuz duvar kenarında boş boş oturmuş, internet kafede zaman öldürmeye çalışıyor ya da faydası olmayacak bir iş peşinde koşuyor. Cümleleri bağlamak gerekirse Spor Kompleksi bu olumsuzlukları ve saydığımız birçok faktörü ortadan kaldıracaktır. Bu şekilde komplekslerin oluşturulmasıyla, gençlere büyük avantaj sağlanacak; kötü alışkanlıklar, zamanı iyi değerlendirme ve kendini bilen ve gelecek endişesi olmayan bir genç nesil yetiştirmiş olacağız.


Yine önemli eksikler arasında gördüğüm diğer konu ise; mahallelerde Kültür Evlerinin olmayışıdır. Van’da bir tane Kültür Sarayı bulunmaktadır. Fakat aktif halde değildir.  Yani isim olarak var fakat faaliyet olarak yok gibi. Bu dönemde her evde en az bir bilgisayar ve internet bağlantısının olduğunu hepimiz biliyoruz.  İş böyle olunca kontrol etmekte zor oluyor.  Fakat kapsamlı bir uzman kontrolü altında araştırma yapabilecek Kültür Evleri daha yararlı olacaktır. Örneğin ödevleri için internet kafelere giden çocuklara çok şahit olmuşuzdur. Bu toplum için büyük bir eksikliktir. Mahallelerde Kültür Evleri olsun, internet olsun, kütüphanesi olsun çocuklar hem eğlensin hem çalışsın hem de işlerini görmüş olsunlar. Böyle bir çalışma bizi yüceltir, gençlerin de ileriye dönük çalışmalarına destek sunmuş olur.


 

Van’da eğitimle ilgili eksiklerimiz de bulunmaktadır. Eğitime yatırım az ve biran önce eğitime yatırımların yapılması gerekmektedir. Ben şahsımca Van’da birkaç okulu ziyaret ettim. Kendi çocuğumun okulundan da bahsetmek isterim. Çocuğumun okulunda 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle 51 tane öğrenci vardı. Bunlar bizim geleceğimiz, bu şekilde konunun iyi düşünülmesi lazım. Milli Eğitim Müdürüne konuyu sorduğumda 30 civarı sınıf ortalamasının olduğunu söylemişti. Fakat 51 kişi ile karşılaşınca çok üzüldüm. Bizde bu toplumu çocuğuyuz milleti en iyi yine bizler anlarız.  Çocuklara yatırım yapmak gerekir, boşuna atalarımız ağaç yaşken eğilir demiyor.  Avrupa’da sınıf mevcutları 20 iken içeride 2 tane eğitimci bulunmaktadır. Bir eğitimci ders anlatırken, diğer eğitimci ise sınıftaki eksileri gidermeye çalışıyor. Bizim Avrupa ülkelerinden bir farkımız yok, bir an önce eğitim öğretime yatırımın yapılması gerekmektedir.


Eğitim için diyeceğim son söz ise Van’a tercih yapan öğretmenler burayı yükselmek için bir merdiven olarak kullanmamalıdır. Bunun önlemini başta söylediğim gibi Van ilimizi kültürel sosyal alanlarda cazibe merkezi haline geldiği zaman bu sorunların biteceği inancındayım. Van ilimize gelen yatırımcı eğitimci turizmciyi kazanmak için üstümüze düşen görevleri yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın, Yeter ki inanç ile azim ile çıktığımız bu yolda hemşerilerimizin bizi desteklemelerine ihtiyacımız var, Bunları hep birlikte potansiyel insan gücümüz ile yapacağımıza inanıyorum.


 


‘’Takım tutar gibi değil; parti tutar gibi değil Van’a katkı sunacak, Van için gülüp Van için ağlayacak, Van’a projeler yapıp katkılar sunacak kişilere oy verelim. Geçmişte yaşadığımız hatalara tekrardan düşmeyelim.